søndag den 6. oktober 2013

Plantning af rhododendron

De sidste par dage har det været dejligt vejr, så også hos os, er der blevet plantet.
I onsdags købte vi tre rhodoer, som skulle plantes i går og i dag. Det affødte en del omrokeringer i bl.a. nordbedet.
Men først lidt om, hvordan vi gør, når vi planter.
Dagen før plantningen bliver min fars gamle stald trillebør fyldt med det tørreste spagnum lige fra sækken. Derefter bruger Bent ca. 10 minutter på at vande det, så vandet trænger godt ind i det. Det får lov at stå til næste dag, hvor han så kigger efter, om det er ordentligt gennemvædet, hvis ikke får det mere vand.
Han graver et ret stort hul til rhodoen, men kigger meget på hvor stor roden er.
Herefter fylder at godt med spagnum i hullet og blander det med noget af jorden.
Så bliver plantet sat i jorden, og jeg ligger på knæ og fordeler spagnum og jord rundt om planten.

Sådan så er den løvfældende rhodo My Mary plantet. Der kom lige en mere hen i bedet, den passede ikke så godt i farven i ørkenbedet, så den kom her hen og stå i stedet. Det er R. Daviesii. Vi er ikke færdig med bedet, så der ligger stadig jordbunker.
En anden løvfældende blev i øvrigt flyttet til Daviesii´s plads, den passede heller ikke godt i farven, der hvor den stod.
Advarsel: her kommer et fælt billede
Ja hvad er det? Nogen af jer vil nok vide, at det er billetklip forårsaget af små væmmelige snudebiller. Mange af mine rhodoer i skoven er desværre angrebet af disse, så jeg har ca. 60 rhododendron med få eller mange klip. Det pynter jo ikke lige frem på en plante, så hvad gør jeg ved det? Jeg har spurgt Claus i Rhododendronhaven, han kan kun anbefale kemi. Det har jeg ikke lyst til at bruge, jeg kan nemlig forstå, at det er mindst lige så farligt som Calypso, en nervegift. Nej tak - så enten må jeg leve med, at de ser sådan ud, eller også må jeg kassere dem, det er jeg selvfølgelig ked af. Der er masser af knopper i de fleste af dem.
Denne her blev flyttet til et mere solåbent sted som et forsøg for at se, om det hjælper.

Vores næste projekt var nordbedet, jeg havde store planer, heldigvis var Bent med på idéen, det er jeg glad for.

R. Lavender Princess står her i hjørnet og fylder alt for meget og dækker de bagved stående. Den må flyttes.

Sådan så bedet ud i går
og sådan ser det ud i dag. Lavender står nu bagerst th. i bedet. To rhodoer har skiftet plads og mine kamelier er blevet plantet ud. Jeg er rigtig tilfreds med resultatet.
lidt tættere på

Jeg har læst, at kamelier klarer sig bedre i et bed end i krukker i pavillionen, hvor der er skiftende temperaturer, så nu satser jeg. Lidt ærgerligt for jeg købte jo netop kamelierne, fordi jeg gerne ville kunne nyde blomstringen inde i pavillionen, ellers havde jeg nok ikke købt dem. Så kan jeg lære at undersøge sagerne ordentligt først.
Til gengæld er der ikke mere så godt plads til mine kalmia, så de må nok også holde flyttedag.
Der var et kæmpehul efter R. Lavender Princess, her fyldte vi jord og spagnum i og plantede R. Negligé, der er god plads til den. De alpevioler jeg satte der efter plantemarkedet er sat der igen, håber de klarede at blive flyttet frem og tilbage.
På den anden side af trappen står R. Cita, de ligner hinanden meget i løvet.
Se bare her: R. Cita
Forrest i bedet står den ene af mine skønne hejrenæb Erodium Pelargoniflorum
R. Soire de Paris har fået smukke efterårsfarver, den er løvfældende og står i regnvandsbedet.
I det bed står også Vernonia, jeg har vandet den, det har hjulpet, så den nu er begyndt at blomstre. Nogen af knopperne er desværre tørret ud, tror jeg.

