mandag den 28. januar 2013

Mere historie om haven og 100.000

Det er koldt derude, men ind imellem er der sol og blå himmel, det nyder vi trods alt. Snart forsvinder sneen, og vi kan se de små forårsbebudere på vej op i livet.
Jeg har fundet endnu et gammelt indlæg fra 2011 frem og sat mere tekst og flere billeder på.

Høneballehavens historie

I 1999 købte vi huset her på Høneballevej. Det var en lille landarbejderbolig, som en gang har huset en vejmand og hans 8 børn. Utroligt så lidt plads de kunne nøjes med i gamle dage. Dvs. i 40erne. Da vi overtog huset var haven  ikke noget særligt, der var tre roser, to æbletræer og to moreltræer, en bornholsk røn samt et dige fyldt med ukrudt.
Den havde heller ikke min store interesse, nu var det huset det drejede sig om. Vi startede med at renovere næsten fra a-z. Nyt tag og to kviste, nye vinduer, nyt køkken og en lille tilbygning, hvor der blev plads til bryggers og soveværelse. Huset var ret smalt, så det gjorde underværker ovenpå med de nye kviste.

Her ser I så huset, billedet er fra 2002. Det er solfangere, som er under gavlvinduet.
Efterhånden vågnede min haveinteresse. Mest på grund af min lærer i akvarelmaling Ida. Hun er meget haveinteresseret og købte/køber ofte nye planter. 
I 2003 fik vi mulighed for at købe en mark på 1600 m2 som lå lige uden for vores sydgavl. Jeg ringede til Ida og spurgte om hun mente, vi skulle købe den. Hun sagde straks ja og tilbød at lave en havetegning. Som sagt så gjort, vi købte og Ida tegnede. På tegningen var et hegn ud til vejen, en lille skov et stenbed, en petanquebane (som drengene ønskede) to rosenbede, og et trekantet staudebed. Ørkenbedet kom først til meget senere.
Her ses den bare mark i al sin enkelhed :)
Stenbedet bliver lavet, kvinderne diskuterer :-) Bent havde den gang en fin bil, som var god til at transportere stenene i, desværre holdt den ikke ret længe, det var et dårligt køb.


Her er marken med, petanquebanen og stenbedet. Drengene lavede selv med lidt hjælp petanquebanen. Derefter hjalp de med at slæbe sten til stenbedet.

Der arbejdes på petanquebanen, de syntes, at vi skulle have sådan en bane, når jeg fik så stor en have, desværre blev den ikke benyttet så meget, da de ikke kommer så tit hjem, så sidste år blev den sløjfet til fordel for pavillionen. Det var ellers et stort arbejde, de havde med at lave den, men jeg fik deres velsignelse til at lave noget andet på den. Det var også svært at holde den, når den ikke blev brugt, på sådan en kan der gro meget ukrudt.
Pavillionen blev placeret i den ene ende af petanquebanen
Her kan I rigtig se det store bygningsværk :)


Færdigt i 2003

Stenbedet 2004

Den spæde start med de nyplantede barrodstræer, det der nu er en skov :-)


Endnu kunne man overskue og fotografere hele haven 2005

Skoven 2006

 31.10.2011
 Juni 2012
Juni 2012

Sådan kom den bare mark til at se ud
Billedet taget i 2012 op mod skoven fra 1. sal
17.8.2004 her er vi i det andet hjørne af haven
I 2004 købte jeg tre små cypresser i Bilka. Her er de i 2005


Her ser I cypresserne i 2011. De er vokset ret godt de små cypresser 
Lidt tættere på, rønnen er bagved til højre
Rønnen jeg skriver om er Sorbus Dodong, havens pryd om efteråret. Den ses bagved cypresserne ved siden af står et hjortetakstræ.
Det var igen lidt historie, så I kan se havens udvikling
Her en lilje, som jeg håber Jan kender og kan fortælle lidt om, håber du kigger med Jan.
Lige til slut et solbillede fra i dag af græsserne.
Fortsat god dag. Forresten er det nok i dag, jeg runder de 100.000 sidevisninger. Det er da ikke dårligt på knap 2 år.
56 kommentarer:

 1. Dejligt med lidt have historie, det går hurtigt. og man glemmer let. jeg har kun papirs billeder fra da vi købte jord til vores grund, det gjorde vi i 1999. faktisk er det det som jeg nu skal lave om.Så måske jeg også skulle have haft en Ida, dit er i hverfaldt blevet rigtig vellykket. Imponerende mange sten du fik derind og endda rimelig store.Og tillykke med dit fine tal.. det er jo også en fin informationsrig blog og flittig er du jo til at lægge på og til at kommentere.Hilsen Helle

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Helle
   Så fortsætter vi her. Ja man glemmer let, hvad der er sket på de år, så er det godt at have billeder. Heldigvis er det jo meget nemmere i dag end i 1999. Det lyder som om, det er 100 år siden og så er det kun 14 :)
   Lige præcis det er jo oppe på bloggen i Havefolket i disse dage. Det er jo rigtig, at hvis man ikke har en til at hjælpe, som har lidt forstand på det, så kan det godt ende med at blive noget, som skal laves om igen, når man lærer lidt mere om have og planter. Men så er det jo godt at være to veninder, som kan støtte hinanden og som begge har været på kursus. Og heldigvis er det jo sjovt at lave om i sin have, hvis man orker det.
   Tak skal du have og tak for ros :)
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 2. Hvor er det rigtigt sjovt at høre om jeres haves historie. Tænk at man kan nå så meget på så relativt kort tid! Sejt med de 100.000 visninger :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Nana
   Det er jeg glad for, at du synes. Jeg undrer mig også over det går så hurtigt, de første år gik jeg og aede de små træer, som alle var barrodstræer stort set, og hviskede at de skulle skynde sig at gro, det hjalp :)
   Ja lidt sejt er det :)

   Slet
 3. Spændende indlæg. Det er godt at høre lidt historie om, hvordan Høneballehaven blev til forvandlet til den rene frodighed og sikke meget arbejde, som du har lagt i det.
  Jeg tror, at du må være den mest flittige haveblogger til at lave indlæg (ja og så lige Claus selvfølgelig) her i havebloglandet:-)
  Kh Bente

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak Bente, det er jeg glad for at du synes. Ja jeg har lagt meget arbejde i den, men det er mine to hovedinteresser haven og bloggen, til gengæld når jeg ikke meget andet :)
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 4. Hej Lisbeth.Utroligt at se den forandring haven har taget siden i købte huset.
  Et kæmpearbejde,og sikkert også rigtig dyrt med alle de træer og planter.Men smuk er din have blevet
  .Og alle os havebloggere nyder jo godt af den hver dag.
  Dejligt at du har Ida til at hjælpe med gode råd.
  Rigtig god aften til dig knus Jette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jette
   Ja selv for mig er det utroligt at tænke på, at det er det samme stykke jord, der er tale om.
   Det har været et stort dejligt arbejde, men du har ret også dyrt, jeg graver pengene ned i haven ;)
   Jeg er glad for, at så mange kigger forbi og kan lide hvad I ser.
   Efterhånden er det blevet omvendt med Ida og mig, nu er det hende, der spørger mig til råds, for jeg lærer jo også en masse på bloggene og læser en del på nettet. Men de store linier i min have, dem har Ida og Bent styr på, tror jeg. Jeg pusler bare lidt rundt :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Ja Lisbeth, det var da en spændende beretning om Høneballehavens historie - når man ser på billeder fra sidste sommer skulle man tro haven var meget ældre, man tror ikke at i 2003 var en stor del af den - ja, en nypløjet mark.
  Imponerende er det.
  Og en stor inspiration for så mange, og især alle os med have!
  Mon ikke din blog iøvrigt er en af de allermest besøgte af alle mere "hardcore" haveblogs? Jeg tror vi skal til Norge for at finde noget lignende?
  Når man tænker på at du startede uden billeder - så er der unægteligt også sket meget;-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Det er jeg glad for, at du synes, ja det er utroligt så hurtigt det hele er vokset op, men der er godt nok også blevet kælet for de små nye barrodstræer, jeg kan tydeligt huske, at jeg gik og hviskede til dem, mens jeg fjernede græs og ukrudt omkring dem.
   Tror du virkelig det, det kan godt være, men den faste læserskare vokser kun langsomt, der er mange flere som læser med, er jeg sikker på med over 200 visninger om dagen.
   Ja tænk at jeg startede uden billeder, og nu lader jeg ikke en chance gå fra mig for at tage et eller mange billeder ;)

   Slet
 6. Sikke meget der kan ske på forholdsvis kort tid. Vi har også lige indraget mere jord til have, så det er dejligt at se dine billeder, vores ligner jo mest din før-billeder og man kan godt komme til, at tænke at det da aldrig kommer til at ligne noget.
  Med venlig hilsen
  Lene Jensen Nordjylland

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene
   Ja det er en trøst at vide, at det går stærkt, for lige når man er startet ser det lidt håbløst og bart ud. Jeg er også forbavset over så hurtigt, det er gået, det havde jeg ikke regnet med for 10 år siden.
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 7. Det er det jeg fær har skrevet : " I er dælme seje!!!". Sikke et arbejde og sikke en skrivelyst. Du er vist ikke en kvinde der gør tingene halvhjertet.
  Dejlig aften og KH fra
  Katinka

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Katinka
   Tak skal du have. Jeg har stor skrivelyst ligesom dig, det er rigtigt, arbejdet har vist været størst for Bent, jeg tænker ikke på det som arbejde, men som fornøjelse.
   I lige måde og kh
   Lisbeth

   Slet
 8. Tak for din historie mægtig ide rig at læse om sikken et hestearbejde i har haft...tak for de gode billeder.
  Hilsen Grethe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Grethe
   Selv tak det største arbejde var at anlægge græsplænen, og nu er der så arbejde med at fjerne den igen. Jeg taler selvfølgelig ikke om stenbedene, det havde jeg jo folk til ;)
   Hilsen
   Lisbeth

   Slet
 9. Spændende at se hvordan din have blev til,hold da op der er sket meget. Tillykke med jubilæet, det er da super godt gået.
  K.H. Anette fra Fru Pedersens have

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anette
   Godt I synes, det er spændende, det er nok mest nye bloggere, der synes det, jeg kan mærke, at de gamle er faldet fra i øjeblikket.
   Tak ja det er mange sidevisninger.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 10. Spændende at høre om havens tilblivelse. Den oprindelige have er åbenbart kun en lille del af den nuværende have.Og så bliver det lysende klart, hvorfor du bruger betegnelsen stenbed om et af dine bede.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Godt du synes, det er spændende at høre om havens tilblivelse. Ja den oprindelige have var kun et frimærke i forhold til det nye, vi købte til.
   Netop jeg har lidt svært ved at skille dem fra hinanden, der er jo rigtig mange stenbed, men der er flest i det, jeg viser i dag :)

   Slet
 11. Kære Lisbeth

  Hvor morsomt at følge din flotte haves tilblivelse.
  Og tænk så hurtigt det vokset til.
  Det har været et stort men sikkert også et sjovt arbejde. Jeg kan godt lide sten i haven.
  På stranden synes jeg bare ikke, det passer sig, der holder jeg mig til træ, gerne noget der er drevet op fra vandet.
  Men tak for historien om din have, Lisbeth.
  hilsen jessie

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Jessie
   Jeg tænkte nok, at du ville finde det interessant. Ja det er utroligt så hurtigt, det er vokset til. Det har både været stort og sjovt arbejde, men mest sjovt (i hvert fald for mig).
   Det ser fald pænt ud med det træ, du pynter med ved huset på stranden, og det ligger jo lige for om man så kan sige :)
   Selv tak Jessie
   Hilsen Lisbeth

   Slet
 12. Kære Lisbeth

  Tillykke med de 100.000 visninger. Og så en tak til dig, fordi du altid er der med en sød eller hjælpende kommentar, når vi andre har lavet et nyt indlæg.
  Der er ikke noget at sige til du er porpulær.
  Det er en dejlig historie om hvordan din have er blevet til, og jeg måtte smile for jeg går også og taler med mine planter..;-)
  Jeg har været inde på krak og se hvor du bor og nu kan jeg se at vi flre gange har været forbi dit hus da vi var på Samsø.

