fredag den 30. oktober 2020

Mere inspiration og de nye roser

 Solskin om dagen og regn aften, nat eller tidligt morgen, det kan vi lide, i dag er det dog dagsregn, så ingen billeder fra i dag. Her kommer nogle af de sidste oktoberbilleder fra haven. Nu er bladene ved at falde af og snart står træerne bare. 

Her er ikke mange blade tilbage på denne Sorbus dodong, men heldigvis er himlen blå
og efterårshjørnet
som jeg kalder det, er stadig smukt. Denne Sorbus dodong er noget større, så der er meget løv på endnu.
Her er det kirsebærkornellen, der har fint løv. Den har været længe om at blomstre, der er kun få blomster hver vinter/forår.
græsserne er fine netop nu
og der er stadig lidt blade på Tulipantræet og birken til venstre.
Inspiration:
Dværgelm/Ulmus pumila beholder løvet længe og bliver ikke kæmpestor, den vokser langsomt.
Ginkgo biloba bliver med tiden et større træ, vores er ikke særligt stort endnu, skønt det er købt for 10 år siden.
Dette træ har jeg vist før, jeg er stadig vild med det, nu er bladene ved at være faldet af. Nyssa sylvatica/tupelo her kan du læse mere om det spændende træ.
Papegøjebusken Parrotia persica er en af yndlingstræerne, her kan du læse mere om træet/busken. Vores er nærmest et træ, der står på Vikipedia, at stammen nærmest er forvreden, det er vores også. Det er et sjovt og spændende træ med smukke farver netop nu. 
Vi har en del paradisæbler med ganske små bær, de blev plantet for at læ i sin tid (2003)
i et af træerne hænger en af mine uroer/mobiler. Morgen og aften når der er lys i udendørslampen, rammer strålerne uroen, som drejer rundt med lys i. Når solen skinner kan vi se refleksen, der drejer rundt i vinden. Begge dele ser ret sejt ud :)
Parykbusk/Cotinus coggygria bliver ikke høj, den har flot løv, den kan anbefales til at bryde de grønne farver. 
Sumpcypres/Taxodium dichictum er kun til store haver, det er et flot træ, som i november får smukke efterårsfarver. Den er vokset ret meget, siden vi købte den for ca. 8 år siden.
Fligetbladet tørst/Rhamnus frangula Asplenifolia  får gule høstfarver inden den taber bladene. Det er et fint lille træ. 
Storbladet tørst/Rhamnus imeretina har ikke mange blade tilbage, det er et flot  hårdført træ, som ikke bliver så stort.
Her ses den i forårsklæder
Lidt nyt ved pergolaen:
der stod to træer her i diget, det ene var en blomsterask, det andet en kristtjørn, den første blev flyttet ind i skoven, som Bent passer. Kristtjørnen blev fældet og fjernet. 
På diget står en stor ask, den er nu blevet beskåret, så der kan komme mere lys ind til roserne i pergolaen. Jeg håber, at det vil få dem til at gro noget bedre, desværre er det et meget tørt sted, det gør det nok ikke bedre. 
der hvor træerne stod, er der nu plantet et par birkebladede spirea, de passer fint der med deres fine efterårsfarver. 
de stod her ved terrassen, derfor blev der plads til nogle roser. Her kommer lidt om, hvad jeg købte hos Jas.
den har allerede en Princess of Kent, men jeg måtte have en mere, den dufter skønt og er smuk.
Mary Ann
Den har jeg også, men Jas har lavet nye af en stikling fra mig, den måtte jeg også have :) Ring og tal med Jas, hvis du får lyst til at købe nogle roser, han sender, hvis du bestiller 5 roser eller mere. Ring efter kl. 16 eller i weekenden. Nummeret står i det blå link. 
den har jeg selv, og Jas har fået en stikling fra mig, så han kunne lave flere. Det er en smuk rose, men den kan ikke lide regn. 
Gräfin Diana med fin duft
Bloomfield Abudance en fin lille klatrende kinarose. her er et bedre billede. 
Tja som I kan se, blev det til 8 roser, jeg fandt pladser til alle, og jeg har endda fundet flere pladser ;) men det må blive en anden gang. 
Jeg slutter med et billede af Louise Bugnét
som blomstrer nu sammen med
Mia
Rigtig god weekend og kom godt ind i november. I dag er det tid til indendørshygge. 23 kommentarer:

 1. Blå himmel og gule farver er som skabt til hinanden.
  Din nyssa er flot :-) Min tabte bladene for i hvert fald en måned siden, og det skud, jeg fik af dig, tror jeg ikke overlever.
  Hvor er det sjovt, at din 'papegøje' er rød. Den jeg har nu er mest varm gul med lidt orange. Jeg har også haft en, der kun var gul. Citrongul.
  Men nej, det varer nok ikke længe nu med farverne.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth
  Ja det gør de.
  Jeg er da ked af at høre, at skuddet af nyssa måske ikke overlever. Jeg kan se, at vores træ har lavet et mere, måske skal vi lade det stå et par år, inden I får det.
  Jeg har set en meget gul papegøje hos Sponvika i Norge, den ligner slet ikke min, der må være flere slags.
  Nej jeg håber, det meste holder til i morgen, i dag har det været for gråt og regnfuldt til at tage billeder. Regn hele dagen og kun godt 3,8 mm - kedeligt.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 3. Hej Lisbeth
  Jeg er så imponert over alle de flotte trær du har. Flere av de skulle jeg gjerne hatt her. Men her hos meg er det nok for kaldt for flere av de. Jeg har besøkt hagen i Sponvika, og de har det lunt der i forhold til her.
  Du må gjerne få litt regn herfra ;)
  Klem, og god weekend.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg har mange flotte træer, men har også konsekvent søgt efter træer med høstfarver. Jeg skulle gerne have besøgt haven i Sponvika, men der er for langt, ja også til din have. Sjovt der er sådan en forskel på farverne på papegøjetræet.
   Jo tak jeg klarer mig med regn nu, det var værre i sommer :)
   Klem og i lige måde

   Slet
 4. Det är härligt att läsa om alla höstfärger men framförallt vilka som får fina färger. 2 av 3 Parrotia hos mig står lite skuggigt och de får aldrig någon fin färg. Den som står soligt blir alldeles smörgul. Det måste kännas bra både att få flyttat och ändrat men också att då hitta plats till rosor.

  Det blev inga rosor för mig i höst trots att jag vet var jag kan ha dem. Bestämde mig för att vara klok och ta hand om det som är beställt eller bara uppgrävt och som ska flyttas. Platsen finns kvar nästa säsong.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja for mig er det vigtigt med høstfarver, det lader det til, at det også er hos dig. Sjovt med den forskel på farverne på Parrotia. Jeg synes ikke, at min bliver smørgul, men flotte farver har den.
   Synd du ikke fik roser, men du har ret, pladsen findes også næste sæson.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Jeg har lige i dag fået pakke fra Lønbæk. jubii. 7 sønner selvfølgelig, men osse en papegøjebusk, sneforsytiha, og inspireret af Lisbeth Æbletoft osse en vinget benved compacta. jeg kunne ikke dy mig. Jeg er spændt hvilken farve "poppegøjen" får? I skriver om forskellige farver?
  Ginkgo er langsom i væksten. Vores er over 35 år. Jeg fik den som en bittelille 2årig, Og det har været sjovt at se den blive til et pænt stort træ. Lige nu har det den fineste gule farve.
  god weekend Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Så fik du endelig din pakke med 7 sønner, men også andre lækre sager, jeg skal også have fat i Lønbæk.
   Tak for historien om jeres Ginkgo, så varer det længe endnu, inden den bliver stor, kan jeg forstå. Min er også blevet flyttet, det var vist meget godt, for den stod i det våde område.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ha noget begynder at blive lidt tyndbenet, mens andet stadig står og stråler. Hjørnet ved indkørslen er da i den grad noget af det der stadig stråler, og Papegøjetræet er da bare så smukt. Når alt det får en ende så har du jo uroen som så kan stråle videre, i det så til den tid nøgne træ.
  Dejligt at få stammet lidt op så der lukkes mere lys ind, og det kan roserne jo godt li’. Apropros roser, så er det jo nogle fine af slagsen du har fået hjem, og ja plads skaffes når det er nødvendigt, og så lidt mere end du skulle bruge, det er jo bare super, for du kan jo risikere at få et behov igen :-)
  Her har det også været en fugtig og lidt trist dag, men sådan er det jo på denne årstid, der må vi finde os i lidt af hvert.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja efterhånden er der langt mellem bladene på nogle af træerne, men jeg er nu forbavset over, der trods alt er nogle endnu sådan som det har blæst. Ja papegøjetræet er så fint, og uroen er jeg meget glad for.
   Roserne er sikkert glade for både mere lys, vand vil også gavne og ikke mindst gødning, når den tid kommer. Ja du er nok den eneste, som har interesseret dig for rosenindkøbet i hvert fald som kommenterer. Jeg risikerer meget nemt at få et behov for roser igen, så længe jeg kan få billige priser hos Anton.
   Ja det har været en meget trist dag med regn hele dagen og alligevel ikke mange mm.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Solskin er bare så dejligt - og hvor er det fine billeder, Lisbeth. Din Papegøjebusk er vel nok flot, ja, det er det hele, og alle farverne er så intense i denne tid. Her havde vi øsende regnvejr hele fredag, men det havde du altså også, som du skriver.

  SvarSlet
  Svar
  1. He Gitte
   Ja det er det, i dag er det meget diset her, men smukt alligevel, det er lidt svært for solen at trænge igennem. Ja her regnede det også, men det øsede ikke ned, vi fik 4 mm, og det regnede hele dagen.

   Slet
 8. Hei Lisbeth.
  Mye fine høstfarger hos deg nå, så takk for en fin runde i hagen din :-)
  Når jeg ser fargene på påegøyetreet hos deg, er nok det sånn vårt så ut i september. Vårt står tørt og i full sol hele dagen.
  Fint å bli tipset om små trær:-)
  Ha en fin helg/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eirin
   Tak ja det er dejligt med de fine høstfarver, tak fordi du gik med :)
   Tak for kommentaren om papegøjetræet, jeg har netop gået og tænkt på, om den i grunden ikke kommer til at se sådan ud senere, det gør den nok. Her er den næsten også i fuld sol hele dagen, her er jo også ofte tørt.
   Det glæder mig, du kan lide tipsene om små træer.
   Tak i lige måde

   Slet
 9. Fredagen var regnfuld, men i dag har det været dejligt i haven. Tak for de finde billeder med høstfarver - papegøjebusken er godt nok fin. Tænk, at du kunne finde plads til 8 roser mere - smukke alle sammen.

  SvarSlet
 10. Hej Aase
  Ja det var regnfuldt i går og ret fugtigt i dag, vi så dog lidt til solen, men i eftermiddags blev det blæsevejr. Jeg tror, at papegøjebusken vil passe godt i din have :)
  Det er utroligt, hvad man kan få plads til, hvor der er en vilje er der en vej :) eller en plads.

  SvarSlet
 11. I er så gode til at få stammet op, beskåret, fældet ..., så der kan komme lys og luft til de planter der gror nedenunder. Asketræet er blevet så smuk efter beskæringen.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja Bent er glad for den slags arbejde, han har lige anskaffet sig flere save med batteri, så han kan blive ved med at klare det, vi bliver jo ikke yngre og vil gerne blive her flere år endnu.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Hej Lisbeth, hvor er der smukt i haven. Sikke smukke efterårs farver og du har jo mange skønne træer og buske.
  Ohhh hvor fine roser. Det er stadig imponerende hvordan du finder plads til dem. Her har det stået på en kæmpe omlægning af have og belægning. Der flyttes og graves nu hvor alle fliser er lagt. Vi skal have de sidste glas i mit nye drivhus. Der skal nok komme billeder, men bruger weekendens dagslys til at være i haven.God søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja nu er det smukt eller var, for nu falder bladene af træerne, men flot har det været.
   Ja mærkelig nok bliver jeg ved at finde plads til roser, det er sjovt at prøve nyt.
   Det bliver spændende at se omlægningen af din have, jeg forstår godt, at du må arbejde i haven i weekendens dagslys.
   Tak i lige måde

   Slet
 13. Tulipantræet og papegøjebusken ER og bliver mine efterårsfavoritter hos dig - tak for de dejlige billeder.
  Ja, der har været mange gode dage i oktober - nu er det november og forhåbentlig kommer der også dejlige dage i denne måned, som ellers kan være lidt "tung".
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er også mine efterårsfavoritter, men jeg har andre som Tupelotræet, det er også fint. Lige nu er det parykbusken, der shiner fantastisk og inden længe er det sumpcypressen. Og tænk i dag stormer det ikke, og solen skinner, det er med at nyde det. Weekenden skulle også blive god.
   Knus

   Slet
 14. Sikke et fint lys, du har fanget haven i 💕.

  SvarSlet