søndag den 14. marts 2021

Sol fra morgenstunden

 I går lørdag var jeg så heldig, at solen brød frem, da jeg startede ud på morgenens gåtur. Heldigvis havde jeg kameraet med, det blev en fin tur, men på et bestemt sted blev idyllen brudt. Følg med hvis du vil se, hvad det går ud på.

Here comes the sun:

Der bag træet dukkede den op

højere og højere kom den op
vejen slår en bugt
der står et par træer
så smukt :)
Men nu brydes idyllen:
i mange år har der ligget plastik fra kartoffelmarkerne
bildæk
og andet ragelse på diget, det pynter ikke, men ingen rydder op, det tager nu lidt af skønheden fra vores dejlige ø. Heldigvis abstraherer jeg som regel fra det, men ikke i går. Vi er mange, der nyder turen, men vi kigger pænt til den anden side. 
golfbanestien fra den ene side
og fra den anden side
golfbanen
og en lille birkelund
golfbanesøen med ænder, mon ikke der snart kommer ællinger, men det er lidt for koldt endnu
den største af søerne, stadig med solskin
men så var det slut, jeg var meget heldig, det var en kold dag, men ved 15 tiden brød solen igen frem. Måske er jeg en kylling, men jeg synes, at det er for koldt til havearbejde endnu. Vinteren vil ikke slippe sit tag, siger DMI, vi håber, foråret og de lune temperaturer snart kommer. Heldigvis går det bedre i dag, solen skinner, og hvis man sidder mod øst, går det an. 
Helleborus foetidus står så fint
Helleborus orientalis
er også med
nogle tulipaner er højere oppe end andre
Rh. Charme la købte jeg i efteråret, det bliver spændende at se den i blomst.
Her et billede til Inge Dorte, så du kan se, hvor langt min sneforsythia/Abeliophyllum distichtum er nået. Skulle andre blive fristet til at købe denne skønne plante, kan den købes her, hvis du trykker på linket, kan du se, hvor smuk den er. 
Det var alt for i dag, men der er snart nye motiver i kameraet, så på tirsdag er jeg klar med et nyt indlæg.
Rigtig dejlig forhåbentlig solrig søndag til jer og god start på ny uge. 28 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Vakre bilder med sol hos deg. Her skinner solen også, men det er ikke så varmt. Flotte påskeklokker og snøklokker. Jeg lengter veldig etter å se de her.
  God søndag!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er dejligt med solskin, her er det bestemt heller ikke varmt, det blæser meget. Jeg kan godt forstå, at du længes efter påske og snøklokker, de kommer, du skal have mere tålmodighed end vi skal i Dk.
   Tak i lige måde
   Klem

   Slet
 2. Hej Lisbeth,
  Hvor er det flotte billeder af træerne i solskinnet og dine fine blomster i haven. Der bliver også ved at komme ting op i min skov, lidt gule krokus og jeg tror måske iris reticulata, nogle jeg købte i efteråret, så jeg er ikke sikker.
  Tak for billedet af din sneforsythia, jo den ligner også min, dog er min ikke helt så langt med knopperne, men jeg kan se de udvikler sig dag for dag.
  I går var jeg ved at skrive en liste med mine nye træer og buske i skoven, og tænk jeg kom til godt 100, det var jeg faktisk ret overrasket over, jeg troede ikke jeg havde købt så mange.
  Der hvor der er læ, er det dejligt at gå, jeg har bare gået stille og roligt rundt i 2 timer i skoven og nydt det hele, for det er vigtigt at man
  giver sig selv tid til at nyde sin have så det ikke bare bliver et sted
  der skal arbejdes, men inden længe ved vi jo at det kommer til at gå stærkt
  hvis vi vil være foran ukrudtet.
  Nu vil jeg gå ud mellem bygerne og få hegnet et par træer ind som råbukken åbenbart bruger til at feje på, bl.a. en dukkeelm som jeg er meget glad for.
  God søndag til dig
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Inge Dorte
   Tak ja det er godt med solskin, så bliver det hele meget pænere. Der kommer sikkert mængder af ting op i din have, du har plantet meget, jeg er ikke overrasket over, at du har mange træer, du har købt rigtig meget. Jeg har tænkt på at tælle mine træer, men det er ikke blevet til noget endnu. Godt din sneforsythia også har knopper.
   Her hos os er der ikke meget læ, men jeg har da været ude at lave noget i østsiden af haven, dejligt man kan begynde at lave lidt, men du har ret, man skal huske at nyde, det bruger jeg den første time om morgenen til. Ja snart er der masser at lave, ja det er der allerede nu, men jeg går stille i gang. Ukrudtet kan jeg ikke styre alligevel, men i rosenbedene prøver jeg at holde det væk.
   Åh det er træls med de rådyr, de er slemme til at ødelægge træerne, dukkeelmen må hegnes ind, hvis det ikke er for sent.
   Tak i lige måde
   Kh Lisbeth

   Slet
 3. Sikke noget griseri på diget - det bryder jeg mig bestemt heller ikke om. Det er ellers en smuk tur du viser billeder fra.
  Her er solen også fremme nu, men jeg kan ikke rigtig tage mig sammen til at gå ud og flytte mere jord - og stadig mærket i kroppen fra i går :-) Måske om lidt...

