fredag den 11. august 2023

Marken er mejet og liljerne blomstrer så fint

 Onsdag aften startede der to store mejetærskere på marken ud for os:

Det var et fantastisk syn
nok er de godt med på Samsø, men så hurtigt plejer det ikke at gå

to store mejetærskere kørte. Efter en time var de færdige, der kørte en kornvogn ved siden af, så de kunne læsse kornet i den. Jo her er store forhold, det er godset Ravnholt, som passer marken
Nu var marken høstet
så jeg gik ind på marken, for at tage billeder fra den vinkel, jeg sad inde i min stol i udestuen og overværede høsten
her kommer billeder udefra af haven
sjovt at se det fra den side, måske skal Bent i gang med lidt beskæring. 
Lige nu nyder han udsigten fra kælderen:

tømreren har nemlig sat et vindue i nede i kælderen
se bare for fint, der kommer lys ind, før var der bare en træplade for, nu kan hundene kigge ind. 
og der er udsigt til haven, det er dejligt. 
Samtidig blev der sat ny tagrende op over udestuen, det var godt, når det regnede kraftigt en enkelt gang eller to, løb vandet lige ned på trappen

nu har Bent fået lavet et brændestativ, hvor han kan opbevare det brænde, han får savet senere.
Han får også cyklet nogle ture, men her har vi trods alt også haft storm, så det har ikke været så indbydende, så er det godt at have en elcykel. 
Heldigvis skete der ikke så meget her i forbindelse med stormen, men R. edgeworthii væltede i sin krukke
den blev flyttet hen i læ at brændeskuret, der står den fint, hundene passer på den :)
en sød Bellis har fundet sig en plads i irishøjen
Buddleja globosa har jeg fået af Anne, hun har lavet en stikling til mig, den blev plantet ved de store sten.
Det varer nok lidt, inden den bliver lige så fin som den, vi havde på Samsø, men det skal nok komme.
Anne havde også lavet en stikling af Buddleja Sungold, den er plantet i staudebedet, billedet her er fra haven på Samsø sidste år 

blomsten på kinesertræet er helt sprunget ud nu
Liljen Vision

og flere fine liljer


rhodobedet hvor de fleste af liljerne er plantet


fint nyt løv på denne Yakushimanum
Hot Chocolate
Lady Emma Hamilton

I må have en dejlig weekend, Per og jeg skal med Jas ud og se en rosenmark, det bliver spændende. 






22 kommentarer:

  1. De gule buddleia har jeg aldri sett untatt hos deg. Så fin den er. Jeg har kjøpt mange buddleia opp igjennom årene, men kun en har overlevd. Jeg har kjøpt en ny i år som jeg skal oppbevare i drivhuset i vinter. Flotte liljer og spesielt Vision.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Jeg er heldig med gode venner som laver stiklinger til mig, ellers havde jeg ingen haft. Godt du har plads i drivhuset, så håber vi den kan overleve. Jeg vil gerne have en enkelt mere, men vi får se, om jeg finder en til en fornuftig pris, det hele koster jo.
      Klem

      Slet
  2. Mejetærskerne er vokset en anelse eller to, siden jeg var barn. Jeg husker min fars første af slagsen: Skærebordet var fire fod =1,20 meter. Det var ikke ret meget, men nu var han jo heller ikke godsejer 😁 I dag er de største på 50 fod - godt 15 meter! Det er fascinerende at se de store maskiner på markerne, men hammerirriterende at køre bag ved en på vejen 🙄

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ellen
      Ja det er de, jeg er jo ældre end dig, på mine forældres lille landbrug startede de med en selvbinder, det er noget helt andet. Min bror og jeg skulle fjerne neg fra det første skår, så min far var heller ikke godsejer. Det var sådan en 50 fods, de kørte med her, det var meget fascinerende, vi slap for at køre bagved dem, når de høster om aftenen, er der ikke så meget trafik ;)

      Slet
    2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

      Slet
    3. Jeg kan skam også huske selvbinderen. Far fik traktor i 1956, hvor jeg var tre år, og mejetærskeren kom til et par år efter. Jeg kan svagt huske, at han gik efter de to heste, når markerne skulle pløjes, harves eller sås til.

      Slet
  3. Ja, høsten er i gang og de kører mellem bygerne med deres kæmpemaskiner, men gad vide hvor meget der kommer ud af det?
    Sjovt at få set sit hus udefra. Det giver et helt andet perspektiv, og måske nye idéer. Men det virker ikke som om I mangler idéer til huset! Tagrender og nyt vindue er jo altsammen gode forbedringer, og jeg var da helt klar over at brændeskuret var for lille fra starten:-)
    Dejligt at se I ikke havde skader fra blæsten, men til gengæld bare kan se alt det nye vokse til stille og roligt. Jeg har tænkt mig at få flere sommerfuglebuske i kolonien, da de tilsyneladende ikke tiltrækker rådyr. Én af dem skal være en globosa, for den er så fin!

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja her var kornet lidt grønt, men de kørte alligevel, dog ikke mellem bygerne, dem var der nemlig ingen af.
      Ja det var lidt sjovt at se huset udefra så tæt på. Ja jeg tror, det var bevidst med størrelsen, vi tog jo bare den overdækning der var og byggede om til brændeskur. Ja vi var heldige ingen skader. God idé med flere sommerfuglebuske, det vil jeg også have, selvom ingen rådyr kan komme ind her. Det gode ved globosa er også, at den blomstrer tidligere end de andre.
      Knus

      Slet
  4. Hej Lisbeth, det er imponerende med de store høstmaskiner, de kan få noget fra "hånden".
    Dejligt at Bent har fået sig en cykel og igen kan komme ud at cykler. Nu mangler vi så bare noget bedre vejr. Heldigvis blæser det ikke helt så meget hos os længere, men hvor er solen... ?
    Det er så fint med nye planter fra havevennerne - vi er OBS på det til en anden gang :)
    Rigtig god tur med JAS.

    God weekend, knus Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja det er det, det går stærkt med dem, en time, så var marken høstet. Nej godt vinden har lagt sig nogenlunde, her regner det ikke, vi har set lidt til solen her hen under aften. Ja det er rigtig det er dejligt med planter fra havevenner, det glemmer I nok ikke.
      Jo tak for det.
      I lige måde, knus Lisbeth

      Slet
  5. .Hej Lisbeth,
    Høsten går hurtigt nu til dags, men det er desværre nødvendigt at høste mellem bygerne, vejret er stadig noget ustabilt. Forbered dig på at musene søger indendørs nu. Hvilket godt billede af Bellis der på højen.
    Håber I får en god tur med JAS, så skal der nok købes ind, nej du er ikke bedre end mig, vi lader os friste af alle de planter.
    Godt du fik reddet din R. edgeworthia i sikkerhed. Flotte roser og liljer. Især kan jeg godt lide Emma Hamilton. Jeg ser også frem til at min Buddleja globosa forhåbentlig snart vil blomstre, den var helt frosset væk i vinter men kom dog tilbage til livet her i sen forår så der er meget der skal indhentes.
    JC er hjemme på ferie, det er dejligt, men tiden går så hurtigt.
    Rigtig god weekend til jer.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte
      Ja det går stærkt med høsten, her hos os er det ikke mellem bygerne. Jeg håber sandelig ikke, at musene kommer ind, de bliver ikke inviteret. Vi skal nok få en god tur med JAS, og ja nogle roser er bestilt, vi er nemme at friste.
      Ja jeg kunne ikke have R. edgeworthii til at ligge der og rulle rundt. Emma Hamilton dufter fantastisk. Hvis det er globosa skal den blomstre i juni, ellers tror jeg ikke den kommer, vores blomstrede ikke efter en hård vinter, den kom ikke før året efter.
      Dejligt at have ham hjemme, men øv pludselig er han væk igen.
      Tak i lige måde til jer.
      Kh Lisbeth

      Slet
  6. Den gule sommerfuglebusk er så flot. Jeg så den første gang i Haven i Hune, og først senere blev jeg klar over, at det var en sommerfuglebusk, blomsterne ligner jo ikke andre sommerfuglebuskes.
    Det er utroligt så mange planter, du allerede har nået at plante i jeres nye have. Det er godt, at blæsten ikke har lavet store skader. Vi fik ingen regn sammen med blæsten, så jeg kan se, at nogle af stauderne er begyndt at hænge lidt med hovederne.

    Hilsen Elna

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Elna
      Nej de gule sommerfuglebuske er lidt anderledes end de andre. Ja jeg køber ind, når jeg ser noget godt og billigt :) De tre første dage i ugen blæste det voldsomt, regn fik vi kun om mandagen 10 mm, det er jo ingenting i forhold til andre steder i landet, tror vi deler skæbne med hensyn til regn.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  7. Ja høsten er hurtig nu om stunder. Men hvis vejret driller som nu, så er det måske godt nok maskinerne er så store. Og så har du en ny gåtur ud på markerne.
    Jamen har Bent da tid til at cykle, han har haft travlt med nyt brændeskur.
    Fin stikling du har fået af Globosa. Det er godt du får plantebørnebørn fra Samsø. Jeg har vist osse et par stykker til dig.
    Flotte liljer, uden bidmærker. Og du skal se en rosenmark,, hvor mange mon du kommer hjem med?? hihi Dine roser er forresten fine, Mine er nogle ynk. Mange har fået noget stængelsyge eller lignende, så de bliver klippet grundigt ned, så må jeg se.
    hilser Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Det var lynhurtigt overstået med den høst. Her drillede vejret ikke, jeg havde planer om at tage turen over markerne, men jorden er ujævn og jeg er ikke så stabil, hvis jeg ikke går på asfalt.
      Ja stiklingen er rigtig fin, godt at få plantebørnebørn fra Samsø. Hvilke mon du har? Du skulle vel ikke have trælupinen?
      Ja jeg skal se rosenmark, nogle kommer jeg helt sikkert hjem med, jeg har fundet flere pladser. Mine står fint bortset fra en enkelt, måske er det godt med nye roser.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  8. Der er med andre ord livlig aktivitet både på marken og omkring huset. Emma Hamilton er manges yndlingsrose, men vi har den dog ikke. Der er jo så mange fine roser. Gad vidst om vi stadigvæk har den gule sommerfiglebusk. Når den ikke blomstrer, lægger man ikke meget mærke til den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Det er der nemlig. Ja Emma Hamilton er fin og har en god duft, jeg havde lady of Shalott, den duftede ikke nær så godt. Ja der er så mange fine roser, men man kan ikke have så mange. Jeg nød turen til rosenmarkerne. Jeg håber du stadig har den gule sommerfuglebusk, den er rigtig fin.

      Slet
  9. Jeg har høstet lidt frø fra den trælupin der overvinterede i drivhuset. De bliver sået til efteråret, så kryds fingre at de vil komme. Og jeg har sat stiklinger af Globorosa og den anden gule buddeleja. Men de ser lidt pistne ud endnu. Men det gør dem jeg satte af de mørke osse.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Ok Anne siger, at det er nemmest at lave trælupiner af frøene, måske er du heldig. Håber du får noget ud af de gule buddelejaer.
      Tak for dig svar
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  10. Hej Lisbeth
    Vi var på tur i det jyske igår og der var stort set høstmaskiner, traktorer og andre redskaber på hver en mark, ja de havde travlt bønderne.
    Dejligt at få vindue i kælderen, så kan Bent jo også holde lidt øje med gaven dernede fra og hundene kan da også lige holde lidt øje med ham :-) fint brændestativ han har fået lavet.
    Håber at Buddlejaerne hurtigt vokser sig store og jeg tænker at du kan være heldige at få blomst i Sungold næste år, men mon ikke Globosa skal have et par år på bagen.
    Nå da, en guidet rosen tur. Det er da ik’ så ringe. Håber at I hyggede jer og mon ikke der kom et par stykker i bilen hjem.
    Her er ferien slut og vi har kun en ting mere vi skal nå inden arbejdet kalder og det er min mord fødselsdag imorgen. Så det var de 3 uger, som jo nærmest er væk med et fingerknips :-((
    Fortsat god weekend
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja der har nok været gang i høsteriet i går, i dag var der nok mange, der var glade for, at de havde fået høstet, for sikken et vejr.
      Det er super med vinduet i kælderen, det er han glad for.
      Nu er buddlejaerne i hvert fald plantet og har fået masser af vand, så de kan komme i gang med at gro. Vi må vente til de vil blomstre, det går nok.
      Vi gik langs rosenrækkerne, det var spændende, Anton var med hele vejen, jo det var bestemt hyggeligt.
      Ja så er den ferie gået, sådan nogle dage går desværre hurtigt. Så må I fejre din mors fødselsdag og du må af sted igen.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet