tirsdag den 12. november 2019

Sumpcypres/Taxodium distichum et forløb

Det blæser rigtig meget herude midt i havet, men i går formiddags skinnede solen også, så jeg fik taget et fint billede af sumpcypressen og tørstetræet til højre.
I dag vil jeg vise et forløb af Taxodium, den er meget fin. Godt vi har meget plads i haven, for den fylder godt, den er ikke egnet til en mindre have.
6.10. frisk og grøn
29.10.
 3.11. her savner vi solen
heldigvis var den fremme 8.11.
og tæt på 8.11.
Men det er slet ikke slut endnu, se bare her:
sådan så den ud 17. december 2017
den er altså flot i solskin, i dag er det mørkt og meget blæsende.
 den bløde ene/chameacyp pisifera blev fjernet forleden, den havde ellers en fin stamme
men da den så sådan ud i bunden, valgte vi at fjerne den og plante en tretorn, som stod klemt et andet sted i haven.
Atlascederen står i et bed, den er købt i 2013, den er ikke så hurtigtvoksende.
 Dværgelmen står lidt længere henne i samme bed, den er stadig frisk og grøn
og har i øvrigt en flot stamme.
Kejsertræet er fyldt med knopper, det bliver noget af et flor, hvis alle klarer vinteren. Blomsterne dufter, men det har vi nu ingen fornøjelse af.
Jeg viste forleden Liquidambar og dens manglende farver, men se nu en flot stamme.
Pærekvæder/Cydonia laver sideskud i hvert fald i min søns have, jeg fik et skud for nogle år siden. I år var der en kvæde, den er da fin.
Roser:
 Aprikola
 rosen som jeg selv har lavet, remonterer. Strawberry Hill
 Maid Marion
 Mia
 Scepter d´isle
The Generous Gardener har en enkelt blomst
Gråt, trist og blæsende giver ikke mange motiver, nu må vi se, hvornår næste indlæg kommer.
God blæsende tirsdag til jer


26 kommentarer:

 1. Det var mange fine ting på en gang. Flot forløb, og sikke farver den kan få <3
  Først tænkte jeg, at Bent havde været alene i haven med motorsaven, når den fine ene skulle lade livet, men jeg kan godt se, at det måske var klogt. Så bliver der bedre plads til andre ting.
  Bark er aldeles overset. Jeg ælsker bark. Dejligt foto.
  Uf, hvor er det ellers koldt og blæsende i dag. Det er bedst inde.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja sumpcypressen er fantastisk, før 2017 bemærkede jeg den ikke om efteråret, men der var en mand, der var så sød at gøre mig opmærksom på det i kommentarerne, så fik jeg øje på den.
   Nej Bent var ikke alene ude med saven, så kunne jeg ikke tage billeder af ham, det er godt nok også svært at få øje på ham på billedet :) Vi var blevet enige om at fælde den, selvom barken var fin. Ja nu skal vi snart til at se billeder af bark, der er også meget at vise.
   Ja det er ret træls derude i dag, jeg har lige været ude for at flytte en plante, så blev det regnvejr :( og Bent var ved at slå græs.
   Kh Lisbeth

   Slet
 2. Din Taxodium er utrolig smuk. Det er en god idé at vise os, hvordan den ser ud gennem året. Og barken på din Liquidambar er vel nok flot!
  Her skinner solen, men det er koldt og blæsende. Vi må dog ud på vores daglige travetur - i dag i Melby Overdrev.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja Taxodium er smuk stort set året rundt, men efterårsforløbet er noget særligt. Barken på Liquidambar kompenserer fint for de manglende farver på løvet.
   Her skinner solen kun i glimt en gang imellem, blæsten har vi bestemt også her, men ligesom jer må jeg også ud på den daglige travetur, det er sundt :)

   Slet
 3. Sumpcypressen er bestemt flot i alle faser. Den minder mig om vores nabos lærkehæk, men er nok mere intens i farven. Kejsertræet har lagt op til et brag af en blomstring til næste år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja sumpcypressen har været pengene værd, jeg vidste slet ikke, at den kunne blive så flot. Ja det må man sige.

   Slet
 4. Hej Lisbeth
  Flot forløb med Sumpcypressen - sikke stor variation i farver, den kan opvise henover året. Bark er lidt overset det meste af året, men fra nu og frem, er det til at få øje på, og ligesom dig, synes jeg, det er fantastisk, så mange fine farver og former det kan antage. Her har det også været iskoldt og blæsende, og der har ingen sol været til at råde bod på en vejrmæssigt trist og grå dag, der også har budt på regnbyger. November lever virkelig op til fordommene i år med sit grå og regnfulde vejr. Skønt med lidt roser til at live op på det hele 😊
  Rigtig god aften til dig!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja sumpcypressen er et godt moment i haven, både når den får høstfarver og når den er flot grøn. Ja nu skal jeg til at tage billeder af bark, der er mange træer med flot bark. Det er bestemt kedeligt novembervejr, vi fik ½ times sol her ved 15 tiden, så fik jeg lige taget lidt billeder :) Ja godt at roserne har holdt så længe.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Flot forløb med sumpcypressen - det kan minde en del om vandgranen.
  Ærgerligt din Chamaecyparis var blevet kedelig - det er en spændende slægt!