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det er noget griseri, der er nogle herovre, der er ligeglade og bare smider det fra sig, og ingen fjerner det igen.
   Jeg kan godt forstå, hvis du er træt efter i går, der kommer flere dage, så slap nu lidt af i dag.

   Slet
 4. Flot med solen lige bagved træet, og næsten igennem det:)

  Plastik og gamle bildæk burde ikke ligge og flyde langs diget, men lige for tiden synes jeg faktisk man ser utrolig meget affald langs alle veje, så vi skulle nok allesammen tage os lidt sammen. Senere på sæsonen vokser ukrudtet henover møgbunkerne, men de er der endnu, og dukker op år efter år. Hvad skal vi med alle disse affaldssorteringer, hvis vi bare smider skidtet ud hvor det passer os? Hernede i skoven, hvor vi bor, ligger der en bunke skrot-affald i et hul, og nogen har anbragt en hovedløs dukke på toppen af bunken. Det er helt diabolsk, og måske en slags kommentar til roderiet.

  Dejligt at du kan vende hjem til forårs-planterne i haven!

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja solen stod fint der bag træet, så den lyste igennem hullet :)
   Ja det er noget slemt svineri, jeg tror, det har ligget der før vi flyttede herud i 1999, den gang smed bønderne det bare der. Nu er de i det mindste begyndt at rydde op i kartoffelplastikken, det andet forsvinder ikke, desværre. Der er meget, så der er nok ikke nogen, der gider samle det op og køre hen til ejeren. Det er sørgeligt med den slags svinere.
   Ja det er godt at komme hjem og blive muntret op i haven.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Træls med det plastik og dæk affald. Hvis man viste hvem der smed det kunne man "aflevere" det tilbage med en lille hilsen,, hihi. Det hørte jeg faktisk om nogen der gjorde. Efter den "happening" blev der ikke smidt affald der i skellet mere. Desværre er der stadig nogen der tror naturen er en affaldsspand eller osse gider de ikke køre det lidt længere til den rigtige affaldsplads. Det er ellers en smuk tur, men en flot sol.
  Den ser lovende ud din sneforsythia. Jeg har osse kikket til min fine nye, og de andre nye osse.. De ser fine ud alle, men nok ikke blomster i år. Spændende til næste år.
  Jeg har nu puslet i haven, lige så snart jeg har tid. For om kort tid eksploderer det hele, og så kan jeg ikke følge med. Der er stadig et par hængepartier sneen stoppede, så de ikke er færdige.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er meget træls, jeg ved også, hvis det er, men vi vil ikke være uvenner med naboerne, der er også rigtig meget, så jeg gider ikke spilde min kostbare tid med det.
   Godt at høre at der er liv i dine træer, jeg tror, jeg har haft min 3 år, den blomstrede også lidt sidste år.
   Jeg arbejder så godt jeg kan i haven, men ukrudtet skal nok indhente mig, skidt pyt der er så meget andet at kigge på, så jeg satser på, at folk ikke ser det ;) jeg har været i gang i dag, men det er noget koldt endnu.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Det er altså kedeligt, at der er sådan nogle svin, der ikke kunne finde på at køre deres affald hen, hvor det hører hjemme!
  Jeg forstår på en måde godt, at I ikke vil være uvenner med naboerne - og så alligevel ikke, for folk der opfører sig sådan, dyrker man vel ikke omgang med?
  Vores nabo prøvede engang at svine vores fredede areal til, men det slap han ikke godt fra - og jeg var flintrende ligeglad med, hvad han syntes om mig både før og efter den episode: https://mommer.wordpress.com/2018/04/20/jeg-blev-s-vred/
  :-D

  SvarSlet
 7. Hej Ellen
  Ja det har du helt ret i, men det er helt normalt, at mange af bønderne gør sådan herovre, det er mere undtagelsen end reglen. Det er en gammel mand på nu 85, han bor et stykke fra os, men har marker ud af, hvor vi går ture. Helt ærligt er der mange, som ikke tænker over det herovre, det er trods alt blevet bedre, førhen lå plastikken i årevis bare smidt, det gør den ikke mere.