 Rosenbedet til morgen
En rosenbusk der vil noget, den er fra rosertilhaven.dk

Sct. Cecilia
Odyssey
så er der gang i min sumpcypres igen, den kunne bestemt ikke lide blæsevejret. Den blomstrer for sent til det danske klima, så man kan ikke være sikker på at få den fine blomstring med.
Fortsat god dag, her har det været solskin, men ved 15 tiden kom der lidt grå skyer. Dejlig lunt vejr i dag.


36 kommentarer:

  1. Skønt med det gode vejr og Bents rettidige omhu....vans skal der til i rigelige mængder når plantningen gerne skal lykkes. Jeres bed ser skønt ud efter om rokeringen. Min nabo har en kamelia ude i sin have og den kommer troligt igen og igen - jeg mener dog hun vinterbeskytter den med granris.

    Knus

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorthe
      Ja i disse tørketider skal der meget vand til, men det skal der nu altid til spagnum. Tak jeg er også selv meget tilfreds med bedet og omrokeringen. Tak for oplysning om naboens kamelia, jeg håber det lykkes for mig også. Jeg regner med at beskytte med granris.
      Knus

      Slet
  2. Hej Lisbeth.
    Det var dog et ualmindeligt grimt angreb af billetklippere. Der er jo et alternativ til kemi, nemlig nematoder. Desværre skal behandlingen foregå i perioden juni- 30. september, men vi er jo kun lige kommet ind i oktober så du kan da forsøge.'
    Havehilsen
    Ole

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ole
      Ja det var et grimt angreb, og der er mange som ser lige sådan ud. Jeg har tænkt på nematoder, men det bliver en dyr omgang, når jeg har mindst 60, der er angrebet. Jeg kan købe en portion for 169 kr. det rækker til 20 m2, så det forslår vist desværre ikke meget.
      Men tak for rådet.
      Havehilsen
      Lisbeth

      Slet
  3. Hej Lisbeth

    Sikken i har været i gang, imponerende. Der er rigtig møbleret om:)

    Har du undersøgt om nematoder kan taqge dine besværlige snudebiller - for du har da ret det ser noget underligt ud med den der billetklipning af bladene!

    Og Odyssey er stadig frisk!

    Ha en dejlig aften!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja der er sket noget her i denne weekend.
      Kønt er det ikke med de billetklip, nematoder bliver meget dyrt, se mit svar til Ole.
      Ja Odyssey er heldigvis stadig frisk.
      Tak i lige måde

      Slet
  4. Hej Lisbeth. Hvor er nordbedet blevet godt efter omplantning, og også de andre steder. Jeg synes du har god sans for at se mulighederne. Godt at jorden er gennemvandet, mon ikke det princip kan bruges på andre beplantninger.?

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Birgitte
      Tak skal du have, jeg er også selv godt tilfreds med omrokeringen. Jo det samme princip kan bruges til andre beplantninger, men i modsætning til jord, så bliver spagnum ikke til en gang pløre, når man vander det. Dog er det nok en god idé at grave hullet dagen før og hælde vand i, hvis man skal plante noget større. Vi må håbe, at vi får vand midt i ugen, som de lover nu.

      Slet
  5. Jeg holder med Ole - nematoder er et forsøg værd til bekæmpning af øresnudebillen. Hvert eneste år flytter vi rundt med rhodoer, og hvert år synes vi, det er en kraftig forbedring. Ang. kamelia, så har vi haft en kamelia stående i krukke i mindst fem år og opbevaret frostfrit i drivhuset, og den trives aldeles udmærket. Derimod får vi ikke mange blomster i den, der er plantet ud i haven.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja men det gør jeg sådan set også, men det bliver dyrt, når der er ca. 60 angrebne planter, så forslår nematoder til 20 m2 ikke meget.
      Ja se der nævnte du lige ordet: frostfrit, min pavillion er ikke frostfri, og jeg har ikke andre steder at sætte dem, så nu forsøger jeg med dem i bedet. Der er masser af knopper, men om de kommer i blomst vil tiden vise. Jeg må satse.

      Slet
  6. Hej Lisbeth
    Hvor er det dejligt med et godt samarbejde. Der er altså bare noget mænd er bedst til.... at grave store huller blandt andet ;o)
    Det er blevet super flot efter omrokeringen i bedet, nu kommer alle planterne meget bedre til deres ret og bliver lettere at nyde ;o)
    Ærgerligt med alle de billetklip, lad os håbe at flytningen hjælper på problemet. Hvor har i været flittige og hvor ser haven fin ud efter jeres slid ;o)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Heidi
      Vi har et fint samarbejde, Bent gør som jeg siger :) næsten ha ha, at grave huller er han super god til.
      Jeg kan heldigvis nyde planterne inde fra huset, godt nok fra toilettet, men hvad pyt, der kommer jeg da også af og til :)
      Ja nu må vi se med de billetklip, nemt er det ikke at slippe af med de grimme biller. Der lurer farer alle vegne i vores haver.
      Tak skal du have :)

      Slet
  7. Godaften Lisbeth.Tak for den fine vejledning med at plante rhodoer.Og godt at du har Bent til at grave huller for dig.
    Ærgeligt med de snudebiller........det ser ikke godt ud med alle de huller.Men godt at der er nogle kloge hoveder der ved hvad der kan gøres.
    Synes din vernonia er rigtik smuk i farven
    Nordbedet er blevet mere harmonisk efter omflytningen......dejligt at få det hele i jorden nu når vejret er med os.
    God aften knus Jette

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Jette
      Selv tak - godt hvis du kunne bruge vejledningen. Ja Bent er god til at grave huller, han har mange års erfaring.
      Nu må vi se med billetklipperne, hvad vi gør ved dem.
      Ja Vernonia har en smuk farve.
      Det har været rigtigt havevejr disse to dage, så det var dejligt arbejde.
      God aften
      Knus Lisbeth

      Slet
  8. I er altså et par flittige mennesker I to :-) Og herligt at I kan hjælpes ad med at "forfine" bedene.

    De der billetklip pynter ikke just på planterne. Jeg har dem desværre også i et af mine bede og har ikke vist hvad jeg skulle gøre ved dem. Og det ved jeg så stadig ikke ... for jeg har det som dig - sådan noget gift vil jeg ikke beskæftige mig med, så hellere leve med klippene.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak for det Susanne :) Vi er gode til at samarbejde om plantning af bedene, heldigvis.
      Nej jeg ved heller ikke, hvad jeg skal gøre ved de billetklip, ellers må vi jo leve med dem, men grimt er det.

      Slet
  9. Kære Lisbeth
    Hvor ser det godt ud - hvor må det være godt med een som Bent -
    Der skal meget spagnum til - men når du har jord som kan blandes i - hjælper det lidt ---
    Det er ikke godt med alle de billetklip - der er vist ikke andet end nematoder der hjælper. Bruger du det på denne årstid?
    Jeg har en enkelt der har klippene - den står heldigvis for sig selv, -- jeg ved godt nok ikke om de kan smitte hinanden.
    Men ellers dejlige billeder med efterår i din have, jeg har set de forrige indlæg.
    Vejret var fantastisk nede på stranden, så jeg havde det fint.
    Var også en tur i vandet, det var så dejligt.
    hilsen jessie

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Jessie
      Tak - ja du kan tro, jeg er glad for, at Bent vil hjælpe mig så meget. Vi bruger ikke så meget spagnum, når vi blander jord i, det er et råd fra Calus i Rhododendronhaven, og det fungerer fint.
      Til gengæld er der så mange billetklip, du er heldig, du ikke har så meget af det. Vores står nok for mørkt i skoven, tror jeg. Jeg har ikke brugt nematoder før, udover en gang for mange år siden mod snegle. Det hjalp ikke.
      Godt du følger med :) og har hygget dig ved stranden. Badet! godt når du kan lide det :)
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  10. øj I må være godt trætte efter alt det flytteri - men hvis de ikke duer der hvor de står - ja så må de jo flyttes - håber at de nu står perfekt alle sammen

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Sussi
      Ja vi er da lidt brugte, men på den gode måde. Lad os håbe, de ikke skal flyttes mere. Rhodoer elsker i øvrigt at blive flyttet, for så får de nyt spagnum :)

      Slet
  11. Jeg kan forstå at I også har travlt bl.a. med at flytte planter.Man bliver som bekendt aldrig færdig med haven(heldigvis)
    Det lyder spændende med udplantning af Kamelia.Vi får forhåbentlig ikke rigtig hård frost.Min Kamelia,som stadig er på sommerophold ude,har den første blomst nu og der er rigtig mange knopper.

