lørdag den 26. september 2020

Hvad regnvandsbedet gemmer

Min sumphibiscus er sprunget ud med den første blomst, der er mange knopper i den

 det er der også i dem, der blev sået sidste år, men jeg tror ikke, de når at blomstre, de øverste knopper på planten blev gule og faldt af, længere nede er der knopper, men de er for små og bliver næppe til noget.  Af artiklen jeg har linket til, kan jeg tænke, at det er fordi, jeg ikke har vandet nok.
Sumphibiscus også kaldet Swamphibiscus, kan du læse mere om ved at trykke på linket. Det er en morsom tekst, når den bliver oversat til dansk af google. 
Min sumphibiscus burde stå i regnvandsbedet, men det gør den ikke. Jer som har læst med i flere år, ved at regnvandsbedet blev lavet, fordi der ofte var oversvømmelse i den del af haven.
2011
2013
Bent fik drænet og lavet grøfter og lagt masser af ral, og jeg plantede en hel del i bedet. Du kan læse mere om regnvandsbedet her
Forleden var jeg ved at kigge nærmere på bedet, som var fuldstændig tilgroet med storkenæb og andre stauder som løvefod og dagliljer. Mellem alt dette fandt jeg en del spændende sager, se bare her:
Cornus florida Daybreak
Vinget benved, 2 stk den anden har jeg vist
Kornel med et enkelt bær
Vernonia
Viburnum nudum Pink Beauty, som får fine efterårsfarver
Knapbusk/Cephalanthus den har ikke blomstret i år, nu må vi have den frem i lyset, den har været i haven i 10 år.
Aronia
og dværgelm
Vi overvejer at flytte et par af planterne, da der ironisk nok er meget tørt i regnvandsbedet, kun om vinteren er det ikke tørt. Det triste er, at det ikke har regnet nær så meget på Samsø, siden Bent lavede bedet i 2012. Apropos regn var vi lovet helt op til 21 mm i går, vi fik 9,4, det var alt for lidt. Hvor meget mon I andre fik? Jeg ved, at de i Køge fik 40 mm og på Nordsjælland 54.
Nå men nu til lidt fra staudebedet:
Asters
græsserne er ved at få flotte farver nu, jeg holder meget af græsserne, som sørger for, at jeg kan tage gode billeder sammen med den lave sol morgen og aften.
Sankt Hans urt
staudebedet med asters
Oktoberstormhat/Aconitum
Roser:
Charles Austin
Koko Loco
L.D. Braithwaite har her om efteråret en flot dyb farve
Sherry Cream 
Susan William Ellis sammen med Westerland
De sidste solstråler i rosenstativet
og i R. Hydon Velvet
Rigtig dejlig lørdag til jer.









 

21 kommentarer:

  1. Hej Lisbeth
    Spennende med ditt regnvannsbed. Ja, det er nok mange planter som du kunne hatt rundt der. Nydelige roser.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja det var spændende at plante til og sjovt at se nu, hvad der dukker op.
      Klem

      Slet
  2. Det var sådan en god ide med regnvandsbedet, men lidt ironisk det ikke har regnet så vildt siden. Men jeg kan godt huske, hvor meget vand, der kunne stå der i lang tid. Fine planter du har fundet der. Vi fik 25 mm i går - bondemanden mener, det er nok! Efteråret har afløst den fine sensommer i haven, men der er stadig mange fine ting derude. Du har smukke roser endnu.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Aase
      Ja det var bestemt en god idé men mærkeligt, at det så blev mere tørt og vi fik mindre regn. 25 mm ja det var ikke så dårligt, jeg tænkte nok, at I fik en masse, det er sjældent, at I slipper, det må bondemanden så finde sig i :)
      Ja heldigvis er der meget at nyde endnu, der er mange roser endnu, men nogle af dem er ikke så kønne mere, hvad det angår, var det godt nok, at vi ikke fik mere vand, det pynter ikke på roserne.

      Slet
  3. Vi har haft en sumphibiscus i flere år (vidste ikke den hed det) den står i vores drivhus og har haft mange blomster på størrelse med en spisetallerken

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej
      Ja så blev du lidt klogere af at læse min blog ;) Det er kæmpeblomster, da jeg købte den, syntes jeg, de var alt for store, planten var nemlig kun ganske lav, det har ændret sig. Min er købt i Bilka i Odense for en del år siden.
      Tak for din hilsen

      Slet
  4. Hei Lisbeth.
    Sumphibiskus får jeg like lyst på hver gang du viser bilde av den. Jeg har faktisk ikke sett den i Norge. Vil den overleve her?
    Tydelig at Bent har gjort en god jobb med dreneringen:-)
    (Du får hilse ham og si av vi likte bildene hans fra Lisbeths byhave!)
    Flotte bilder fra regnbedet!
    Ha det godt/Eirin

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Eirin
      Der er mange, som gerne ville have sådan en, derfor har vi sået nye, men der kommer ingen blomster i år. Det er svært at sige, om den vil overleve hos jer, jeg havde så mange i potter, så jeg endte med at plante dem ud i mellem roserne, det gik godt, men her er jo heller ikke så koldt som hos jer.
      Ja Bent har klaret dræningen flot.
      Det skal jeg da sige til ham.
      Tak for det og i lige måde

      Slet
  5. " solrig vrøvlet plet" fnis fnis,, det er google oversættelse når det er sjovt.
    Sumphibiscus er nu en meget eksotisk blomst. den ser ud til slet ikke at høre hjemme her på vores breddegrader. Smuk er den.
    Vi fik kostbare dejlige 33 mm i går. Det var blevet godt tørt. Men hans var ned og kikke til en drængrøft mellem markerne, den er stadig tørlagt, og har været det hele sommeren. uha.
    Tjaa, regnvandsbed,, men hvis Bent ikke havde lavet det, var I måske druknet i vand. Man ved aldrig hvornår det kommer igen, skybrud. Nu er I da nogenlunde sikret.
    hilsner gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Ja Google har nogle sjove oversættelser.
      Blomsten på Sumphibiscus er ganske rigtigt ret eksotisk, der skal en høj plante til, det var den ikke det første år, det så morsomt ud med de store blomster på en lille plante.
      Åh I var også heldige i forhold til os, jeg er helt klar over, at det også var tørt hos jer, I har jo heller ikke fået noget særligt hele sommeren, det har vi så heller ikke, men derfor blev vi ikke tilgodeset.
      Nej det har du ret i, men vi får ikke mange skybrud, lige efter han havde lavet det i 2012, fik vi 75 mm, det virkede, næste dag var det trukket væk.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  6. Hej Lisbeth

    Jamen ja, jeg husker da den oversvømmede vinter og foråret der i starten også var virkelig vådt. Godt tiltagene har virket så godt!
    Godt du genfandt så meget spændende:)

    Tak og ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja det var dengang, det regnede meget, heldigvis hjælper tiltagene. Ja herligt at finde planter, man næsten havde glemt.
      Tak i lige måde

      Slet
  7. Hej Lisbeth
    Godt at den gamle hibiscus blomstrer, når de nye er lidt sløve i det. Måske de både skal have godt med fugt under føderne, men samtidigt tror jeg at de skal have meget sol, og det kan blive svært at opfylde. Her er det svært at holde dem fugtige nok, så her er der ikke engang knopper.
    Ja men det er jo dejligt at finde en masse planter som næsten var blevet væk, ja der sker meget når man får ryddet op i sagerne :-)
    Regn hvad er det? Ikke rigtig noget vi her i det nordfynske har nydt godt af. Måske det sneg sig op på 5mm i går. Det er utroligt med så store forskelle i vores lille land.
    Koko Loco, dagens smukkeste.
    Fortsat god aften
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja heldigvis kan den gamle sumphibiscus blomstre endnu, dem i rosenbedet har dog dannet knopper, så jeg er fortrøstningsfuld med hensyn til næste år, jeg skal bare huske at vande og måske give dem en kop kaffe ;) Bent har fodret den gamle med resten af sin kaffe, når vi har siddet ved havebordet.
      Altså de storkenæb kan skjule meget, hvor er de træls.
      Nå I var ikke heldige, jeg kunne se, at en i Nyborg havde fået ligesom jer, så det var åbenbart hele Fyn, der ikke blev tilgodeset med regn. Ja sjællænderne var mere heldige, de plejer ellers også at blive snydt
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  8. Det har været tørt de seneste somre, mens vi forsøger at etablere ny have(!), men sidste vinter var det så vidt jeg husker regnvejr hele tiden - eller:)? Under alle omstændigheder kan det vist ikke være Bents skyld, selvom han er uhyre effektiv. Vi må nok bare vænne os til ekstremer, selvom det har sine vanskelligheder.
    Sumphibiscus ser jo fantastisk ud nu hvor de store knopper folder sig ud, og det lyder som om du har været på en slags opdagelsesrejse i egen have. Mange fine sager der dukker frem af stauderne i regnvandsbedet! Dværgelm er navnlig fin.

    Elsker det fine sollys der spiller i græsser og alt andet, navnlig det sene dagslys har en undergørende virkning!

    Hilsner fra Ulla
    PS. Vi har fået omkring 30 mm på et par dage her.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja det har det også her, det er slet ikke sjovt, når man er ved at etablere ny have. Det er heller ikke sjovt at få for meget vand om vinteren, det måtte gerne fordele sig lidt. Jeg tror, du har ret, vi må vænne os til ekstremer og måske også til corona :(
      Ja jeg var på opdagelsesrejse mellem alle de mange storkenæb, som skjuler alt på denne årstid. Heldigvis fandt jeg det hele, tror jeg nok. Dværgelmen står fint og gør opmærksom på sig selv.
      Ja det er dejligt med solen, nu skinner den, men det blæser meget. I fik meget regn, det gjorde vi ikke.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  9. Både blomsten og knopperne i din sumphibiskus er virkelig flotte. Vi fik kun sølle 3 mm regn i denne omgang.

    SvarSlet
  10. Hej Marie
    Ja sumphibiscussen er meget flot. Nå I blev også snydt, ja det gjorde vi jo også i forhold til Sjælland. Fynboerne fik heller ikke meget.

    SvarSlet
  11. Hvor er det dejligt at du har så meget i blomst stadigvæk - og din sumphibiscus er vel nok flot. Men det var synd, I ikke fik mere regn, da vi jo fik så rigeligt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gitte
      Ja sumphibiscussen er fin, desværre lidt sent den blomstrer, det er ikke altid så godt, for vejret er ikke godt for den, når det blæser.
      Ja sådan er verdens goder ulige fordelt ;)

      Slet
  12. contact us we supply the best marijuana ,weed,cartridges,wax,concentrates for both stoners and patient we got both the CBD and
    contact us we supply the best marijuana ,weed,cartridges,wax,concentrates for both stoners and patient we got both the CBD and THC
    Worldwide delivery and shipping is discreet ,with us to have nothing to worry about cuz we are 100%reliable
    buy ak 47 weed
    buy gelato strain
    buy og kush
    buy cereal milk strain
    buy stiiizy pods online
    buy girl scout cookies
    Free Shipping on orders above $200.
    buy gelato strain
    To smoke quality,here we don’t just match price we beat them.
    where to buy buy gelato near me
    Buy quality buy gelato strain at greenholisticmart and have it deliver to you discretely.
    can you buy buy og kush weed strain
    and buy cereal milk strain online
    At Jaw-dropping prices(
    buy stiiizy pods online
    at prices that just can not be beaten.
    Following the footsteps of plenty of other countries and states that have realized the health benefits of medicating with cannabis. We believe patients should have access to the best quality.
    Buy buy og kush
    at affordable prices.
    where to buy buy gelato weed
    Our products are of great quality.where to buy buy cereal milk strain online online
    where to buy buy cereal milk strain online online Germany, buy ak 47 strain
    buy girl scout cookies near me are packed in discrete odor less vacuum sealed packages.
    buy <a href="https://greenholisticmart.co

    SvarSlet