  SvarSlet
 8. Hej Lisbeth
  Vejret var meget blandet her igår. Lige fra fin solskin til nogle grimme byger som også indeholdt slud. Det blev dog bedre i løbet ag eftermiddagen. Idag har også været lidt blandet, en fin morgen og formiddag og nogle mindre regnbyger i eftermiddags, så nej weekenden har ikke rigtig budt på havevejr.
  Ja det er sørgeligt når folk ikke rigtig kan finde ud af at holde orden i naturen, det er jo ikke der skidt og skrammel hører til :-( heldigvis er det meste af din tur i flotte omgivelser.
  Den Rhodo ser da ihvertilfald ud til at have charme :-) ja der bliver spændende at se det. Der er da fint med knopper.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det har været noget blandet vejr og hos os alt for meget kold vind, men jeg har da fået lavet lidt. I dag kom solen først frem, da jeg var færdig med morgenturen. Så var lørdagen bedre.
   Ja det er trist, at man bare lader ting ligge i naturen. Ja heldigvis er det ellers flot.
   Der er så mange knopper i stort set alle mine rhodoer, det bliver det rene svir, når de blomstrer :)
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Good morning dear Lisbeth,
  Fantastic photo's of your morning walk. It's heartbreaking to see that people don't seem to care to throw things away in nature. We see it also here in the forrest. Now that people have to stay close to home they go into the forrest here but also leaving lot's and lot's of garbage behind. Your Helleboruses are beautiful. I can imagine how exciting it must be to see your new Rhodo in bloom later on. A lady at the coast of France showed on her facebook that Rhodo Sinegrande is already in bloom. Must be warmer there as it is in our country's. I did not do anything in the garden last week. It is to cold. I even did not prune all my roses. I've never been so late doing that.Let's hope the weather get's better soon.
  Have a wonderful new week ahead.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good morning dear Marijke
   Thank you, yes it is heartbreaking that people throw their garbage in the nature, unfortunately a lot of people react like that.
   I am really looking forward to see some of the buds in my rhodoes but nothing happens because af the cold weather but I know it will come so I have patience, I have to. It would be easier to do something in the garden, if it gets a bit warmer. I am not finished pruning my roses either.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 10. Det er dejlige billeder, Lisbeth - men man forstår jo ikke, at nogle mennesker kan finde på at lægge affald i naturen. Der er vel en genbrugsplads. Men det er jo et problem, man ser mange steder.

  SvarSlet
 11. Tak Gitte
  Det er så nemt at lade det blive liggende, og så glemmer man alt om det. Trist nok, eller sælger jorden, så er det en andens problem.

  SvarSlet
 12. Det var dog noget fælt griseri, men jeg kan sagtens følge jer i, at I ikke vil være uvenner med naboerne. Men dem, der gør den slags må være mærkelige i hovederne. I bor ellers så smukt.
  Jeg bliver også inde i disse dage. Vi overvejede at beskære figentræet i går, men det var sørme så råkoldt, at det må vente. Der kommer jo da varme på et eller andet tidspunkt.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 13. Hej Lisbeth
  Ja det er det, det er endda kun en brøkdel, jeg viser billeder af. Vi har en mark næsten overfor os, hvor det er endnu værre. Ham der fik sat alt skidtet der er død, og de nye ejere er ligeglade :(
  Jeg sidder og overvejer at gå ud, men lysten er ikke stor, for det er stadig koldt og blæsende på vores og jeres kanter. Ja nu må der da snart komme varme.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 14. Vi havde ikke megen solskin i weekenden. Lørdag kørte vi hjemmefra i sol, men da vi kom ned til Rita var der overskyet, heldigvis nåede vi det vi havde sat os for før der kom til at regne, på vej hjem kørte vi ned til Rhododendronhaven for at hente gødning, der skal vi da vist ned når vi kommer lidt længer hen på året. Da vi kørte derned kom der en del slud :-(
  Søndag var der gråvejr, men regnen kom først til aften.
  Vi har desværre også en nabo, der ikke får samlet plastik op, det hænger i kanten af Statsskoven og ser rigtig træls ud :-(
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Nej og hvis vi endelig ser solen, blæser det og er koldt som i dag. Nu skriver de også om nattefrost igen, vi må have tålmodighed. En ordentlig tur I har været på, man kan nemt blive fristet i Rhododendronhaven, så kan det blive til en ekstra tur :)
   Ja bønderne er ikke så flinke til at rydde op efter sig, det er surt.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 15. Solskin har vi sådan set haft de sidste par dage, men føj hvor har blæsten også været hård. Sneforsythiaen så jeg første gang på Vivis haveblog, den har vist i virkeligheden ikke noget med forsythia at gøre.

  SvarSlet
 16. Hej Marie
  Lidt sol og en fæl vind, det har ikke meget med forår at gøre, og nu lover de nattefrost igen, det bliver nok ikke her.
  Nej den har ikke meget med forsythia at gøre, jeg er spændt på at se den i blomst.

  SvarSlet
 17. Idag var det vår i luften även om det är kallt på nätterna. Och tydligen ska solen lysa här i flera dagar. Abeliophyllumen köpte jag för den lär dofta gott. Får se om den sätter några knoppar i vår eller ej :)

  Kram, Carina

  SvarSlet
 18. Her var der meget blæst og ikke meget vår, men de lover også solskin her de næste dage, det bliver dejligt. Godt du skrev det om Abeliophyllumen, jeg vidste ikke, at den har duft. Du skulle gerne kunne se knopperne nu, jeg har kunnet se mine længe.
  Kram

  SvarSlet
 19. Sneforsythiaen har nogle meget smukke blomster. Jeg kender den kun fra billeder. Hvis det er en busk, som er nem at dyrke, burde den være meget mere udbredt.
  Hav en god uge!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja jeg har kun set den i blomst sidste år, så jeg er spændt, for der er mange knopper i år. Jeg håber, den bliver mere udbredt nu. Lønbæk Planteskole har den og sender gerne.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet