søndag den 4. oktober 2020

R. orbiculare og andre fine rhododendron, ja og selvfølgelig roser.

 

Scepter d´isle stråler i disse dage, den har den dejligste duft. Det er en Austin rose.

Mange af jer, der har været i min have husker sikkert det første syn, når man træder ind af lågen. Nogle ser ganske vist hundene først ;) men det næste de ser er nordbedet.

R. orbiculare ser man først, den smukke grønne farve og de fine runde blade
det er en næsten alle lægger mærke til, uanset om de kan lide rhododendron
den næste man lægger mærke til er R. orbiculare Blauköpfchen
bemærk de fine lilla blomsterknopper
den 11. maj var den noget af det smukkeste.
Skulle du får lyst til at have en af dem i din have, kan du købe dem her, det er en netbutik, de sender gerne rhododendron til dig her i efteråret. Jeg selv kører som bekendt derned og henter selv. Indlægget er i øvrigt ikke sponsoreret, der er mange spændende rhododendron i Rhododendronhaven, bor du i nærheden, er det en god idé at besøge denne spændende specialplanteskole. 
Lidt kig i Høneballehaven:
den gule sommerfuglebusk blomstrer igen, det første hold blomster tørrede væk på grund af regnmangel. Vi har for øvrigt her til morgen fået hele 6.6 mm.
Troldnød/Hamamelis har blomster nu.
et skønt kig fra øst mod pavillionen
der er ved at være gang i farverne

Her er det igen Hamamelis, der shiner
Magnoliabedet med busken Blåskæg/Caryopteris, den blev flyttet fra det snoede bed og herhen, det var noget den kunne lide, den har fordoblet sin størrelse, det gør ikke noget, her er der plads til den.
sølvlysbedet skal vist have flere beboere, jeg synes, det svinder i planterne/blomsterne.
Roser:
Aprikola
har jeg to steder i haven, i dråbebedet og i yangbedet
Forrest Hyldbjeggaard rosen og bagved Karen Blixen
Hyldbjerggaardrosen igen
Charles Austin
Cressida
Crownprincess Margareta er endelig i gang med 2. blomstring
Graham Thomas
Kronprinsesse Mary
Marie Curie
Mary Magdalena


Til slut endnu en solnedgang, denne gang fra i fredags. 
Fortsat god søndag, her er det mildt og næsten uden vind i modsætning til i går, hvor det blæste rigtig meget.


22 kommentarer:

 1. Ljuvliga bilder av en skön höst....
  Kram från Titti

  SvarSlet
 2. Hej Lisbeth

  Ja, R. orbiculare og dens selektioner er fantastiske! hvor gammel er din største egentlig?
  Godt nok tidligt for Hamamelis, måske den ved noget om den kommende 'vinter'?

  Ha en dejlig søndag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det må man sige, den ældste blev købt i 2010, så i hvert fald 10 år.
   Min Hamamelis er altid tidlig og blomstrer to gange om året, men i år er det særligt tidligt, den plejer at have tabt bladene, inden den blomstrer. Den kommer igen til foråret.
   Tak i lige måde

   Slet
 3. Wow så mange fine roser nå, min Margareta har også knopper, håper de rekker å blomstre. Nydelig Rododendron med lilla knopper, fint bladverk også. Ha en fortsatt fin dag, hilsen Ingeborg

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ingeborg
   Ja der er mange fine roser endnu, jeg håber, at din Margareta når at blomstre.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Ja, Orbiculare har fantastiske knopper. Fargen på de er så fin.
  Vakre roser!
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja vi er helt enige, selvfølgelig :)
   Klem

   Slet
 5. Vi fik 5 mm i nat og morges.
  Ja grøn er ikke bare grøn. Flotte sammensætning i nordbedet. Det må osse se fint ud om vinteren. Hi synd der næsten ikke er flere sommerfugle nu. Når den gule blomstrer. Mine to Høneballe stiklinger skal nok tilbringe vinteren i drivhuset for en sikkerheds skyld. Man ved jo ikke hvordan vinteren bliver og de er så nye og fine.
  En troldnød der blomstere to gange, luksus. Min store gamle gule blomstrer i januar og der er et væld af knopper i den i år. Den nye orange har derimod ikke ret mange knopper. Sidste år var det omvendt.
  Hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja men det var jo fint, vi fik en anelse mere, men kun 1/3 af hvad I fik sidst :)
   Ja nordbedet er altid fint med de blandede bladfarver. Nej i dag har vi ingen sommerfugle set, men der er stadig mange bier i Himlens 7 sønner. Godt der er liv i dine stiklinger, ja det er nok klogt at sætte dem i drivhuset, det er nok mere fugt end frost der kan ødelægge dem, selvom det nok kan træffe at fryse mere hos jer.
   Ja den troldnød er ret luksuriøs, jeg glæder mig også over den og blomsterne. Sjovt at det er omvendt med dine i år.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth - Tak for endnu et skønt indlæg. Nu skal vi til at anlægge et lille Rhododendron bed i haven, og jeg kommer til at bruge dine anbefalinger, også til nye roser for den sags skyld. Venlig hilsen Else

  SvarSlet
  Svar
  1. Selv tak Else
   Dejligt at du kan få inspiration og kan bruge mine anbefalinger. Skal du mon til Jas roser? Dejligt at du følger med. Det lyder fint med et lille rhododendronbed.
   Vh Lisbeth

   Slet
 7. Du viser nogle fine havekig. Caryopteris er ikke ret vild med vores lerjord. Det er ærgerligt, for det er ellers en rigtig nydelig efterårsplante.

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Marie
   Ærgerligt at den ikke kan lide jeres lerjord, måske var det også det, der var galt, der hvor den stod før. Den har det i hvert fald fint nu.

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Hundene gør sug ihvertilfald umage med at det er dem vi møder først, og de har som regel spottet gæsterne før jer :-) når vi så lige har hilst går turen ganske rigtig til nordbedet som jeg tror hos de flest som hos mig printer sig godt fast i erindringen. Det bed er bare flot hele året rundt.
  Den gule sommerfugle busk blomstrer også så fint her, selv om den jo kun et en bette fis endnu :-) det gør troldnøden derimod ikke, den står i fuld efterårsdragt og på vej til at smide den.
  Her fik vi også en byge i morges, og vi vågnede op til en noget fredeligere dag end igår som da var noget af en suse dag. Desværre havde jeg ikke rigtig energien til havearbejde idag, en 6 dags arbejdsuge tager på kræfterne,(sygdommen skyldes så vidt vides ikke corona) men jeg har da været ude og nyde sol og luft, det har jo været en udemærket dag.
  Fortsat god aften
  Knus Anne


  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det gør de, og først gør de, den ene hopper op og den anden henter en grankogle :) Som regel lykkes det også nordbedet at blive set, ja det er flot året rundt.
   Ja din sommerfuglebusk er ikke stor endnu, heldigvis kommer det. Ja min troldnød har både blomster og efterårsdragt, sikke den kan.
   Ja det har været en dejlig fredelig dag, ikke meget vind og lidt sol. Jeg kan godt forstå, at det er hårdt med en 6 dags uge, håber at hun snart er frisk igen, godt det ikke er corona.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Vacker rosenblomning! Hela ss Fortunea har plantor med vackra blad och fin kontrast mot färgen på nya knoppar och stjälkar. Har förstått att även om Rhododendronhaven är en plantskola så vill de att man har förbeställt önskade buskar. En rhododendronbekant berättade om när han kom dit och inte hade förbeställt..- De löste det eftersom han handlat via deras webshop förut och de kände igen hans namn men var noga med att så kunde man egentligen inte göra. Men det är ju lite trist att inte kunna vara spontan.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Det forstår jeg ikke, jeg forudbestiller ikke, men selvfølgelig kan der være en speciel, jeg gerne vil have, så forudbestiller jeg. Men ellers er det altid spontant, hvad jeg køber der. Man falder jo for planter, når man ser dem live.
   Tak i lige måde

   Slet
 10. De grønne nuancer i nordbedet er rigtig gode, men der er mange fine kik i haven, kan jeg se.
  Det var godt du fik flyttet din blåskæg :-)
  Mangler du sølvlys-planter i bedet... ja måske, men de blomstrer da ellers flot.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det er fint med alle de grønne nuancer i nordbedet. Jeg er så glad for blåskæg, før var den kun en skygge af sig selv, nu er den fantastisk :)
   Tja måske er jeg for krævende med sølvlys, men lidt flere skader da aldrig :) især på grund af duften. Jeg har også en fra dig, men den blomstrer ikke endnu, måske næste år.
   Kh Lisbeth

   Slet
 11. Hvor er det dejligt at I fik regn. Og din have er stadig skøn med masser af farver. Dit nordbed minder om en del af min have, hvor de meget store rododendron står.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja lidt regn fik vi da, men det var nu ikke ret meget. Det lyder da hyggeligt, at mit nordbed minder om rhodoerne i din have.

   Slet