onsdag den 12. februar 2020

Sjældne træer og buske

Dette indlæg gik rent ind på en førsteplads for mest læste indlæg hos mig. Desværre kom jeg til at skrive, at Arne Jakobsens planteskole er lukket. Det er ikke rigtigt, men man skal huske at ringe og lave en aftale,  da Arne ikke altid er hjemme.
Det samme gælder hos Anne Marie, Lønbæk Planteskole ved Holstebro , hvor man også skal lave en aftale, det er jo egentlig logisk nok, da det ikke er en Plantorama eller en Bogrønt, hvor der er åbent dagligt med personale. Hos Arne og Anne Marie er der "kun" dem selv til at passe forretningen.
Haven i Lønbæk planteskole
Jeg har flere gange været på besøg hos Lønbæk, en meget spændende planteskole, hvor man også får meget information om planterne. Fordelen ved denne planteskole er, at man kan se, hvordan planterne ser ud i haven, for Anne Marie har plantet dem i sin store flotte have. Så også her kan jeg anbefale et besøg, altså når vejret bliver bedre :)
Dette indlæg er ikke sponsoreret, men jeg har fået flere fine planter foræret af Anne Marie til afprøvning her i haven.
Her går der meget tid med at finde ud af, hvornår jeg kan gå tur med hundene
 uden at blive ramt af en byge
 det er meget svært

 Det ses tydeligt af billederne
 trods vejret blomstrer mirabellerne så småt
 der er bølgegang i havet
 her ved Ballen
Også i går blæste der en strid vestenvind, hvor der ikke var læ, kunne jeg nemt blæse ud på vejen.
 på turen så jeg disse fine røde bær, de gjorde opmærksom på sig selv, må man sige, Det er lige før Langemark, normalt går jeg der, når det er mørkt, så jeg havde ikke set dem før.
Her er Nyserod/Helleborus foetidus ved et hus på vej til stranden, jeg er lidt misundelig over, at de gror så fint og breder sig, det vil de ikke i min have.
På Høneballegaard er hele haven fyldt med Dorothealiljer
 Til trods for at pumpen kører hele døgnet
 svinder det ikke meget i vandet, men der kommer jo også nye byger det meste af dagen.
 se bare markerne
tæt på os, der står meget vand, men det gør der også mange andre steder i landet.
Lidt blomster:
 Iris Katarine Hodgkin
 primula
og selvfølgelig påskeklokker/Helleborus orientalis

Også en rose kan haven præstere endnu, det er Perpertually Yours
I går lykkedes det mig mellem bygerne at få plantet to af de planter, jeg købte hos Arne. Det blæser stadig voldsomt her, og bygerne kommer med jævne mellemrum, men det kender I. Hele haven er nu fyldt med pytter både i staudebedet og i rosenbedene, det er trist at gå rundt derude.
Mon ikke det er første gang nogen sinde her i landet,
at man har kunnet plukke påskeliljer ind d. 12.2. Der er flere i blomst i haven.
Fortsat dejlig blæsende regnvejrsdag.

21 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Alletiders du gør opmærksom på Lønbæk planteskole!
  Det er de stærkt specialiserede planteskoler der kommer til at klare sig, de små generalister har det svært i skyggen af nethandel og de store plantecentre.
  Det er imponerende med stadig nye rekorder dette år - og endnu er der ingen rigtig vinter i sigte....

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja jeg kom til at tænke på, at det var godt at gøre opmærksom på en planteskole i Jylland også, og som sagt har jeg jo været der flere gang. Det er svært at overleve uden nethandel, så vi må henlede folks opmærksomhed på de specialiserede.
   Ja det er en rekordvinter uden vinter.
   Tak i lige måde

