tirsdag den 9. juli 2019

Hemerocallis er smukke

men det er ikke planter, jeg er god til. Jeg ville gerne, men galmiderne ødelægger stort set alle knopper, så hvis det ikke var så stort et arbejde, ville jeg grave dem alle op og kaste dem væk. Så er der plads til noget andet. Men det er ret besværligt at grave dem op, det magter jeg ikke. Jeg har rigtig mange, for hvert år bliver der flere og flere med galmider, det er et stort arbejde at gå rundt og pille de visne blomster af.
 smukke er de hvis de er intakte
 men hvad med denne, mon ikke der har været galmider på spil
her tror jeg også, de har været
 måske har denne her været heldig at slippe for besøg
jeg synes, det er utrolig svært at se, om der har været galmider i dem. Kan I se det? Jeg har klippet hele stilke af, fordi jeg troede, de havde været der, det er altså ret træls.
Heldigvis har jeg ikke andre problemer med mine clematis end, at de mangler vand og tørrer ud, inden de når at blomstre

 Margaret Hunt
 Pink Fantasy
Comtesse de Bouchaud
Der er ved at være gang i mine hortensiaer
 Anabelle er den eneste, jeg har navn på.


 Høstanemonerne er også i gang
 og lavendlerne blomstrer og dufter
det samme gør liljerne
Roserne:
 Augusta Louise
 her er det rosen Bent fra rosenmageren, han har i øvrigt lavet en rose til minde om Kim Wall, her
kan du læse mere om rosen.
 Café Latte
 Chippendal
 Dame de Chenonceau
 Dronningen af Danmark
 Ghita Renæssance
Grace
Vil du se flere roser og er du på facebook, er det muligt at melde sig ind i min facebookgruppe, der sætter jeg flere rosenbilleder ind.
Rosenbedene
Endelig fik jeg igen taget billede af en solnedgang. Det er fra i aftes.
Rigtig god tirsdag til jer.

22 kommentarer:

 1. Hej Lisbeth

  Ja, det er så ergerlig når dagliljene blir angrepet. De er jo ellers så fine. Vakre roser og clematis hos deg. De ser ut til å trives veldig godt.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja det er meget ærgerligt, for blomsterne er virkelig fine.
   Heldigvis er der andet, der har det godt her :)
   Klem

   Slet
 2. Jeg har vist ikke flere da jeg har gravet planterne op.
  Tror det var dig der anbefalede det sidste sommer.
  Syntes i er langt foran med blomstring. Både roser og klematis.

  Klem og skøn dag
  Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Har du gravet dagliljerne op, jeg kan ikke huske, at jeg har anbefalet at grave dem op.
   Det er ligesom fynboerne, de er også foran os, så er vi altså også foran nogen ;)
   Klem og i lige måde
   Lisbeth

   Slet
 3. Du har så fin blomning hos dig och det märks att det är en eller två veckor tidigare. Clematis är väldigt tacksamma och vissst kan dagliljor vara fina bara de får vara ifred.

  Ha det gott! Carina

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Carina
   Ja vi er nok et par uger tidligere end jeg, men så ved I, hvad I kan glæde jer til. Det ville være rart, hvis dagliljerne kunne få lov at være i fred.
   Tak i lige måde

   Slet
 4. Hej Lisbeth

  Galmider ser du når knoppen bliver underlig tyk, og ligesom viser tænder.
  Miden forhindrer knoppen i at åbne sig, og forhindrer tilbageløb af vædske. så det indre bliver vådt som den vil have det - åbner blomsten sig dør miden.
  Jeg synes ikke rigtig jeg kan få øje på nogen angrebne knopper på dine billeder?
  Måske den halvåbne på det tredie billede? Har den åbnet sig helt idag er alt ok.
  Flotte liljer!

  Ha en dejlig dag

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Tak for info, ja jeg har taget mange af dem med tykke knopper, alligevel viser det sig, at nogle af de der er tilbage ikke springer ordentligt ud. Jeg er bange for, der er nogle stadig, jeg har ikke fået kigget i dag endnu.
   Tak i lige måde

   Slet
 5. Jeg har kun én eller måske to forskellige dagliljer - de gode gamle fra, da jeg overtog haven. De har ikke galmider, jeg ved vist slet ikke, hvad det er. Annabell er også i fuld sving her, de andre hortensiaer er på vej (de som ikke er frosset væk altså). Dine rosenbede er fantastiske!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Jeg har også de gode gamle fra mine forældres have, det får også galmider :( det lægger æg i knoppen, så den bliver ødelagt, se Karstens kommentar ovenfor. Ja det er skønt med hortensiaerne, mine fryser heldigvis ikke væk.

