torsdag den 20. februar 2020

Roser og rosenforhandlere

På sådan en regnvejrsdag (dem har vi mange af) tænker jeg, at mange vil glæde sig over rosenbilleder. Da jeg har lavet indlæg om besøg i Arnes planteskole og om Lønbæk Planteskole, samt om Rhododendronhaven, må det nu være tid til et indlæg om de Rosenplanteskoler, jeg har besøgt/købt hos gennem årene. Flere af dem er netbutikker, det gør det lidt nemmere, når man bor på en ø.
I 2003 startede vi på at lave den store have på det nyerhvervede stykke brakmark. Vi started med at lave læhegn i efteråret 2003 og i 2004 blev der taget hul på det gyldne rosenbed
det er her set 5.8. 2005, som I kan se var der sået græs i resten af haven, foran ses petanquebanen, som senere blev fjernet, så der var plads til pavillionen.
I 2006  var rosenbedet med de kølige farver sat i gang, her er det 2.7. i baggrunden til højre, jeg tog ikke selv billeder den gang, derfor kniber det lidt med at vise det.
2007
 2008
2009
 2016
 her et billede, så man kan se, at bedene er yin og yang formede, sidste  år beskar jeg roserne 2.3. Jeg er også klar til at gå i gang nu, desværre er hverken vejr eller jord til det, der står pytter og vand stort set overalt i haven.
Nu kommer vi så til det, hvor har jeg købt roserne:
 Abraham Darby
 Charles Austin
Grace
James Galway og mange flere er alle købt her ved Rosenposten, jeg har købt rigtig mange roser der, men da jeg blev pensionist, var der ikke så mange penge at købe roser for.
Derfor begyndte jeg at kigge på andre planteskoler:
 Acapella
 Barock
 Big Purple
Claret og flere andre er købt her, siden er der kommet nye ejere, derfor er det ikke sikkert, at I kan købe de samme der mere.
 Poustinia
 St. Cecilia og flere andre er købt i Polen
En dag fandt jeg gennem en anden blog en god og billig rosenavler, nemlig Jas Roser, på Fyn. Det fås ikke billigere, jeg har fyldt bilen utallige gange hos ham, han bor ikke langt fra motorvejsafkørslen på Fyn, husk at ringe først, han træffes som regel i vejrdagene efter kl. 17. Hvis det ikke var for Jas, havde jeg ikke haft over 300 roser.
 A whiter shade of pale har jeg fået i gave fra Linda Irving, men rosen er købt hos Jas ligesom de andre nedenfor.
 Akvarel
 Belle de Clermont
 Carolyn Knight
 Golden Buddha
Hot Chocolate og mange flere
Olivia er en Austin rose, dem har Jas desværre ikke så mange af, det lykkes ham dog altid at få fat i lidt fra andre planteskoler, Olivia er en af dem. Til gengæld har han rigtig mange historiske roser.
Til slut vil jeg vise Mia, som er lavet af Rosenmageren, her er roserne også gode og billige, kommer du i nærheden, kan jeg anbefale et besøg, men ring eller skriv først.
 Hvis man har held med roserne
kan man ende med sådan et flor, billedet er fra 2009, så flot har det vist ikke været siden.

Til slut lidt om vejr- og vejsituationen, som I ved regner det stadig i hele landet, vi pumper og pumper, Bent har lige fået en ny pumpe hjem.
Så nu er der ved at være fyldt op på nabogrunden, heldigvis har han lange slanger, så nu pumper han det op bag ved til skoven.
Jeg har lige været en runde, andet er det ikke vejr til. Flere og flere påskeklokker springer ud, men også de små rhododendron er godt på vej. Når de springer ud, og når vejret bliver bedre, kommer der billeder, hvornår det så er.
I mellemtiden vil jeg hygge mig inde i varmen, jeg håber, I vil gøre det samme. Fortsat god dag.


