lørdag den 30. december 2023

2023/2024 vand, vand og atter vand.

2023 var noget af et år - der er vist flere, som ikke husker det som et af de gode år. Bedre held med 2024.

For os var januar med mange uheld og en flytning.

ja bl.a. med et brækket håndled
og forvredet knæ, så jeg måtte støtte mig til talerstolen, når jeg skulle gå på Tranebjerg sygehus` gange. 
men jeg kunne da tage lidt billeder fra 1. salen på syghuset. Jeg var der fra d. 8. januar til den. 11. januar. De er meget søde, men jo før jeg kunne komme hjem, jo bedre. 
bagefter stod den på flytning
der var nok at se til, heldigvis havde vi drengene til at hjælpe os af sted på Samsø
og gode venner og familie på Fyn, trods brækket håndled og dårligt ben kom vi godt til vores nye adresse. Det er en sen alder af flytte til et nyt sted, men jeg klarede den sammen med Bent og venner og familie
en trøst var det at se de smukke solopgange, dem var der mange af den første uge. 

Arthur kom den første morgen, han var lidt dårlig, så han blev passet hos farmor. det var dejligt for farmor med lidt selskab i huset, Bent dukkede nemlig først op med hundene om eftermiddagen. 
Der er siden blevet lavet rigtig meget både inde og ude. Bent hegnede haven ind, så hundene kunne komme udenfor. 
Siden blev der lavet køkken og sat nye døre i, for ikke at snakke om haven, det kommer der mere om i et senere indlæg. Det var en travl tid, men jeg opnåede næsten, hvad jeg ville med haven, ja hurtigere end jeg turde tro på.
Til gengæld kom jeg fra en tør have, til endnu mere tør have. Herovre på Fyn fik vi stort set ingen regn i sommer, men det er der rådet bod på nu. Samsø har siden vi forlod den, fået mængder af regn. Dejligt for haven derovre. 

DMI

Stadig meget vand i vandløbene

Der er endnu meget vand i de danske vandløb og med udsigt til mere regn, kan der lokalt blive problemer med oversvømmelser langs vandløb og søer. Der vil typisk gå 12 til 24 timer fra regnen lander på jorden til vandet når ud i de større vandløb og i den forbindelse kunne forårsage oversvømmelser.

Det har så givet mig lyst til at gå rundt og tage billeder af vandløbene heromkring. 

nu får vi nemlig vand
alt sejler og åerne går over deres breder



her står det helt op til gangbroen, det plejer det ikke at gøre


Denne sø midt i byen var i sommer bare en vandpyt.
Jo jeg er sikker på, at året vil blive husket for et vådt og stormfuldt år. 
Slutningen på året endte med en ordentlig gang forkølelse til Bent ovenikøbet på hans fødselsdag d. 14.12. Den leverede han så videre til mig juleaften, så vi var ikke meget værd 2. juledag, da hele familien var samlet. Heldigt at Tim er en knag til at klare situationen.


Der er ikke så meget at købe til haven nu, men jeg har købt en blomst til stuen,
Medinilla/Rosendrue , sådan en har jeg ønsket mig siden jeg så den hos en dame i Langemark.
Den passer perfekt til udestuen, den vil gerne have masser af lys om vinteren. 
Vi fik sat mange roser, her er få billeder af dem.





Det bedste af det hele er, at vi stadig er glade for at bo her, for det var jo lidt af en beslutning,  vi tog


GODT NYTÅR TIL MINE LÆSERE. Vi ses i 2024.

20 kommentarer:

  1. Tænk der allerede er gået et år på Fyn! Og sikke et år som I har startet og sluttet med sygdom, men så har I vel også brugt jeres kvote for lang tid. Men I har også udrettet så meget i det år, og det må være det vigtigste.
    Vand og blæst har vi haft så rigeligt af, men kan ikke undgå at blive påvirket af det. Jeg bliver bekymret når det blæser, for nu er det ikke “bare” knækkede træer, men hele rodnet der må give op.
    Vi ønsker jer begge et rigtig dejligt og frodigt nyt år og regner med vi ses i det grønne. Haveknus fra fru Friis. 💚

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej fru Friis
      Ja det er knap nok gået endnu, men der har været rigelig sygdom både i slutningen og i starten af året. Nu må det være nok. Ja og vi har haft besøg af gode havevenner, som har rost vores projekter, det hjælper alt sammen på humøret og på lysten til at lave mere.
      Helst ikke meget mere storm nu, måske får vi i stedet snestorm, det bryder vi os ikke om
      Ja vi ses i det grønne. godt og helsebringende nytår ti jer.
      Haveknus Lisbeth