   Slet
 2. Lønbæk planteskole har jeg kikket på, på nettet. Og ønsket jeg boede tættere på, for ih hvor er der mange fristelser. Arne Jakobsens så altså spændende ud i går. Det kunne være spændene at se den. Men nok lidt "farlig" hæ.
  Det er rigtige bygebilleder du har fanget. Her har det osse været et lotteri ude. Solen skinner,, på med røjsere og haveklunset, og så træder man ud i en mega regnbyge. Ud og ind, flere gange. Men det lykkes da at få strøet noget grus på de steder der var mest smattet. Jeg kan ikke have familien eller mig står på halen i mudderet.
  Dorothealiljer er så fine. de må da have det perfekt i år.. Er der ikke osse noget med de kan lide mere fugtighed end feks vintergækker?
  Påskeliljer i vase nu,,, det kan jeg ikke engang klare. Jeg har ellers en blok stående i drivhuset, netop for at kunne plukke en tidlig buket. Men de er slet ikke så langt fremme i år.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja den er spændende, jeg fandt den også i sin tid på nettet. Jeg tror, at Anne Marie sender med posten, det har hun i hvert fald gjort, men det er selvfølgelig mere spændende at se det i real life. Næste år skal I vel ikke holde bryllup, så kan turen gå til både Fyn og Jylland og selvfølgelig Samsø :)
   Det er et frygteligt vejr, man bliver så træt af al det regn og storm. Jeg går også forsigtigt rundt.
   Jeg har aldrig hørt, dorthealiljerne bedre kan tåle vand, men det skal nok passe, jeg har nogle som står i et vandhul, og det er ikke første år, de gør det.
   Det er helt utroligt med påskeliljerne, det er ikke bare et sted, de er sprunget ud.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Spændende når der skrives og vises fra de ikke så kendte planteskoler og så gør det jo ikke noget at der skal laves en forudgående besøgs aftale. Lønbæk er måske ikke lige der hvor jeg sådan lige kommer forbi, men hos Arne Jakobsen er der så absolut en chance.
  Ja det er et utidigt møgvejr og man skal være hurtig hvis men skal nå noget mellem bygerne og det er da nærmest umuligt at nå en hundelufte tur. Nu ser det da heldigvis ud til et par dage med nogenlunde vejr, så går det atter løs med blæst og regn :-(
  Her er der også blomst i de små Iris, så der kan jeg være med, men påskeliljer er der stadig ikke noget af og ja det må da være det tidligste nogensinde at kunne plukke en buket 12 dage inde i februar. Det er imponerende.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er godt læsestof, du må med, når vi skal mødes der i maj. Jeg troede ikke, du havde plads til mere, ellers havde jeg spurgt, om du ville med, så du må med næste gang.
   Ja det er umuligt at komme tørskoet omkring og som regel skal man have regntøj på. Bent fik en time uden regn på hundelufteturen i eftermiddags, så heldig var jeg ikke i formiddag.
   Jeg forstår heller ikke, hvad der går af påskeliljerne, dem jeg plukkede lå hen ad jorden i går, men det var ikke vejr til at gå ud og hente dem.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Imponerende at roser og påskeklokker blomstrer på samme tid :)
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er ikke hver dag man ser det :)
   Klem

   Slet
 5. Good morning dear Lisbeth,
  It's great that you give special attention to the special nursery's. We can't miss them! Lovely to see what is in bloom at your garden at the moment. Spring is on it's way!! It's a little bit sad to see the lots of water that came down. Beautiful photo's of the see!!!
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good morning dear Marijke
   Yes we have to try to keep our nursery´s. Yes I hope spring is comming soon and no more water for some time. Today the sun i shining it is so nice.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 6. Den slags reklame kan jeg rigtig godt lide🙂 men det vejr, vi har for tiden,er jeg mindre begejstret for. Flot fyldt, mørk påskeklokke.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det er den slags reklame, der skal være på en haveblog. Vi er så heldige, at solen skinner i dag, det er fantastisk. Mon ikke også den skinner hos jer nu, det håber jeg.

   Slet
 7. Fine himmelbilleder, selvom jeg er ved at være træt af bygeskyer! I dag skinner solen, så nu kan vi få lidt gjort i haven - jeg må nøjes med at dirigere teenagerne, men bare det at komme ud er godt!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak - ja de er flotte, men de må godt holde sig væk. Det er dejligt med solskin i dag. Jeg håber teenagere vil være flittige i dag, og at I må nyde det gode vejr, når det endelig er her.

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Den slags reklame er mere 'tips og ideer' synes jeg, fra havefolk til havefolk.
  Som det dog har skiftet med vejret. Jeg har lige hørt, at vi allerede nu har fået hele februars regn. Ikke noget under, at jorden sopper. Det mærker vi heldigvis ikke.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det er den helt rigtige måde at gøre det på, vi har god brug for tips og idéer.
   Ja sikken et vejr, heldigvis fik vi fred for regnen i dag. Jeg vil gerne tro, at vi inden halvdelen af måneden er gået har fået hele februars regn, og mere lover de :( Ja det sopper meget, men jeg tager nu min daglige tur alligevel, og håber på at det varer lidt længere, inden tørken indfinder sig :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Jeg kan godt se, der er uvejr at spore i himlen over Samsø. Det er meget svært at forestille sig, at vi bliver ramt af tørke i april i år.
  Jeg kan godt beundre de små planteskoler, hvor ejeren er alene om arbejdet. Det er ofte sådanne steder, man finder de bedste planter.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja der har vist været uvejr over hele landet i den sidste tid, det kan godt være, at det først bliver til sommer, vi får tørke, men det skulle være mærkeligt andet.
   Ja de små planteskoler lægger et kæmpearbejde i opformering osv., de er uundværlige, men det er ikke sikkert, der sådan nogle seje nogle, når de stopper.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 10. Det fascinerar mig varje vår att vissa växter hos mig växer och är i samma fas som dina medan andra är långt efter. Så tex blommar alla mina iris såsom Katherine Hodgkin' med systrar medan Narcisser - även de tidigaste - har långt till blomning. Det kan jag inte förklara eller förstå. Din bukett var väldigt vacker :)

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
 11. Hej Carina
  Ja det er underligt, at vi på nogle punkter følges ad, men jeg er længere på andre punkter, det skal vi vist ikke kunne forstå.
  Tak i lige måde

  SvarSlet
 12. Jeg har ikke før set påskeliljer i knop i midten af februar, men det sker så i år, hvor jef igår så en kæmpe rabat som var meget langt fremme og du har dem så til vasen nu. I lørdags så jeg japanske kirsebærtræer i blomst der hvor min ene søn bor - i Kbh. NV. Det er vel en måned siden jeg så den første gang og nu er den sprunget endnu mere ud..
  Påskeklokkerne er så skønne i alle deres variationer :-)

  SvarSlet