24 kommentarer:

 1. Good afternoon dear Lisbeth
  What a beautiful vieuws of the roses in your garden. I love it!

  SvarSlet
  Svar
  1. And great that you've found a cheaper nursery where you can buy your roses. And worth to go on a trip to get them. Have a wonderful evening
   Rosehugs Marijke

   Slet
  2. Good afternoon dear Marijke
   Thank you - in the summer it is very beautiful. Nice to have a cheaper nursery, so I go for a trip to buy some more, but I don´t have much space any longer.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbet
  Flott oversikt over forhandlere hos deg. Det må jo være fint for andre å få vite om også. Rosene dine er så vakre.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja jeg håber, at nogle kan få glæde af oversigten over forhandlere. Ja især i den grå vinter er det godt med rosenbilleder.
   Klem

   Slet
 3. uhmmm, skønne roser,, Jeg ville gerne have mange flere, men jeg skal osse tænke på plads og tid-kræfter. Men når jeg ser sådan et billede som dine, så er det nu svært at være standhaftig.
  Jotak regn igen i dag. Det var ellers næsten tørvejr i går eftermiddags, men der var jeg sat til af snot i næsen, så ingen havesjov til mig i går, øv..
  Jeg er osse bekymret om vi får en tør sommer.. bare man kunne gemme noget af alt det vand vi får nu. Jeg har holdt udkik efter store regnvands tønder, men der er kun de alm.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja roser kan man ikke få for mange af, bortset fra hvis man ikke har plads til flere, eller hvis de ikke trives. Jeg har også svært ved at være standhaftig, men de skal jo helst have sol.
   Ja det var nogenlunde vejr i går men bestemt ikke i dag. God bedring.
   Ja selvom vi er ved at drukne i vand nu, kan det sagtens nå at blive tørt til sommer, vi kan ikke gemme nok vand, er jeg bange for, tønderne går jo tørre.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Fin idé at kombinere smukke billeder med reklame for firmaer, som du har været glad for at handle med. Bent må være SÅ træt af alt det vand.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det slog mig, at det var en god idé, samtidig kan folk nyde nogle rosenbilleder.
   Ja vi er trætte af vand, men Bent tager det pænt.

   Slet
 5. Hvor er det sjovt at se de første billeder af haven.
  Du er så kyndig udi roser og anskaffelser, så det er en kanon ide at samle dine erfaringer i ét indlæg. Og sikken et flor du havde i 2009 <3
  Uha ja for en masse vand.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja det var noget ganske andet i haven de første år, der var langt mellem planterne.
   Ja jeg kender en del rosenforhandlere, så det var oplagt at dele dem med læserne. Ja i 2009 var det et forrygende flor.
   Ja det er uhyggelig med alt det vand.
   Kh Lisbeth

   Slet
 6. Det er godt, I har et sted at pumpe vandet hen, for det er bestemt ikke sjovt at få vand ind i sit hus. I vinterferien har vi kørt lidt rundt i Sønderjylland og Sydslesvig. Jeg har aldrig før set så meget vand omkring Ribe.
  2009 var et fantastisk rosenår hos jer. Det var godt, du fandt Jas, som ikke er så dyr, for du må da have købt roser for en mindre formue.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja tænk hvis der lå huse lige omkring os, så havde vi ingen steder, at pumpe vandet hen. Det er frygteligt med alt det vand i hele landet, tænker jeg.
   Jeg har købt roser, rhodoer og alle mulige andre planter for mere end en mindre formue ;) Det er det med passionen.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Hej Lisbeth

  Super med denne oversigt - morsomt at du først købte hos rosenposten, som jo bestemt ikke er så billig.
  Det er blevet til en del flotte sager gennem årene må man sige!

  Og vejret ja, mon ikke grundvandsdepoterne er overfyldte nu? Hele Europa svømmer rundt....

  Godt i er konstruktive og pumper væk!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tak - ja den gang jeg startede, havde jeg flere penge, billige er de bestemt ikke. Ja jeg har fået fat i mange fine roser gennem årene, jeg kunne blive ved, hvis jeg havde plads nok.
   Det er galt med vandet rigtig mange steder, ja vi pumper, ellers var det gået galt med huset, det er rigeligt med alt det vand i haven.
   Tak i lige måde

   Slet
 8. Hej Lisbeth
  Ja roser er da lige hvad der er brug for, for at løfte humøret på sådan en regnvejrs dag.
  Fint at du præsenterer gode steder at handle. Selv er det mest Jas jeg har brugt, og det er jo også på opfordring fra dig. Ja i det hele taget er det din fortjeneste at der er roser i min have :-)
  Sjovt at se den spæde rosen start i din have. Det er jo svært at forestille sig begyndelsen hos dig når man ser haven idag. Billedet fra 2009 er helt forrygende, smukkere kan det ikke gøres.
  Ja så er der alt vandet, det er knap så smukt når man ved hvilke udfordringer det giver.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Det tænker jeg, at alle rosenelskere synes.
   Du har jo også Jas tæt på, og til de priser kan alle være med. Ja min og Mogens´fortjeneste :)
   Ja tænk at der har været så lidt i min have. 2009 billeder er lige til at blive glad i låget af.
   Vandet bliver man derimod ret ked af, det er deprimerende at gå rundt derude og se, hvor meget vand der står alle vegne.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 9. Flot flor i 2009, håber 2020 bliver et godt rosenår.:-) Vejret lige nu er bestemt ikke for godt, nu har vi fået 115 mm i februar og jeg kan forstå, at man har fået meget mere andre steder :-(
  Jeg har også handlet hos Rosenposten, synes at man får en rigtig god vejledning og så har han nogle fine planter. JAS er bestemt et besøg værd og sikke nogle priser og han ved også hvad han snakker om. Rosenmageren handlede jeg hos for først gang i efteråret, god pris og fine planter. Ud over de danske har jeg også købt både hos Kordes og Tantau, fine planter, men ikke billige.
  Med venlig hilsen
  Lene Bedstemorshave

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det var flot i 2009, jeg er bange for, at 2020 ikke bliver så flot. Det er frygtligt med alt det regn, jeg har ikke regnet det sammen endnu, men jeg tror ikke vi har fået så meget, heldigvis.
   Du har helt ret, man får en god vejledning ved Rosenposten, man Jas vinder helt sikkert det løb både med hensyn til pris og gode råd. Rosenmageren har fine roser. Jeg har ikke prøvet at handle Hos Kordes og Tantau.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 10. Sikke et fantastisk rosenindlæg! Dine rosenbede ser helt fantastiske ud - jeg ved også, du lægger et stort arbejde derude med gødning, beskæring og deadheading :-) Jeg har i al fald lært en del af dig, selvom mine roser på ingen måde trives som dine. JAS har jeg besøgt på din anbefaling - jeg er vild med hans sted og hans store viden - og så er det billigt! Rosenmageren skal jeg snart omkring, for jeg har et skønt gavekort, som skal omsættes. Det skal vist bruges til nogen klatreroser, for der er gået en rose til ved pergolaen - og jeg tror godt, der kan være en rose eller to mere ved min pavillon ;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Tak skal du have, ja jeg har fundet de bedste rosenbilleder frem. Jeg gør meget ud af det hele med roserne, jeg kan ikke lade være, men beskæringen er nu ved at være lidt besværlig. Dejligt at du har besøgt Jas, det er så godt at besøge ham, at det ovenikøbet er billigt, er jo et stort plus. Du skal nok finde nogle lækre roser ved Rosenmageren, han har rigtig mange. Selvfølgelig skal du da have nogle roser ved din pavillion.
   Jeg håber, det går rask fremad med dig nu.

   Slet
 11. Hej Lisbeth
  Sikke et dejligt opmuntrende indlæg om blomsternes dronning og helt fantastiske billeder! 2009 var da et helt perfekt rosenår at dømme efter billedet af det gyldne bed. Også sjovt at se, hbor meget haven har ændret sig, siden de første rosenbede blev anlagt. Både JAS og Rosenmageren har jeg jo været med på ture til, og det har været spændende oplevelser med introduktion til mange forskellige roser, som ikke er så kendte. Det er din fortjeneste, at jeg nu kender de to steder, og tak for det 😊 Her vælter vandet også ned, og det blæser voldsomt. Silkeborg har den højeste vandstand nogensinde, og det bliver kun værre. Det er ret kedelige rekorder, der sættes på vejrfronten i disse år og ikke rart at tænke på.
  Ja, der er ikke andet at gøre end at hygge inde i dette vejr, så det må vi gøre 😊
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja der skal opmuntring til i dette vejr. Det ser ud til, at 2009 var et perfekt rosenår. Der er sket meget siden da. Ja du har heldigvis været med mig på flere ture, altid hyggeligt.
   Ja det samme vejr her, det er uhyggeligt, for 3. weekend i træk er færgen aflyst :(
   Heldigvis kan vi bare blive inde i varmen, med mindre man skal lufte hunde, men det skal være tørvejr først, det varer nok lidt.
   Knus Lisbeth

   Slet
 12. Det var helt sjovt at se billederne af rosenbedene fra de tidlige år og jeg må sige at billedet fra 2009 virkelig tager prisen.
  Vi har samme passion for roser og dyrker dem vist på nogenlunde samme måde, men jeg har vist altid været en smule misundelig på at du har plads til så mange flere end mig.
  Lad os håbe at al den vand kan gavne roserne langt ind i sommeren. Her er de jo ved at få grønt løv flere af dem - det er altså for tidligt.
  Knus

  SvarSlet