      Slet
  2. Ja, det var litt av en start på det nye år i januar for deg. Vi får håpe at 2024 blir et godt år. Medinilla har jeg hatt, men den likte seg ikke her :(
    Jeg håper at din vil trives hos deg.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja det må vi sige, det har været noget af en start.
      Sund med din Medinilla, endnu trives min godt, men den har heller ikke været her så længe. Meget lys om vinteren har jeg læst, så hvis du har haft den i kælderen har det ikke været så godt. Men det har du nok ikke.
      Vi håber på et god 2024.
      Klem

      Slet
  3. Et år med store beslutninger og store opgaver, men også med en del modstand. Naturen har vi vel selv skubbet ud over kanten og det er nok for sent at rette op i vores levetid, men det er jo godt I er i stand til at få noget godt ud af enhver situation. Jeg tænker ikke det næste år byder på lige så store begivenheder, og ønsker jer et rigtig godt nyt år i jeres fine og velfungerende omgivelser! Tillykke med alt hvad I har opnået og på gensyn til hyggelige haveudvekslinger i 2024!

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja det har vi haft en del af, men vi er her endnu. Du har fuldstændig ret, vi har selv skubbet naturen ud over kanten, men hvem redder den igen. Nej lad os ikke håbe der sker så meget i 2024, jeg ser frem til at se blomster i haven igen, og ikke mindst til at se jer igen.
      Tak for det, I ligger heller ikke på den lade side.
      Vi ses
      Knus

      Slet
  4. Hej Lisbeth,
    Ja 2023 har været et hårdt år for mange, først tørke og så oversvømmelse.
    Hvis der kommer mere vand i åen så bliver det til en flod, der er rigtig oversvømmet som det er allerede, men jeg kan også se jeres vandløb er godt fyldt op.
    2023 har været et travlt år for jer med mange beslutninger der skulle tages og meget arbejde, det næste år bliver lidt lettere er jeg sikker på og planterne har jo fået godt fat, det hjælper.
    Julen bød på en fantastisk gave som jeg længe har ønsket mig. Bogen
    In the footsteps of Joseph Dalton Hooker af Seamus O'brien, som er headgardner på Killmacurragh gardens i Irland, jeg var så heldig at få en god snak med ham, desuden er der mange billeder og en kvinde hvis gods jeg besøgte og hvor jeg er inviteret over igen, så den læser jeg med stor interesse, den handler ikke kun om rhododendron men alle de planter som blev fundet i Nepal og hvor de eller tog hen i gamle dage for at finde nye planter. Desuden har jeg fået en bog om Gertrude Jekyll hun var jo en betydningsfuld lady i slutningen af 18hundrede tallet og designede mange haver, især er hun tilhænger af wild gardens, så jeg håber på lidt inspiration.
    Så der bliver vist nogle rhodoer som bliver et must, men jeg har jo ikke meget plads. Desuden er ferien blevet brugt til at få mine rhodoer lagt i regneark, men købs år, hvor de er købt mv., jeg mangler dog alle de rhodoer som kom i 2022, 247stk, så jeg må ned og notere navnene op, men selvom vejret har været lunt så har det blæst og regnet så man helst holder sig inde.
    Desuden har vi besøg af Zulus helsøster, som er skudræd så det har lige krævet lidt at knække koden for at få hende til at slappe af, men det er lykkedes, det er dejligt!!!
    Jeg vil ønske jer et rigtig Godt Nytår 2024 og håber vi må ses, det er så hyggeligt at få besøg af have folk.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Ja vand har vi nok af, det varer lidt, inden du behøver at vande igen. Du har nok også rigeligt vand i skoven og på vejen derned.
      Dejligt at du har så mange bøger at læse her i disse triste dage. Jeg har en med Gertrud Jekyll, den er god. Du finder nok en plads til lidt flere rhodoer. Godt med regneark på dine rhodoer, det er nødvendigt for at kunne finde ud af, hvad man har. Ja lysten er ikke stor til at komme ud for tiden, men jeg har da gået 9000 skridt. Det er ikke godt med en skudræd hund, du må holde den i snor. Godt nytår til dig, Niels Christian og hundene. Jeg skal gøre, hvad jeg kan for at overtale Bent til en tur, desværre er der lidt langt, men vi kender jo turen.
      Kh Lisbeth

      Slet
  5. Lige nu er det helt sikkert vandet, der dominerer, men går vi nogle måneder tilbage, var det den langvarige tørke, der stjal overskrifterne. Den gyldne middelvej, som vi foretrækker, så vi mindre til. Jeres 2023 har været begivenhedsrigt, ingen tvivl om det. Det gør vist ikke noget, hvis 2024 bliver mere afslappet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja for lidt og for meget, vi håber det hele bliver bedre i 2024 men har nok ikke de store forventninger. Vi ønsker os et mere afslappet 2024, hvor vi håber at se jer på Fyn til sommer.

