søndag den 18. oktober 2020

Nørdetur i Arboretet i Hørshom

Vi var tidligt oppe i går morges, færgen til Sjælland sejler nemlig 7.05. Inden da var jeg ude med hundene før gadelygterne tænder i Langemark. Der var den skønneste stjernehimmel, sjældent har jeg set den så flot, så jeg nød virkelig turen trods mørket.

Det var den årlige efterårstur til Arboretet. Jeg holder meget af den tur og går op i navne med liv og sjæl. Jeg er vist ret kedelig at have med, for jeg går kun og kigger på skilte. For hvert år har jeg lært flere og flere latinske navne, det er spændende. At jeg så har glemt, hvad jeg tog billeder af er en anden sag :)))

Her kommer lidt billeder fra turen:


Lige når man går ind ser man Kinesertræet/Koelreuteria paniculata, det er så smukt, men i år skuffede det. Det var fordi, vi var der ca. 14 dage tidligere sidste år. 
Sådan så træet ud sidste år
I år var bladene næsten alle faldet af, så ved jeg det til næste år. 
heldigvis var der mange andre skønne træer med høstfarver
og fin bark

Theodor var også med, jeg prøvede at lære ham lidt om de forskellige blade, et af de spændende var tulipantræets blade
smukt var det, da vi gik der, var det dejligt stille vejr. Senere blæste det op, og der kom mange mennesker. 
I sidste indlæg viste jeg Viburnum furcatum, her fik jeg øje på de smukke blade i Arboretet, den var ikke nem at tage billeder af, den har så fine farver, det er sjovt, når man kan genkende noget, som er i egen have.
Her er min egen V. furcatum, den er blevet endnu flottere end sidst jeg viste den.

Store flotte træer med fin stamme var der mange af
En af dem var skjult af vedbend med blomster i, nej hvor bierne summede i blomsterne.

Der var selvfølgelig også rhododendron, her er det R. bureavii
og en i blomst, det er R. hirsutum
Det var en herlig tur og en god tradition, nu må vi se, om vi kan tage turen til foråret, det kunne også være spændende. Vi var i en have mere, den får I billeder fra i et andet indlæg. 
Her kommer lige lidt fra vores egen park :)))
Jeg er vild med løvet på denne rhodo nu, det er R. Jack A. Sand, den har et fantastisk farvespil
men også R. luteum kan være med
For ikke at skuffe jer kommer der også lidt roser:
Maid Marion
Bonita Renæssance
Scepter d´isle
Strawberry Hill
Til sidst vil jeg lige vise de fine farver på tulipantræet, nu begynder der at ske noget. 

Fortsat god søndag


25 kommentarer:

 1. Underbara höstbilder och tulpanträdet är såååå fint!
  Ha en fortsatt härlig söndag...
  Kram från Titti

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Titti
   Jeg er så glad for mit tulipantræ.
   Kram Lisbeth

   Slet
 2. Det glæder mig, at du har været i Arboretet, Lisbeth - jeg elsker jo det sted og at opleve det gennem året. Her om efteråret er det bedste tidspunkt med de mange flotte farver og frøstande. Det var sjovt, at en rododendron var i blomst.
  Jeres egen park er jo også vidunderlig!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det er et herligt sted Arboretet, er det ikke også flot om foråret, når det hele blomstrer? Ja det var fint, at R. hirsutum blomstrede.
   Ja der er også skønt herhjemme.

   Slet
  2. Jo, det er også meget smukt om foråret med de blomstrende buske og træer - men efterårets farver er noget særligt :-)

   Slet
  3. Ja vi er helt enige, efteråret er min foretrukne årstid, men foråret er spændende, når man kan se, at det hele begynder forfra :) og følger med i, at det nu også kommer igen.

   Slet
 3. Ja, der begynder at ske noget med farverne. Vi har været væk hjemmefra nogen dage, og vi kunne se forskel, da vi kom hjem. Fine billeder fra Arboretet - skønt med lidt nørderi!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Ja det gør der, man kan næsten se det fra morgen til aften. Ja I har helt sikkert kunnet se forskel, også selvom I kun var væk noget af efterårsferien.

   Slet
 4. Fine billeder fra Arboretet. Det er faktisk mange år siden jeg har været der. Måske skulle man tage sig sammen til en tur derop.
  Ja, nu begynder farverne at komme. jeg kikkede på troldnøden i fredags, og der var den kun liige begyndt at få farver. i dag stråler den. Men det er kun den gulblomstrende, ikke den orange. Den er bare kedeliggullig. pudsigt.
  Men der er vist osse noget med at det er forskelligt, hvor meget farve buskene får, alt efter hvilken "linje" de er fra. Man skal vist vælge dem om efteråret og se løvet. Desværre glemte jeg det da jeg fandt den orange. den hoppede bare op i vognen da jeg kikkede på den forrige marts. hrmm.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Gunvor
   Ja jeg kan kun anbefale en tur til Arboretet, I bor tættere på, det kunne jo være i weekenden.
   Ja troldnøden har snart smidt alle bladene, nu går det hurtigt. Jeg har også haft den orange en gang, den var meget flot i løvet, men det er åbenbart forskelligt.
   Nogle gange glemmer man at tænker sig om, inden planten hopper op i vognen, sådan kan det gå, når der er noget, man ikke kan leve uden :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Flotte bilder fra arboretet. Ja, latinske navn er morsomme å lære seg. Det er jo ikke alle som synes at latin er spennende, men det synes jeg :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak skal du have, ja latinske navne er sjove, jeg kan dem ikke udenad, men kan som regel huske, hvilke bogstaver de starter med.
   Klem

   Slet
 6. Hej Lisbeth

  Arboretet er en lille perle. Alletiders i havde en god tur!
  Tulipantræets blade er flotte og egentlig ret nemme at huske:)

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja vi er helt enige, jeg nyder hver gang, jeg besøger Arboretet.
   Ja det må man sige tulipantræet tager man ikke fejl af, det var derfor jeg ville lære Theodor om netop de blade. Han tog det med hjem :)
   Tak i lige måde

   Slet
 7. Hej Lisbeth,
  Dejlige billeder fra jeres tur til Arboretet, der vil jeg gerne op engang. Som
  du ved er jeg blevet meget interesseret i specielle træer og jeg nyder hver dag
  dem jeg har. Mit kinesertræ har tabt bladene for nogen tid siden, men den var flot så længe det varede. Håber også i har haft et flot vejr i dag, her
  har solen skinnet hele dagen. Så nu er både kartofler og georginer indenfor.
  God søndag aften til jer
  Kh
  Inge Dorte

  SvarSlet
 8. Hej Inge Dorte
  Tak skal du have, ja der må du også op en gang, det er meget spændende, især når man som du og jeg interesserer os for specielle træer. Du må altså en tur herover, mon du har set mine dronebilleder?
  Jeg har kun et lille kinesertræ, det har alle bladene i behold endnu, og de er ikke farvede endnu. Ja tak vi har også haft fint vejr det meste af dagen.
  Det er en god idé at tage kartofler og georginer ind når man bor midt i landet som du gør.
  Tak i lige måde
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 9. Hej Lisbeth
  Dejligt at komme med på tur til Arboretet endnu engang. Et sted hvor jeg nok ikke kommer, da det er yderst sjældent at jeg kommer til Sjælland.
  Som du så kommer til Arboretet en gang om året, kommer jeg så til jeres park. Skønt at vi har nogle steder som frister med årlige besøg, og jo måske vi er lidt kedelige for andre når vi plante nørder :-) måske du fik Theodor med på dit hold.
  Ja så længe der er roser, er de da selvskrevet i indlæggene, og her bliver de nydt. Der er nemlig ikke så meget ved mine. Tror måske jeg lige kan klare en enkelt blomst i Septer’dsle :-)
  Jeg opdagede så idag en knop i min lyserøde hagelilje, spm ikke har blomstrer før, så det bliver spændende om den når at springe ud.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg deler gerne oplevelserne i Arboretet med jer, der læser med her. Jeg ville bestemt heller ikke komme til Sjælland, hvis ikke vi havde familie der.
   Godt du kommer herover i vores park, så vi kan udveksle erfaringer som ægte plante nørder :) Jeg tror, det er lige tidligt nok for Theodor endnu, men han tog da bladet med hjem.
   Det er rigtigt, jeg har ikke taget så mange de sidste dage, men der er altid flere på facebookgruppen end på bloggen, så må du kigge med der.
   Det er jo længe siden, at mine hageliljer er afblomstret, de har været ret flittige i år i modsætning til stort set alle andre år. Så jeg krydser fingre for, at du får din i blomst.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Det er dejligt med den slags traditioner - og især når traditionen indbefatter, at familien er med. Efteråret er en smuk tid, men sidst jeg besøgte arboretet var det forår med blomstrende magnolie og duetræ. Det var også en smuk oplevelse.
  Tak for turen!

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er gode traditioner, også når familien er med, måske kan børnebørnene suge lidt til sig. Jeg må prøve at komme der om foråret også.
   Selv tak
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 11. Kinesertræet, som du starter med, har vi haft i seks år, og i år for første gang havde det 2-3 fesne blomster, så vi forventer en flot blomstring til næste år. Træet står stadigvæk helt grønt ligesom det, du stødte på. Den lille knægt under de store træer er et tankevækkende motiv.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja jeg har kun et lille et, som jeg købte hos Arne Jakobsen i foråret, jeg håber, det bliver større, den ene stamme gik ud, det varer nok længe før jeg får blomster, men jeg købte det nu også for løvets skyld, mit er også stadig grønt, de er åbenbart længere på Sjælland :)
   Ja det har du ret i.

   Slet
 12. Det er en god tradition med turen til arboretet, og sjovt for dig at sammenligne egne træer derhjemme med de gamle træer i Hørsholm. Jeg har vist ikke været der siden min studietid...
  Har også læst dit forrige indlæg og ikke mindst nydt billederne. Også dem du har taget udenfor haven - dejlige! De klare dage og nætter er et godt skud energi her sidst på sæsonen, og man glæder sig over at bo der hvor det hele kan nydes i fred og ro. Her kan man også kigge stjerner uden alt for meget forstyrrende elektricitet.
  Din Jack A. Sand bliver bare mere og mere fantastisk for hver dag der går!

  Hilsner fra Ulla
  PS. John har også studeret dine luftfotos med stor interesse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det er en rigtig god tradition med turen til Arboretet, dette var 3. gang, så må det være en tradition, I skulle prøve det en gang, der er smukt. For mig er det egentlig mest det, at jeg kan kende navnene :)
   Jeg tror, at både I og vi er privilligerede med stedet, hvor vi bor. Jeg har lige talt med en dame fra Vestegnen, som var flyttet herover, hun var så lykkelig for sit skift. Det er godt at kunne kigge stjerner. Ja jeg tror aldrig, at Jack A. Sand har været så flot som i år, nogle gange springer den over.
   Tak for oplysningen om, at John har studeret luftfotoene, det var jeg glad for at høre.
   Hilsen til jer begge
   fra os :)

   Slet
 13. Kære Lisbeth
  Det er fornøjeligt, at I tager turen hele vejen til Arboretet, så tak for billederne. Vi er for dårlige til at tage ind i vores arboret inde ved Marselisborg. Det er ellers et dejligt sted.
  Mit kinesertræ smed bladene for længe siden. Jeg tilskrev det tørke og at det er nyplantet (efterår 19).
  Kh Lisbeth

  SvarSlet