    SvarSlet
  12. Hej Lise
    Ja der er blevet lavet en del her i weekenden, og heldigvis bliver vi aldrig færdig med haven, hvad skulle vi dog så lave.
    Det var tidligt, at din kamelia blomstrer. Så store er knopperne ikke på mine. Hvor har du den henne om vinteren?

    SvarSlet
  13. Der har været rigtig gang I planteriet hos jer, I har mange Rhodoer, det ser også bare godt ud, når du viser billeder fra jeres skov. Jeg har også plantet idag. I en lysning I vores skov har jeg plantet 3 lidt "vilde" roser med fine hyben, så er der lidt til fuglene.
    Hilsen Hanne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Hanne
      Ja der har været gang i den, vi måtte jo benytte det gode vejr :) Det lyder godt med vildroser med hyben til fuglene.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  14. Hvor er det ærgerligt med alle de billetklip. Det er nok svært at skulle ud og indsamle biller ved så mange planter.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja det er meget ærgerligt. Jeg har aldrig prøvet at indsamle, det er måske det, der er galt.

      Slet
  15. Der er da virkelig ikke noget at sige til at du har danmarks flotteste rhododendron, sådan som du og Bent kræser og nusser om dem :-) Tror du ikke bare det er i år der er billetklip, det betyder vel ikke at næste års tilvækst også bliver angrebet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anette
      Tak skal du have, det var sødt sagt. Jeg er ikke sikker på, at det bare er i år, desværre. Al tilvæksten fra i år er godt klippet i hvert fald.

      Slet
  16. Så flott det ble etter omplantingen! Dine rhodoer så ikke godt ut med alle hullene. Håper du finner noe som tar knekken på de som spiser. Jeg leste om Odyssey i går, og det er en engelsk rose. Jeg håper at jeg kan få tak i en og prøve den her. Spennende med dine camellia. Jeg skulle ønske jeg kunne plante ut mine. På Vestlandet klarer de seg ute, men der bor ikke jeg :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Tak for det. Nej det er noget værre noget med alle de huller, lige nu har jeg ingen løsning, desværre.
      Du må kunne købe Odyssey i England, det har jeg gjort.
      Ja det er spændende med mine camellia, det går nok ikke at plante ud hos dig.

      Slet
  17. Tak for lektion i rhodoplantning. Jeg klager ikke, men det er et mærkeligt efterår med så lidt vand der er. Vi har også plantet forskelligt og har skullet vande meget mere end man plejer at gøre i oktober. Men igen: Jeg er ikke den der klager over solskin og tørvejr :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak Nana.
      Nej du vil gerne have solskin, det ved jeg, det vil jeg også gerne, men vand et par nætter ville være godt :)

      Slet
  18. Hvor har i dog altid gang i planteriet. Ikke så sær i har en smuk have.
    Igen mange dejlige billeder.
    Tak for kigget.

    SvarSlet
  19. Dejligt at få en god instruktion i plantning af rhodoer. Ikke at jeg skal have flere, men man kan jo alligevel godt bruge tricket med at vande dagen før!
    Det pyntede at I fik rokeret og gjort bedre plads til hver enkelt plante!
    Der sker hele tiden nye ting hos jer, så du har rigeligt at vise os andre! Dejligt.
    Vi har nydt haven fra udestuen i går, da vi har haft gæster både lørdag og søndag. Så John er behørigt fejret i år!

    SvarSlet
  20. Hej Bente
    Nå det er derfor, vi ikke har set dig i weekenden :) Tillykke med og til John. Det lyder som om, I har haft en hyggelig weekend med gæster og fejring af fødselsdag.
    Jeg er glad for omrokeringen af bedet, men det var hårdt arbejde for Bent. Han måtte på arbejde i dag og slappe af ovenpå denhårde weekend. Gad vide om han har kunnet det, det for jeg nok at høre.
    Lige nu sker der en del nyt her, men det er jo også nu det skal være inden vinteren.

    SvarSlet