      Slet
  6. 2023 bliver et år, som I ikke glemmer sådan lige med det samme.
    Jeg håber for jer, at 2024 kan blive husket for noget bedre ... egentlig håber jeg det nok for os alle sammen ... det kan næsten kun gå fremad, og her tænker jeg bestemt ikke kun på lille Danmark 😔
    Godt nytår til dig!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ellen
      Ja det må vi sige, vi håber næste år bliver bedre. Ja alle kan vist bruge et bedre år, det håber vi så på.
      Tak i lige måde

      Slet
  7. Altså, at starte og slutte et år med sygdom, træls,, Men det var dog "kun" forkøelse i denne omgang og værken brækkede arme eller influenza. Den holder i flere uger skulle jeg hilse at sige..
    I har nået en fantastisk masse både ude og inde, så jeg håber for jer I kan nyde det mere i -24. Men kender jeg dig-jer ret dimser I jo nok rundt med et eller andet i løbet af året.
    Jeg drømmer om et 2024 uden lang tørke eller lang regntid. Bare et normalt blandet år.. Og gerne lidt mere fred lande imellem, men det er nok utopi.
    I ønskes dog et rigtig godt nytår. med tak for alle dine herlige indlæg i årets løb. håber vi ses i det nye år.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor'Ja dine drømme støttes af mig, det kunne være dejligt
      Det var både en træls start på året og en træls slutning, vi har fornøjelsen af forkølelsen endnu, vi hoster om kap og pudser næse i en uendelighed, men det bliver vel bedre en gang.
      Tak skal du have ja der skal jo være noget at skrive om, så jeg skal nok underholde som sædvanligt, jeg kan jo ikke lade være.
      Godt nytår til jer også, Næste gang I skal over Fyn, må I kigge ind. altså en sommerdag.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  8. Hej Lisbeth
    Ja det er noget af et år I har haft og nok det travleste i flere år. Det er nu imponerende hvor meget I har nået her på Fyn og ovenikøbet var du jo sat ud af spillet i en god stund. Hatten af for jer.
    Ja der er godt nok meget vand derude, men heldigvis er det jo ikke et problem i jeres nye have, mon ikke Bent er glad for at han ikke skal holde øje med pumper og lign.
    I haven er der ikke så meget at komme efter nu, men de små Cyclamen er en af de få glæder lige nu.
    Hvor ærgerligt med julesygdom, men dejligt at I på trods have en dejlig julefrokost med familien. Her hat vi heldigvis været raske og juleferien er bare smuldret væk og nu er årets sidste dag godt igang. Vi har også lige været til fødselsdag i formiddags. Det går lidt på skift hvem vi besøger da vi har 2 i familien der har fødselsdag, min ene bror og en svigerinde på Mogens’ side. Idag har vi været hos svigerinden til brunch. I aften er vi bare os to, og Mogens’ livret er på menûen. Dansk bøf med bløde løg og citronfromage. I pr bliver det lidt spændende med citronfromagen da jeg har prøvet at lave den sukkerfri, så spændende hvordan den smager. Her er jeg lidt glad for at vi ikke skal have gæster :-))
    I ønskes et rigtig godt nytår og håber at haven bliver mest til nydelse i 2024. Jo jo lidt nyt kommer der jo nok til, men basis er jo i orden.
    De kærligste hilsner fra Mogens og mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja i hvert fald det travleste nytår, lige nu er det meget fredeligt, vi er også alene. Nej vi har ingen problemer med vand, godt vi ligger højt, så kan vi også nyde nytåret fra udestuen.
      Takket være dig har jeg små cyklamen, så er der da lidt derude, de pynter meget i haven. Ja vi kan ikke prale af at have været raske, godt I er friske. Håber citronfromagen var god, det er lidt af en satsning, det er nok også bedst med ikke for meget sukker. Vi nøjedes med en is.
      Mon ikke haven bliver til nydelse, det håber og tror jeg.
      Tak for hilsen, vi ses til næste år
      Kærlige hilsener fra os to gamle på Hellerupvej.

      Slet
  9. Godt nytår til jer begge :) Ærgerligt at I måtte få en sygdomsramt jul, håber ikke at I fortsætter trenden fra 2023.
    Det er helt vildt som vejret har været i år, fra tørke i begge haver til alt for megen vand og så den irriterende blæst. Desværre nok noget, vi bliver nødt til at vænne os til.
    Alt vel her - vi har bygget ny halvmur op over til naboen og den står nu lige og rank igen og nu er det lavet perfekt.
    Vi ønsker jer et godt nyt haveår, er sikker på at I fortsætter med at udvide havens bede og fylde på med planter. Er også sikker på at vi ses igen i 2024.
    Knus Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Tak i lige måde til jer. Ja det var lidt en træls jul, men vi er forhåbentlig snart på den anden side af det.
      Vi må bestemt håbe, at næste år bliver bedre, selvom vi som du siger nok bliver nødt til at vænne os til det.
      Jeg tror, du har ret i alt det du er sikker på, der skal nok blive flere udvidelser. Det sidste er det bedste, vi vi gerne se jer igen i 2024.
      Knus Lisbeth

      Slet