fredag den 1. november 2019

Ikke mere spagnum!!!

Acer palmatum Bloodgood har endelig fået de helt rigtige høstfarver lige inden bladene falder af.
Til stor glæde for Bent har vi ikke mere spagnum, det er der ikke noget at sige til, for vi har flyttet adskillige rhodoer de sidste dage, vi må vente til, vi får fat i noget mere, før vi igen kan flytte rundt med nogle. Det er utroligt, som de er vokset og groet ind i hinanden, det er dog kun de mindre, vi flytter. De store er allerede blevet for store at flytte med. Det er hårde tider for Bent.
 i staudebedet fjernede han Acer negundo Flamingo, vi syntes, den var kedelig, ikke nær så flot, som de første år, vi havde den.
 Acer griseum stod i læhegnet og fik for lidt lys
nu er den flyttet hen i staudebedet, så må vi se, om den overlever det Den er plantet i 2010. Det ville være dejligt, hvis den kunne få en tykkere stamme.
 Vi valgte at flytte R. Späthlese fra staudebedet til læhegnet, men som I kan se, var den stor. Det viste sig, at der kunne blive to rhodoer ud af den, grenen til venstre havde slået rod. Den blev savet fra.
Så bliver der mere lys til griseum.
 Her er den plantet i læhegnet ved siden af R. globigerum
aflæggeren blev sat tilbage i staudebedet, spændende om den vil gro. I den forbindelse blev den lille rhodo foran gravet op, så var det nemmere at komme til, og den fik nyt spagnum.
I forbindelse med flytningen af R. globigerum blev også R. wiltonii flyttet, nu har den meget bedre plads.
I husker nok bedet, hvor enebærbusken stod.
 Det er nu tilplantet. Til venstre R. Bluebell, i midten en kalmia fra nordbedet og til højre Euonimus, oxyphyllus, der stod klemt lige i nærheden
R. Bluebell stod i stenbedet i den gamle have, den er opret og passer perfekt i det nye bed
 til venstre R Wheatear, i midten en Acer som stod noget klemt, lige foran står en Hebe.
R. Wheatear i nordbedet, bemærk Pletter i luften til venstre, den er groet fuldstændig ind i og over en rhododendron. Jeg tror ikke rhodoen er til at redde. Jeg tør i hvert fald ikke flytte den med pletter i luften, den er meget agressiv, jeg slipper aldrig af med den igen, hvis rhodoen flyttes til et nyt sted.
Stewartia stod skygget inde i skoven, der blev en plads til den til højre for stien i bedet
 der stod Liriope Muscari, der var blevet kæmpestor, den kunne deles i flere stykker. Ponytale stod  ved siden af, begge fik plads i bedet.


og her til højre står nyserod, som Mr. M og Ulla havde med til mig i søndags.
Det var så det bed, der blev færdigt
Alt i alt er der blevet flyttet omkring 10 planter, så der er ikke noget at sige til at spagnummen slap op. Jeg købte kun en sæk, da Ida og jeg var af sted, der skulle også være plads til en til Ida plus hendes planter.
Hasselbror i efterårsklæder, jeg viser den mest om foråret, når den blomstrer
Solbrud blomstrer for anden gang, snart mere grøn end gul, men ganske flot og anderledes
Roser:
 A whiter shade of pale
 Cariad
 Olivia
Sharifa Ashma
Lidt aftenstemning fra i går
 så smukt det er, når solen står lavt
billederne er taget samtidig, det er smukt når strålerne fra den lave sol rammer skoven bag os.
Nu har jeg lavet indlæg tre dage i træk, næste indlæg kommer først søndag, nu skal der være tid til familien, som kommer på besøg i weekenden.
God weekend

24 kommentarer:

 1. Hvor har I haft travlt, og det er godt, at I er to havemænd, når haven er så stor. Spændende at du fik en aflægger af en af dine rodoer det samme er sket her. Og vi har også en plante, der blomstrer igen her den 1. november (en laurbærkirsebær).

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det har vi, jeg er glad for, at Bent er med til det tunge arbejde, ellers var de ikke blevet flyttet. Det er fint, når der kan blive to ud af en. Imponerende at laurbærkirsebærren blomstrer igen.

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Ja, dere har mye å gjøre begge to :)
  Det er jo godt å få ryddet litt opp i bedene. Utrolig hvor fine dine roser er, men så bor du også i "syden" :)
  God weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja der er nok at se til for os begge. Ja jeg bor i syden :)))
   Tak i lige måde

   Slet
 3. Det har da været store flyttedage hos jer.. Du må afsted efter mere spagnum, måske med en trailer denne gang? hehe, det kunne jo være der smuttede et " par" planter med i købet.
  Den røde Acer er da umanerlig flot, sjældent at se dem så røde.
  Sjovt med hasselbror, den er vist ikke ret kendt. Jeg spurte efter den i Planteforum i weekenden. Men de havde ikke flere, for de tager kun nogle få hjem om foråret når de blomstrer. Det er kun der folk køber dem. Men så må jeg vente med den.
  Sjov solbrud, er den ren gul om sommeren eller er den sådan hele tiden..
  god weekend
  hilsner Gunvor
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det har det godt nok, vi skal med færgen d. 18. så må vi en tur i Rhododendronhaven efter mere spagnum. Det er en dyr fornøjelse, så jeg tvivler på, at der kommer flere planter til, de har også lukket her pr. 1. november, men vi må godt hente spagnum.
   Nej hasselbror er ikke ret kendt, jeg så i sin tid en Cornus mas i fuld blomst, sådan en måtte jeg eje, det var så hasselbror, jeg fandt i stedet :) Så må du have en til foråret.
   Solbruden er ren gul om sommeren.
   Tak i lige måde
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 4. Hej isbeth

  Alletiders at i fik flyttet så store sager - det er ikke let!
  Morsom solbrud - ved du hvilken det er?

  Ha en dejlig weekend

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Nej det var ikke let at flytte de store rhodoer.
   Nej jeg kender ikke navnet på solbruden, det var den billige, jeg købte i Netto i sommer.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Hold nu op, hvor I får flyttet rundt. Meget imponerende og ekstra imponerende, at I næsten kan fylde det nye bed med eksisterende planter. Dæleme godt gravet Bent!! 🤗👍🏼

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Fru Friis
   Ja der er gang i den. Ja men der er nærmest for lidt plads i bedet, vi kunne godt flytte mere, hvis der var plads. Du ved, jeg har gået all in på køb af planter, sådan nogle har det jo med at vokse sig store. Ja Bent er en flittig mand, men i dag har det været for koldt.
   Og vi har besøg af et par af de små :)))

   Slet
 6. Hej Lisbeth
  Jeg er dybt imponeret over jeres arbejdsindsats og er sikker på, at det bliver godt. Jamen med al den flytten rundt på rhodoer, måtte I jo løbe tør for spagnum. Så er der basis for en ny tur til Rhododendronhaven - bare ærgerligt, at der ikke kan købes planter, men så er der jo tid til at overveje eventuelle nyindkøb i den mørke vintertid. Skønt med blomstrende roser her i november - du kan stadig vise smukke eksemplarer frem. Spm du så smukt viser, er det tiden for de smukke solnedgange, dem må vi nyde.
  Rigtig dejlig weekend til dig!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Linda
   Ja der er sket noget her i den sidste tid, så spagnummen slap op. Lige nu har jeg ikke planer om nyindkøb, jeg skal først fristes og samle inspiration. Der er stadig ikke mange pladser tilbage, der er meget, der trænger til at blive flyttet. Ja hvis ellers solen vil skinne, ser det flot ud, men det kniber nok de næste par dage.
   Tak i lige måde
   Knus Lisbeth

   Slet
 7. Hej Lisbeth
  Du spytter da bare indlæg ud i disse dage, det passer nu også mig meget godt at du også er på idag, for jeg skal til Vestjylland i weekenden. Det er dog helt utroligt at du har tid med alt det flytten rundt, jeg skal da lige love for at der bliver gået til den i Høneballe haven. Det blir nok meget godt med familie besøg så I kan slappe lidt af.
  Det blir spændende om aflægger Rhodoen vil gro, men mon ikke. Den er godt nok sjov den solbrud, skønt når noget falder lidt anderledes ud.
  Smukke billeder de to sidste.
  En rigtig god weekend til jer
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja jeg er gået helt amok, men nu tager vi lige en pause, du i Vestjylland og jeg herhjemme. Ja vi tager lige et par slapperdage med familien, det er alligevel ikke havevejr.
   Solbruden er helt sjov, jeg havde slet ikke lagt mærke til den, men så fangede den mit øje.
   God tur til Vestjylland og god weekend.
   Knus Lisbeth

   Slet
 8. Det er en imponerende arbejdsindsats. Og imponerende, at I kan klare det.
  God friweekend.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak for det Lisbeth, nu tager vi lige en pause i regnvejret, mens vi venter på spagnummen :)
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Tänk så härligt att bli klar med de där flyttprojekten. OCh den här årstiden behöver man inte vara orolig för torka och uttorkande sol. Men jag tog upp och krukade en igår, R beanianum, den ska inte överleva hos mig. Fast beslutet att gräva har varit svårt...

  Såg på försommaren i år några större rhododendron som vuxit ihop och bildat en fantastiskt vacker matta i olika rosa nyanser så så tänker jag göra med några olika parkrhododendron :)

  Lycka till med resten av flyttandet! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja det er dejligt at have fået klaret nogle af flytteprojekterne. Her regner det i dag, så det varer noget, inden vi år tørke igen. R beanianum er nok en af de sarte, jeg håber, den overlever i krukken.
   Tak i lige måde

   Slet
 10. Nå, jeg troede lige, at I havde besluttet ikke at bruge spagnum i surbundsbedene; men sådan skulle overskriften altså ikke forstås😊Det er ikke så underligt, at den slap op med alle de planter, I har flyttet. Var der spagnum tilbage under de store planter? Vi har før set, at den er blevet omsat, når vi har flyttet rundt på rhododendron.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det kunne egentlig godt misforstås, det havde jeg ikke tænkt på. Nej vi er løbet helt tør for spagnum, og der var ikke noget tilbage hos dem, der har stået længst, mon ikke de bliver glade nu?

   Slet
 11. Hej Lisbeth!

  Imponerande flyttbestyr, det är tungt och mycket arbete att flytta så stora plantor. Jag planterar alltid glest men så småningom växer det ihop trots att jag väljer långsamväxande plantor. I år har det vuxit igen alldeles för mycket och jag har inte orkat flytta allt som behövs. Sedan skall det förstås finnas något att flytta till också.

  Kram!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunilla
   Ja vi flytter meget rundt, vores planter var også små, da vi startede, men de vokser alligevel til, og så er det hårdt arbejde at flytte dem. Og du har ret, det er svært at finde nye pladser til det hele.
   Kram

   Slet
 12. Som I da har knoklet, men det skal nok komme de forskellige planter til gode. Tænk at i også har flyttet en Acer, håber at den slår rod på sin nye plads.
  Sikke nogle dejlige billeder, du har vist i de foregående indlæg, det har været nogle smukke morgener og billederne bliver jo heldigvis stående.
  Mon ikke du har nydt weekenden med familien...

  Knsus

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ulla
   Ja vi har haft travlt, så vi håber planterne bliver glade. Ja det er lidt spændende med aceren, vi må krydse fingre.
   Ja billederne bliver stående, godt du har kigget med.
   Ja vi har nydt det med familien, desværre blev Martha syg, men det var dejligt alligevel.
   Knus

   Slet