mandag den 11. maj 2020

Plantning og nyindkøb

Tulipanerne har holdt længe i år, disse her har for nylig begyndt på at blomstre, til at begynde med brød jeg mig ikke om dem, men udsprungne synes jeg, de har en flot form.
Jeg bliver bagefter med kommentarer på bloggene, når jeg tager to dage ud af kalenderen. Først en tur til Fyn lørdag og derefter plantning og  snak med børn og børnebørn i anledning af Mors dag, det var så hyggeligt, og jeg nød kontakten, men  jeg blev lidt bagefter. Ukrudtet har også gyldne tider
Mors dags gaven fra drengene stod jeg selv for, de synes, det er svært at finde noget til mig, så Per havde bud med, at han skulle hjælpe mig med det, når vi besøgte Arne.
Carpinus Betulus columnaris kan I se et billede af her, det var ikke helt, hvad Bent havde tænkt sig til det nye bed, han er ved at lave. Han havde bestilt et højt slankt træ, som vokser hurtigt og ikke har så stor en krone som denne.
her er han begyndt at grave ud til bedet. Det var Arnes forslag, men det går ikke rigtigt, så gad vide hvor vi skal plante det træ.
Fra drengene fik jeg også:
Fagus sylvatica Rohan Gold, du kan se det her, det er vist heller ikke et træ, der egner sig til bedet.
Cerediphyllum Jap. Rothfuchs, kan du se her, heller ikke det er vist en succes til bedet, men det var, hvad jeg købte. Jeg har også sagt til Bent, at han selv skulle have taget med, men det var han ikke interesseret i. Så det er lidt problematisk med det høje slanke træ, det kan jeg godt se.  Meningen er i øvrigt, at der skal være rhododendron ved træet. Dem har jeg ståenden andre steder i haven, så jeg skal ikke lige af sted igen.
Men så er der jo roserne, som jeg fik plantet i dag, 11 stykker helt skørt.
 Her ser i bedet i morges
 og igen her til aften, ja men der er jo plads til flere!!!
heldigvis har jeg selv taget stiklinger, de ser ud til at komme godt, så må jeg se, om nogle af dem kan blive plantet i bedet med tiden, de skal nok lige have et år mere på bagen, tænker jeg.
Jeg skulle højst have 10 roser, men så havde Jas fået en del Austin roser hjem, så jeg fik købt rigeligt.
Det var:
Wild Eve her kan du se den.
Anne Boleyn er her
Duchesse de Rohan  her
og Boscobel her
samt disse som jeg havde før og selv har billeder af
2 stk Olivia , som jeg har en af i forvejen, en meget flittigt blomstrende rose.
Dame de Chenonceau (jeg havde to i forvejen, jeg tror, de begge er gået ud) Det er en vanskelig rose med en dejlig duft, som Jas og jeg var enige om, at man ikke kunne undvære i haven, så jeg købte to for en sikkerheds skyld.
Disse havde jeg også i forvejen, men jeg måtte lige have en mere
Koko Loco
Lavender Pinochio, begge står i dråbebedet, jeg syntes, de trængte til en makker
samt Silver Cloud som er flyttet til pergolabedet, det har den ikke været så glad for, måske hjælper det at få en makker.
Disse 11 roser fik jeg for 600 kr. her kan du se hans hjemmeside, husk at ringe først, hvis du vil besøge ham, han vil gerne lave en aftale med dig. Han har rigtig mange historiske roser, og er også god til at skaffe det, han ikke har, dog ikke de sidste nye Austin roser.
Men der er jo sket en del de sidste dage, der er rigtig mange rhododendron i blomst og ikke mindst træpæoner:
 stadig blomster lige foran vinduet
her er en af dem, jeg har fået af Marie, som har så mange spændende planter, kig ind hvis du vil se sjældne planter i blomst. 
de små iris fra Jan i Spanien er i gang, og Iris germanica har store knopper
Rhododendron:
 R. Bernstein er lige sprunget ud, der er kun den ene blomst i år, da jeg beskar kraftigt sidste år
 R. Brasilia
 R. Double Dots
 R. Dufthecke er ret flot op mod den mørke himmel, vi fik at se i går eftermiddags. Formiddagen var ellers fin, vi sad ude og spiste frokost, men så skal jeg love for, at det blev koldt i vejret, da klokken blev 13.30.
 R. Lily Dance
 R. Lucinda
 her er et kryds fra Jan Brodersen, R. yakushimanum x Kokardia, meget vellykket blomst
R. yunnanense står smukt i blomst nu, den har ellers hængt lidt med hovedet på det sidste
og her R. orbiculare Blauköpfchen sammen med den gule Philadelphus, en fantastisk kombi.
Trods blæst og kulde endte dagen på smukkeste vis, rigtig god start på den nye uge.


29 kommentarer:

 1. Sikke mange lækkerier du viser i dag - både af nyanskaffelser og de 'gamle'! Især Cerediphyllum og Wild Eve er smukke, synes jeg - men det er lidt synd for Bent, at du sådan trodser hans ønsker :-) Jeg håber, I finder de perfekte pladser til de nye træer.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Tak ja der er lidt af hvert og der var fine ting mellem nyanskaffelserne, Bent kunne jo selv være taget med, jeg spurgte Arne til råds, men det var ikke godt nok, hvad han foreslog. Vi har heldigvis fundet pladser til de nye træer, så skal vi bare have et til ;)

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Ja, jeg ved jo at godt fyldte roser falder i din smag - og billigt må man sige det var;)
  Fine træpæoner - den gule kunne godt være Paeonia ludlowii...
  Sikken en flot R. yunnanense! Hele det artskompleks ser spændende ud, og så lader de til at kunne vokse til mere en parcelhushave størrelse!

  Ha en dejlig ny uge

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja jeg kan godt lide fyldte roser, men jeg kan nu også godt lide de enkelte, dem er der bare ikke så mange af blandt de engelske i hvert fald ikke i Jas´samling.
   Ja R. yunnanense er flot, jeg er lige pjattet med den hvert år, den står perfekt der i nordbedet, fordi den er blevet så stor, men den ser ikke glad ud, er lidt løs i roden.
   Jeg har tre gule ludlowii, to fra Marie og så den fra "eksperterne".
   Tak i lige måde

   Slet
 3. Hej Lisbeth

  Ja, din mann skulle nok ha vært med, og da blir det som det blir med trærne.
  Det er jo ikke så lett for deg å vite hva han tenkte ;)
  Flotte trepeoner hos deg. Double Dots blomstrer her også nå.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja så skulle vi have trailer med, hvis vi skulle følges ;)
   Nej nemlig, det kunne jeg ikke vide.
   Ja træpæonerne er fine. Du er tidligt ude med Double Dots, min er først lige sprunget ud.
   Klem

   Slet
 4. Good evening dear Lisbeth,
  Well, well, well, so many beautiful new things are coming into your garden.
  I love the roses you've bought. Hope you are going to find a good place for them.
  Have a wonderful evening
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good evening dear Marijke
   Yes I brought a lot of beautiful things home, and I have planted them already, there are a lot of sun there.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 5. I - Bent må lave et nyt bed til de nykøbte træer, så kan det ønskede træ komme i det først lavede bed. det er da fine roser du har kønt, 11 stk. Og der er stadig mere plads, jamen jamen. Hvad mon du så finder på indtil dine stiklingebørn er store nok til at flytte ud af potten..
  Kulde og sur blæst i dag, uff jeg måtte have pandebånd for ørene i dag på cykelturen. Heldigt at det lune vejr holdt i weekenden.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Det er helt umuligt at få plads til flere bede, vi har rigtig mange træer i haven, de må heller ikke stå for tæt, det går han meget op i. Ja det må vi se på, hvad jeg skal gøre med den tilbageværende plads.
   Det har været meget koldt i dag, godt vinterfrakken ikke var hængt væk og at det var lunt i weekeenden.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Ej da så må der findes en anden plads til træet når det ikke faldt i Bents smag, men så kan han lære det “send ikke ønsker med, men tag selv med” :-)
  Så gik det straks nemmere med roserne for der er det nok dig der styrer :-) og tænk der er plads til flere. Hvor hårdføre er roser lavet af stiklinger mon, har du nogen erfaring med det?
  Ja det er en god pris for de roser, vi får jo 2-3 hos Jas for hvad en enkelt koster mange andre steder. Tror nu heller ikke at jeg havde de roser jeg har hvis det ikke var fordi det er nemt for mig at køre til Jas og da slet ikke hvis jeg ikke havde lært dig at kende :-)
  Ja det var en fantastisk aften himmel der pludselig dukkede op i aftes, helt fantastisk efter en vejrmæssig lidt blandet dag. Håber at vejret de næste dage bliver så du kan få nå at få indhentet noget at det du er kommet bag ud med.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det sagde jeg også til ham, han kunne selv have taget med, resultatet er, at vi har brugt timer på at finde plads til de tre, og nu er vi nok nødt til at købe et mere ;)
   Roserne blander han sig ikke i, og jeg har selv plantet dem :) Den ene rose jeg foreløbig har lavet, har klaret vinteren flot i et bed, der er ikke knop i endnu, men den har det fint.
   Det er vildt billigt hos Jas, ellers kunne vi ikke købe så mange roser, nej Mogens og jeg er skyld i dine mange roser ;)
   Det var meget smukt i aftes ja, men koldt var det og nu til aften også. Ja perfekt bliver det ikke, men jeg når da noget hver dag. I dag har jeg væltet en del valmuer omkuld.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Ups, den var værre - træer man ikke kan passe ind ! Mon ikke I finder en god løsning på det pladsproblem.
  Det er da utroligt at du kan plante 11 roser og så stadig have plads til flere.
  Der er mange lækkerier i din have lige nu og træpæonen ved vinduet er så smuk.
  Skønt solnedgangsbillede :)
  Knus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja det var ikke helt godt, men vi har med megen møje og besvær fundet pladser, nemt er det ikke længere. Bedet Bent havde lavet var ret stort, men jeg troede heller ikke, der kunne være så mange. De fylder jo heller ikke meget, når de bliver plantet, men vi skal huske på, at de bliver større.
   Ja det er der, man kan blive helt salig, når man går rundt.
   Ja det var en flot solnedgang.
   Knus

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Sikke nogle flotte træer du har købt! At der så ikke var det helt rigtige slanke træ i mellem, er jo kun et plus, for så kan I købe et mere - det er da en god løsning 😉 Også nogle lækre roser, du har fået med hjem fra Jas. Jeg er især vild med Boscobel - den skulle være både sund og velduftende. Tak for det fine billede af Blaukopchen - den ser ud til at være meget blomsterrig i år. Jeg er bare vild med farven! Lucinda er også en favorit her, men det er altså svært at vælge blandt de mange skønheder. Rigtig flot aftenbillede. Her har det lige haglet, og det er hundekoldt og blæsende. Godt, at husene er hule 😊
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja nu har vi fundet plads til de nye træer, men du har ret, vi må nok købe et mere, så Bent kan få, hvad han har ønsket. Boscobel har en lidt spøjs farve, når man googler, så jeg turde ikke sætte den sammen med de lyserøde, jeg har købt. Blauköbchen er fantastisk i år, farven er så helt anderledes end andre. Lucinda satte jeg ind til dig, for jeg kunne huske, at du roste den sidste år.
   Hagl fy for søren, det gider vi ikke, blæsten har været slem, så er det godt, vi kan gå ind.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Jeg synes det ligner nogle fine træer, både avnbøg og den gyldne bøg. Hvad med jeres skov, er der ingen muligheder der? Disse store træer behøver jo ikke stå lige i nærheden af huset, for de vil jo stikke af i højden engang.
  Fantastisk billede af Blauköpfchen og den gule jasmin, men sikken også en smuk iris!
  Jeg tror du har haft en fest med alle dine indkøb, og det burde ikke give anledning til blog-stress efterfølgende. Hvis jeg skulle gå rundt med dårlig samvittighed når jeg ikke har tid til at kommentere, så ville jeg ikke nyde at læse blogs. Der må være en grænse. Men mine standarder er nok ikke helt på højde med dine, og mit publikum heller ikke så omfattende. Du er jo nærmest en institution (på den gode måde) og udgiver faktsik en daglig haveavis. Det giver selvfølgelig et vist ansvar.