   Slet
 6. Jeg synes egentlig, det er nogenlunde let at se, hvilke knopper der er angrebne. De er helt anderledes end de andre knopper på samme plante. Korte og tykke, som Karsten skriver. Og det er vigtigt at få knopperne af hurtigt inden miderne udvikler sig og falder til jorden og bare fortsætter cyklus. Knopperne skal i skraldespanden. Ikke på komposten.
  Det er SÅ ærgerligt, når blomsterne ødelægges. Jeg synes jeg har haft god held med at være over dagliljerne i et par år for at komme af med dem. Men jeg har jo heller ikke dine mængder.
  Flotte clematis, du har.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lisbeth
   Ja til at begynde med kan jeg godt se det, men når de bliver større er jeg i tvivl om, der er nogle imellem, som stadig har dem. Jeg smider dem på skidtpladsen langt væk fra haven, måske er det også en fejl?
   Ja du har styr på dem, jeg har rigtig mange, det må man sige, og de bliver til flere og flere.
   Tak ja de er gode nu.
   Kh Lisbeth

   Slet
 7. Hvor er det ærgerligt med galmiderne. Men dine roser, hortensiaer og clematis er utroligt smukke. Mine clematis blomstrer ikke længere - de mangler nok vand.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Ja det er rigtig ærgerligt, til gengæld er det meste af det andet helt fint. Det er de clematis i gruppe 3, der blomstrer nu, hvis du ikke haar nogle af dem, er det ikke sikkert, det er fordi, de mangler vand.

   Slet
 8. Surt med de galmider, især hvis du har så mange dagliljer. jeg har et par få af de gammeldaws. Her overvejet at investere i nogle af de nye flotte, men hvis de bliver odelagt af galmider, så er det vist en dårlig indvestering.
  Dine clematis er da flotte trods tørke. Og roserne osse.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er meget surt. Hvis du ikke har galmider i de gammeldags, er du måske så heldig, at du slipper for dem i nogle nye.
   Ja de klarer sig forbavsende godt i tørken.
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 9. Hej Lisbeth
  Ja det er træls med ødelagte knopper, men jeg syntes nu at dine ser fine ud, knopperne har den rette facon. Her har der også være angreb, men det ser ud til at være overstået nu, så nu kan blomsterne nydes. Jeg tager det sure med det søde for jeg vil ikke undvære dem i haven, ja jeg har ovenikøbet planer om at købe nogle flere. Hvis du har flere knopper på en plante som du er i tvivl om så prøv at brække en knop op og se om der er små bitte hvide larver i bunden af knoppen. Hvis ikke så lader du de andre knopper være og hvis ja så er der kun en vej og det er i affaldsspanden. Jeg har lært at kende de forkerte knopper på den måde. Min erfaring er at nogle af de dobbelte kan godt ha’ buttede knopper uden at der er noget galt med dem.
  Dejligt med smukke roser så det hele ikke er negativt :-) og en smuk solnedgang, det er snart længe siden sidst.
  Jeg har fået mine siveslanger idag og fået lagt den ene ud i mit nye rosenbed, så må jeg se om pengene er givet godt ud. Vandes skal det på den ene eller anden måde uanset hvad for fra oven får vi ikke noget.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
 10. Hej Anne
  Ja det er det, men det er godt, at både du og Karsten kan lære mig lidt om dagliljerne, de fejler så tilsyneladende ikke noget, men overgangen mellem buttede knopper, som skal væk og så de fine knopper er svær for mig, jeg ser buttede knopper overalt, så det er et godt tip med larverne, så blev jeg lidt klogere. Jeg har set, at du har købt flere, du er lidt vild ;)
  Nej der er heldigvis også en del godt, det er skønt.
  Spændende med dine siveslanger, nej vand får vi desværre ikke. Hvis vi skal have siveslanger ud, skal de lægges ud lige når vi har beskåret roserne, det er ikke til at lægge dem ud, når de er så store, som mine er.
  Tak i lige måde
  Knus Lisbeth

  SvarSlet
 11. I fordums dage gik dagliljerne for at være 100% problemfri. Sådan er det bestemt ikke længere med galmidernes indtog. På det her link gøres der ret grundigt rede for fænomenet https://www.daylilies.org/ahs_dictionary/gallmidge.html
  Der er tilsyneladende ikke andet at gøre end at destruere de angrebne knopper, hvorved larverne ikke får en chance for at udvikle sig, og så anbefales sentblomstrende planter, fordi de er langt mindre udsat for angreb. Det er bare surt at se de flotte blomster blive ødelagt.

  SvarSlet
 12. Hej Marie
  Ja det er meget surt, men jeg har også bemærket, at det er de første der blomstrer, som er hårdest ramt.
  Tak for linket

  SvarSlet
 13. Høstanemoner og hortensiaer i blomst fortæller mig lidt om, at vi er halvvejs igennem sommeren, og så bliver jeg lidt trist. Men hvis bare vi får lidt regn, kan haven jo have meget mere at byde på. Dine roser ser så friske og sunde ud, og det ser ud til, at blomstringen er på det højeste.

  Hilsen Elna

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Elna
   Ja det er lidt vemodigt, men heldigvis er der meget at byde på endnu i haven, men regn ville være rigtig dejligt, men de springer både jer og os over. Roserne er desværre allerede på retur, heldigvis kommer de igen.
   Hilsen Lisbeth

   Slet