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja sumpcypressen og vandgranen minder lidt om hinanden, de er nu flotte hver for sig.
   Jeg har spekuleret på, om Chamaecyparis bare gør som nåletræer, så det gamle løv bliver brunt. Forskellen er bare, at nålene falder af af sig selv, det gør Chamaecyparis ikke, så skal jeg nulre det af. Sådan er der en del af dem, der gør. Kønt er det ikke.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Fin sumpcypres, og fine billeder af dens løv farver. Det kan minde lidt om vores vandgran. Den syntes jeg dog har været lidt mere gyldenbrun i år.
  Men ellers er det ved at være barktid. De kommer rigtig frem nu. Hvis lyset ellers vil, Det har godtnok været mørkt og surt i dag.
  Jeg har osse haft en ene, der blev som din. Den fik osse saven. Lidt trist de åbenbart bliver så visne i midten.
  Det er da lidt rart at nogle træer ikke bliver for store for hurtigt. Jeg skal da have tjekket lidt ud på atlasceder. Er der ikke osse noget med den kan trives i en stor krukke?
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja de to minder lidt om hinanden, vi har to vandgraner, den ene er meget høj, så der ser vi ikke løvet, men stammen er flot :)
   Ok med enen, så bliver den nok bare sådan, så vil jeg ikke ærgre mig.
   Jo der er flere, der har atlasceder i en krukke, så den må kunne trives der. Jeg er glad for, at den ikke gror så hurtigt. Vi har jo en stor himalayaceder.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 7. Hej Lisbeth

  Hagen din ser ut som en grønn oase, og det er jo så frodig med alt det grønne. Jeg har en ceder som ligner din, men det er mulig at de er to forskjellige vi har.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja sammenlignet med din hvide have, er min meget grøn og frodig.
   Jeg tænker, det er de samme cedertræer vi har.
   Klem

   Slet
 8. Sumpcypressen er smuk både om foråret og om efteråret - tak for de dejlige billeder.
  knus

  SvarSlet
 9. Hej Lisbeth
  Smukt forløb på Sumpcypressen og så er der jo nok en god måned mere i den ser det ud til. Blød Ene har desværre en kedelig tendens til at blive brun inderst inde. Ærgerligt for det er nu en rigtig fin plante, også god til kranse og dekoration.
  Sikken dog en kvædehøst :-) men pynte kan den da og det bliver jo nok bedre med årene.
  Ja det har været et trist veje idag, vi havde dog kortvarigt besøg af solen først på eftermiddagen, men det er blevet piv koldt, ja sådan rigtig November vejr.
  Smukke roser.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja det er dejligt, at sumpcypressen kan optræde en måned mere, hvis solen kommer igennem. Nu laver jeg heldigvis ikke dekorationer og kranse, stammen var også fin, men nu er den væk.
   Jeg har ikke brug for kvæderne, så det gør ikke så meget, men fin er den og duften med.
   Det er noget koldt i disse dag, hos os kom solen først ved 15 tiden, det er et værre blæsevejr.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 10. Den er virkelig fin din sumpcypres og morsomt at se forløbet. Jeg har elsket cedertræet hele mit voksne liv og selvom det er langsomtvoksende fatter jeg ikke at det skal koste så ustyrlig mange penge 700-800 kr for en lille tynd pistling..😩

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Hver gang solen skinner falder jeg i og tager nye billeder af sumpcypressen, men også af den fligetbladede tørst. Lige nu har de focus. Ærgerligt at den ceder skal være så dyr, de er flotte. Jeg har nok højst givet 300 kr. for den i Bilka. Den blev købt d. 13.4.2013, da yngstesønnen blev gift :)

   Slet
 11. Fint forløb med Taxodium - og der er stadig meget at glæde sig til, kan jeg se. Det er et større arbejde I er i gang med, men det bliver sikkert godt når I får ryddet ud og skabt plads til de klemte planter.
  Liquidambars stamme ligner meget vores tyrkiske hassel, og pærekvæde er vist også et meget smukt træ, som man godt kunne overveje...

  Hilsner fra Ulla

  SvarSlet
 12. Hej Ulla
  Ja Taxodium er ret flot og giver glæder lidt endnu. Nu venter vi bare på spagnum, så vi kan komme videre. Det får vi på mandag.
  Du har ret, de ligner meget hinanden stammerne på tyrkisk hassel og min Liquidarbar, den Marie har ser ikke sådan ud.
  Jeg har set en smuk gammel pærekvæde, den var fantastisk, men vores bærer tydeligt præg af at være et rodskud, der er ikke noget pænt ved den endnu.
  Hilsen Lisbeth

  SvarSlet
 13. Jeg har altid ønsket mig en blød ene, men har aldrig fundet plads til den, så jeg bliver helt trist, når jeg ser, I har fældet jeres. Kunne I ikke have stammet den op?
  I har mange virkelig flotte træer, og det er langt hen ad vejen træerne, der skaber en have.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Synd du ikke har plads til en blød ene. Jeg havde allerede stammet min op flere gange, og lidt rigeligt for et par år siden, men jeg blev lidt irriteret over alt det brune, som kom hvert efterår. Nu står der i stedet en tretorn der, den har jeg selv sået, ret imponerende da jeg ellers ikke har meget held med at så :)
   Det har du helt ret i.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 14. Waouuu den er flot - og det er så sjovt at se et forløb med det samme træ. Du har godt nok også mange fine roser endnu, jeg må vist hellere kigge hos mig selv - jeg kan lige nå at gå en runde efter fyraften, inden det bliver mørkt.

  SvarSlet
 15. Ja for et dejligt vejr det har været idag og nogle dejlige solskinsbilleder.
  Tørstetræet er flot og stort, jeg håber at det vokser langsomt, for mit står et sted hvor det ikke skal blive alt for stort :-)

  SvarSlet