  Håber I finder nogle gode huller til de nye træer!
  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja men det er også nogle fine træer. Bent har netop fældet i skoven for at give lys til rhodoerne, så det går ikke. Nej de skal ikke være i nærheden af huset, men vi har fundet nogle pladser i den anden ende af haven.
   Ja de to klæder hinanden i den grad, der kommer snart flere smukke iris.
   Jeg vil ikke kalde det blogstress, men jeg er jo en af de flittigste til at lægge kommentarer, derfor skrev jeg det, for at de ikke skulle tro, at jeg ikke ville kommentere mere. Jeg er bare lidt pjattet, jeg kan også godt selv lide kommentarer bare en gang imellem. Ja jeg er vist blevet en institution :) Jeg holder lidt øje med læserantallet, når vi når 500 er det tid til et nyt indlæg.
   Vi har fundet pladserne ja.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Det ender måske med, at Bent tager med på det næste planteskolebesøg, så han selv kan finde et passende træ. Det med ikke at plante træer for tæt ved hinanden er uden tvivl en god regel, men kan være svær at følge, når man er glad for træer. Din gule træpæon ser dobbelt ud. Det er vores også begyndt på i de senere år. I starten mener jeg, at blomsten var enkel.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja han kan ikke tillade sig at kritisere, når han ikke vil med :) Ja den regel er svær at følge, heldigvis er han også selv glad for træer, og vi finder heldigvis ud af det. Ja du har ret i, at den gule ser dobbelt ud, det synes jeg ellers ikke den er, jeg må nærstudere den.

   Slet
 11. Kære Lisbeth
  Festlig historie om gaverne, turen og de hjembragte godter ;-)))))
  Mon ikke Bent vil overveje en ekstra gang næste gang, om han ikke skal tage med?
  Kender jeg jer ret, finder I pladser til det hele. God arbejdslyst.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 12. Kære Lisbeth
  Ja ikke :) selvfølgelig har vi fundet plads, men nemt var det ikke.
  Bent er ikke nem at lokke med udenøs, jeg tror desværre ikke, han har lært noget af historien. En gul vandgran skal vi "bare" have fat i, så må den godt stå der, som et højt slankt træ.
  Tak for det
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
 13. Hei Lisbeth.
  Hyggelig med en slik gave:-) 11 roser til, og til en slik pris...
  Bra dere har fått alt i jorden.
  Håper dere får tak i en gul vanngran!
  Ha det godt/Eirin

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Eirin
   Ja det var dejligt og skønt med roser til billig pris.
   Træerne er ikke i jorden endnu, manden har haft ondt i ryggen, men det er nu ikke min skyld.
   Vi skal nok få fat i en gul vandgran.
   Tak i lige måde

   Slet
 14. Sikke fine indkøb :-) men du må jo afsted igen, hvis I mangler et træ, det er nu altid dejligt med en undskyldning for en tur til planteskolen.
  JAS har mange fine og ikke mindst billige roser, det er vist heldigt at der er lidt langt for mig ned til ham, men man kan jo aldrig få for mange roser :-)
  Kom til at tænke på kan Hjertetræet ikke bruges i bedet, her hos os er det da et slankt træ, men det er det almindelige så jeg ved ikke med det du har købt.
  Jeg er ikke god til at få kommenteret og lavet indlæg på bloggen, er en del i skole og prøver at komme så meget i haven som muligt når jeg er hjemme.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Jeg er heller ikke nået ind på din blog denne gang, det er ikke nemt at nå det hele, når man har været på tur.
   Ja det er godt med en undskyldning for at komme på planteskole. Og endelig en der holder med mig, man kan ikke få for mange roser :)
   Der er også langt for mig til Jas, forskellen er bare, at jeg har en times sejlads, hvor du så skal køre længere tid.
   Jo vi har også et hjertetræ, som er højt og slankt, men når jeg googler den her, ser den lidt mere fyldig ud. Vi skal plante i dag, så får vi se.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 15. Du må på udkig efter specifikke søjletræer til Bent :-) Ellers nogle fine valg af træer, synes jeg. Jeg forstår godt at du nød at komme afsted og at have kontakt med børn og børnebørn. Livet hjemme på matriklen kan hurtigt blive ud at arbejde og pusle - det mærker jeg også nu hvor jeg ikke har nogen jobs i kalenderen. Man kan altid finde på noget i haven.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja vi er lige ved at se, om hjertetræet måske alligevel kan bruges. Ja vi render i haven hele tiden, det er dejligt at have den, men man vil jo gerne se familien. Vi vover det i hvert fald snart :)

   Slet
 16. Bra pris på rosorna - så kostar de inte här. Fina träd hoppas du hittat plats till dem nu.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet