fredag den 4. januar 2019

Læhegnet

I dag er det gråt og blæsende, derfor har jeg lånt en solopgang fra i går.
Det var stille vejr i går, men der var rim på taget
og i græsset, så det var lidt koldt, ikke desto mindre tilbragte jeg et par timer med at klippe bladene af påskeklokkerne, der er mange, og jeg blev ikke helt færdig
 .
solen skinnede ikke helt så meget her som andre steder i landet, men det var bedre end i formiddag, over middag fik vi lidt sol.
her er det Helleborus abscasicus i solen

På opfordring fra Nana kommer her historien om vores læhegn.
Da vi for 16 år siden startede på den nye del af haven, var det Bents plan at plante skov der, heldigvis var jeg i mellemtiden blevet haveinteresseret, så det kom ikke til at ske.
Det første der skulle ske, var at vi fik skabt læ. Derfor plantede vi små barrodstræet både ud til vejen og i det, der skulle blive til en skov. Bent ville have blågran og sandtorn på hele stykket ud mod vejen. Ida som havde lavet tegninger til haven var absolut ikke tilfreds med den beslutning. Ja det var lige ved at koste venskabet. Heldigvis vandt Ida og vi fik det fineste blandede hegn, som efterhånden også er blevet skovagtig.
Vi begyndte i det små, der står 2011 på billedet, men mon dog ikke det er ældre.
sådan så det ud i 2006, det der ses bedst er Paradisæbletræer/Malus
 2011 Himalayaceder
 Kejsertræ/Paulownia
til højre himalayacederen, der var også plads til stauder og forårsløg
i forgrunden fyrretræet og bagved himalayacederen
blandet hegn set fra vejen en efterårsdag
Himalayaceder igen i 2012, ja den er da vokset
disse billeder er fra efteråret Sorbus dodong står i læhegnet
 Rød paradisæble
 diverse grantræer er der en del af, samt bærmispler
 en rhododendron og lidt småstauder, græs og ukrudt gror rimeligt højt op der, i sommer var det dog ikke så galt på grund af tørken
 violfrøstjerne, clematis og thujaer
også storkenæb har gode vilkår mellem træerne, hostaer er der også mange af, først for er det R. schlippenbachii, den er nu flyttet til det nye bed, hvor hækken var.
Resten af billederne er taget d. 30.12.
 her er flere slags gran, birk og bøg. Enkelte roser står ud til hegnet, mens andre er flyttet ind mellem træerne, så må vi se, om de kan klare det.
 Surbær/Aronia var der mange af, Bent bryder sig ikke om deres måde af gro på, så han har fjernet en del. Lidt synd for de har fantastiske efterårsfarver. De stod for tæt ved hegnet, og han vil gerne kunne slå græs og ukrudt helt ud til hegnet.
 stammen der ses her er fra Kejsertræet, der er også et par Viburnum og en tretorn, desværre får den for lidt lys, så den er ikke så flot, som den kunne være.
 fyr og gran og blærespirea samt weigela

 i begge ender er plantet cypresser, som nu er opstammet, derved er der blevet plads til lidt rhododendron, helleborus og træpæoner
 midtvejs er plantet flere rhododendron både på den ene side af Himalayacederen
 og på den anden, det er R. fictolateum som ses i baggrunden
her er det set udefra 27.10.
Der er vist stof til mere i det læhegn, næste indlæg kommer til at handle mere om de enkelte planter, der gror i det.
Rigtig god weekend til jer.

21 kommentarer:

  1. Hej Lisbeth

    Det er morsomt å se historien om ditt lehegn. Planter vokser jo veldig hurtig hos deg, så det tar ikke mange år før de er store trær.
    Lehegn er jo ekstra viktig hos dere som har så mye vind.
    God weekend!
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja det går nogenlunde hurtigt, de første år syntes jeg nu, at det gik meget langsomt :)
      Det er meget vigtigt med læhegn, jeg ville ellers hellere i gang med det spændende først, men den gik ikke :)
      Tak i lige måde
      Klem

      Slet
  2. Hej Lisbeth

    Alletiders med disse forløb der fortæller en historie. Sjovt at tænke på hvad der var hændt hvis i havde plantet skov - mon ikke der var blevet fældet træer så?

    Ha en dejlig weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja det er vist det jeg bedst kan underholde med. Jo der var nok blevet fældet træer, men det havde været mere besværligt at komme til at plante med alle de rødder, så godt der ikke blev det.
      Tak i lige måde

      Slet
  3. Ja, man syntes altid læ vokser langsomt i begyndelsen. og så pludselig er det blevet mega stort. Sjovt at se hele forløbet. Vi undrer os osse over hvor store vores træer er blevet. De var såå små da de blev plantet. For ikke ret længe siden, kun nogleogtredve år siden, hmhm.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Ja det vokser frygtelig langsomt i begyndelsen, og pludselig skal man til at beskære. Ja det kender jeg godt, det med at de var så små i starten :) nu er det kæmper, det må det være hos dig, mine er knap så store. Tiden går :)
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  4. Det er så vigtig med læ og når så læbæltet ser godt ud, er det ekstra godt 😀
    Mvh
    Lene Bedstemorshave

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lene
      Ja vi er helt enige, jeg er så glad for, at vores er blevet pænt nu, så må vi se, om det holder.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  5. Åh, så fint det er, Lisbeth! Tusind tak fordi du fortæller om det! Jeg vil vise det til Søren, og så skal vi nærstudere - og også læse næste indlæg om jeres læhegn!

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Nana
      Selv tak, det skal jo gøres udførligt for at I kan få noget ud af det. Jeg håber, at I får et flot læbælte.

      Slet
  6. Det er ikke ukompliceret at etablere et læhegn, som både er tæt og varieret, men det er jo lykkedes for jer. Efterhånden som planterne vokser op, kan det godt begynde at knibe med underlæ, har vi erfaret. Da vi skulle forny læbælterne ud mod marken for 20 år siden, havde vi Hedeselskabet indover.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja heldigvis er det lykkedes, vi brugte også meget tid på at vælge de rigtige. Godt du siger det med underlæ, så er vi forberedte på, at det kan begynde at knibe. Hvad mon I fik plantet som underlæ?

      Slet
  7. Hej Lisbeth
    Ja det har været lidt for gråt idag, men tørt og der har været nogenlunde rolige vindforhold her.
    Skønt at du lige havde gemt en solopgang og et par solbilleder til os :-)
    Der er gidt nok sket noget siden etableringen af læhegnet gik igang og det var vidst meget godt at Ida fik sin vilje, mon ikke Bent også er tilfreds med set idag, og det er jo stadig i forandring, sådan går det jo efterhånden som det gror til. Det er flot at cypresserne er blevet stammet op, og derved iver plads til nye planter.
    Sådan et læhegn er vi vidst mange der godt kunne ønske os, men desværre er de fleste haver for små til den slags.
    Fortsat god aften og god weekend
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja noget gråt, men også med en del vind hos os, sådan er det jo tit her.
      Heldigvis havde jeg lidt solbilleder i reserve.
      Jo jeg tror også, Bent er tilfreds med, hvordan det er i dag, men vi morer os tit over, at Ida blev fornærmet, det var jo ellers godt nok.
      Ja det var bestemt også godt, at Ida og jeg fik vores vilje med opstamning af cypresserne den var han heller ikke helt med på ;)
      Ja der skal meget plads til at have sådan et læhegn. Det kan nu også blæse ind i haven alligevel, men jeg kan godt mærke forskel, når jeg går op mod byen, vi mærker først rigtig blæsten, når vi kommer ovenfor vores have.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  8. Vackert lähägn ni skapat. Det som slår mig mest är hur fort det går - 10 år är ju egentligen ingenting i ett liv. Så jag tar fasta på det löftesrika jag upplevde i bilderna.

    Jag har också klippt julrosblad i veckan liksom pionblad. Nu har jag en hög som jag ska se om jag kan få eldat upp idag.

    Ha en fin helg! Carina

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Carina
      Ja det går hurtigt og alligevel langsomt, når man venter på, at det skal gro op :)
      Ja jeg mener, det er en god idé at klippe bladene af.
      Tak i lige måde

      Slet
  9. Hei Lisbeth. Så fint å lese om hvordan lehegnet ditt har utviklet seg. Jeg synes det ble flott med alle de ulike busker og små trær. Ha en fin week-end. Hilsen Anne-Kristin

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne-Kristin
      Tak skal du have, ja jeg er vældig tilfreds med det.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  10. Godt at det lykkedes til alles tilfredshed. Så morsomt at se de først og sidste billeder. Det er et under hver gang, at små planter kan blive så store :-)
    Klipper du allerede bladene af helleborus nu? Jeg plejer at lede dem sidde vinteren/frosten over.
    Kh Lisbeth

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Lisbeth
      Ja det var heldigt :) Til at begynde med går det langsomt, men så pludselig gror de, så de skal beskæres hvert år, men et under er det, ja.
      Ja det gør jeg, det gør de fleste vist, du kan læse om det her https://haveselskabet.dk/sos/skal-vi-fjerne-gamle-blade-fra-juleroser-og-paskeklokker. Jeg er godt nok lidt tidligt på den med at fjerne dem, men det er fordi, knopperne er på vej.
      Kh Lisbeth

      Slet
    2. Ja, jeg fjerner dem også tidligt, men venter blot til senere. Det er hårdt for de små skud, hvis der kommer barfrost, synes jeg. Jeg må hellere ud og tjekke, om det virkelig er nødvendigt allerede :-) God søndag.

      Slet