  varme hilsner fra Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Linda
   Tak skal du have, jeg hjælper gerne nye bloggere, hvis jeg kan. Det er hyggeligt, at vi er blevet så mange.
   Man skal tale til sine planter ellers gror de ikke, gør de ? ;)
   Der er ellers ikke så mange, der kommer her forbi, har du boet i Ballen eller på Egernvej eller sådan noget. Der er et sommerhuskvarter længere ude af vejen, her er mest traffik af dem, der skal til og fra der, og så nogen få der kører ned til stranden.
   Tak for din søde hilsen
   Kh
   Lisbeth

   Slet
  2. Vi var til Samsø festival, det var mens pigerne var mindre og de kunne ikke holde alle de mennesker ud. Så vi endte med at køre øen rundt og på kryds og tværs. Jeg kan netop huske vejen du bor på netop fordi vi var nede og bade og at vejen jo slår et knæk, så man kører langs vandet.
   Ja jeg tro bestemt man skal snakke med planterne og fortælle dem hvor fine de er.:-)
   Kh Linda

   Slet
  3. Ja når I har været til festival, så har I været forbi her. Hvis vinden er i den rigtige retning, kan vi høre det her hos os. Det er hyggeligt, men jeg er glad for, at vi ikke bor tættere på.
   Ja vi havenørder må godt snakke med planterne.
   Kh Lisbeth

   Slet
 13. Hej Lisbeth. Også et stort tillykke fra mig med dine 100.000 visninger, jeg synes, det er rigtig flot. Hvor var det sjovt, at se din haves udvikling igennem årene. Jeg kunne dog huske en del fra dit oprindelige indlæg, men synes der var mange flere billeder nu. Jeg tænkte, da jeg så skoven med de små træer, at I må have den helt rigtige jord, for det er da utroligt, at det er vokset sådan til på så relativt få år.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Birgitte
   Tak skal du have, ja det er mange, men det er jo også på knap 2 år. Jeg tænkte nok, du kunne huske noget af det, jeg får heller ikke rigtig kommentarer fra "gamle" bloggere, det er nok fordi, de tror, de har set det før, det har de så også, men jeg har ændret lidt på teksten og peppet op med nye billeder :)
   Vi har jo Samsøs bedste kartoffeljord siges der, det er nok derfor :)

   Slet
 14. skøn fantastisk beskrivelse af haven og husets rejse,,, flot er det blevet , 100.000 er mange besøg tillykke ❤

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak skal du have Jonna. Ja 100.000 er mange.

   Slet
 15. Det var en spændende rejse fra din bare mark, til en skøn have i dag. Ja, du har virkelig gravet pengene ned. Det er utroligt at se hvad det kan udvikle sig til på relativt få år. Tillykke med de 100.000 visninger.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gitte
   Godt du synes, det var en spændende rejse, du er ellers en af de "gamle" bloggere, jeg er glad for, at du ville se med. Ja jeg har gravet mange penge ned, rigtig mange men se hvad jeg har fået ud af det :)og det er gået stærkt.
   Tak skal du have for lykønskningen.

   Slet
 16. Tak for et godt og spændende indlæg.
  Der vel nok sket store forandringer.
  Som altid gode billeder.
  Tillykke med de 100.000 visninger.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Aase
   Selv tak, ja der er sket meget.
   Tak skal du have og i lige måde.

   Slet
 17. Kære Lisbeth,
  Tak for lidt historie - det er altid sjovt at høre om en haves tilblivelse og sjovt at se den store udvikling. I jeres tilfælde fra bar mark til en frodig have. Imponerende. Jeg tager virkelig hatten af for jeres store arbejde og dygtighed - bare der var flere som jer og dig, Lisbeth.
  Jeg prøver at følge med, ganske hæsblæsende er det at skulle følge trop!
  Lune hilsener og et stort tillykke med de over hundrede tusinde besøgende. Mathias

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Mathias
   Selv tak - og tak fordi du læste med og kommenterede. Det er svært at følge med her i blogland, men du klarer det med en kommentar hist og pist.
   Tak for ros, der er sikkert flere som os, de laver bare ikke blogge om det ;)
   Tak for lykønskninger.
   Lisbeth

   Slet
 18. Hvilken spennende historie du forteller! Det er flott å kunne se tilbake påhva som har blitt gjort i hagen din. Det har virkelig vokst mye der på de årene.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Tak skal du have, ja det er godt at have billeder, så man kan se tilbage på, hvad der er sket.
   Har du ikke arkivbilleder, så du kan gøre det samme, der er garanteret også sket meget i din have.

   Slet
 19. Kære Lisbeth
  Tænk at der er sket så meget på så kort tid. Det er alligevel fantastisk. Jeg kan godt huske flere af billederne, men bestemt ikke dem alle.
  Det har været en fantastisk rejse for jer fra mark til den smukkeste have. Skoven ser meget ældre ud. Enten har I en fantastisk jord eller I er gode til at gøde og pleje jeres planter.
  Det er altid spændende at se en haves tilblivelse.
  Tillykkke med 100.000 men det kan jeg nu godt forstå. Du har meget på hjerte og at vise frem!
  Flot indlæg Lisbeth
  Knus og godnat herfra

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Bente
   Jeg var bange for, at du havde svigtet mig, fordi det var gamle indlæg jeg tog op igen :) Jeg kan godt forstå, du ikke kunne huske alle billederne, jeg har sat nye ind sammen med de gamle og ændret en del i teksten, der kommer mere i dag. Jeg bruger laaang tid på at forberede et indlæg, men det kender du jo fra din julekalender.
   Ja det har været lidt af en rejse, en dejlig rejse, og heldigvis er det jo ikke slut med det. Det bedste har nu alligevel været bloggen og alle de nye venner, som gider komme og se min have :)
   Jeg gøder ikke skoven noget særligt, kun rhodoerne, så det må være den gode kartoffeljord, som Asta siger :)
   Tak for ros, ja det er imponerende med 100.000 visninger.
   God dag til dig
   Knus

   Slet
 20. Det er ikke undelig at du får så mange kig på din blog,det er bare så dejlig at læse om natur & have-glæde og glæde til live i almindelighed, krydret med skønne billeder og historik.
  Knus fra Leila

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange tak Leila for din kommentar. Det varmer midt i en kold tid :)
   Knus

   Slet
 21. Kære Lisbeth. Det er den mest imponerende private havehistorie med billeder til, som jeg har læst. Man får helt lyst til også selv at lave sådan en historisk gennemgang. Ganske vist kan den ikke blive mere end 3 år gammel og kommer til at omhandle en have ufrivilligt forvandlet pga. vand. Nej, det er vist nærmest deprimerende i mit tilfælde. Du er meget inspirerende og jeg er vild med at læse om dine planter og haveprojekter. Tillykke med jubilæet.Håber jeg snart skal se din have i virkeligheden. Forår, forår kom nu snart, siger du ikke .
  Hav en skøn dag.
  Hilsen Lisa

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisa
   Tak skal du have, det varmer at få så søde kommentarer. Jeg synes, du skal prøve at lave en historisk gennemgang, det tager godt nok lang tid at finde alle billederne, men det er sjovt. Min have er igen fyldt med vand, men der kan jo være positive ting andre steder i haven. Jeg har haft meget mere vand i haven, så fik vi lavet regnbedet. Efter det er vandet så begyndt at stige et andet sted i haven, det er trist, men vi må fokusere på det gode, der er sket :)
   Vandet kommer nu ind fra markerne ved siden af os, vi ligger lavt, derfor kommer det hele ind i vores have.
   Jeg håber også, at du kommer og ser haven i virkeligheden, det kunne være hyggeligt.
   Ja vi vil gerne snart have forår, men jeg væbner mig alligevel med tålmodighed en måned endnu, der er jo stadig en vintermåned tilbage, heldigvis er den kort.
   I lige måde.
   Lisbeth

   Slet
 22. Tak for et tilbageblik - og det altså imponerende hvad en mark kan udvikle sig til - kan godt forstå du er glad for din oase ;0)

  Tillykke med det flotte runde tal.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Dorthe
   Selv tak og tak fordi du ville kigge med. Ja jeg må indrømme, selv jeg er imponeret, når jeg ser de gamle billeder. Jeg glæder mig til at se det hele igen.
   Tak for det :)
   Knus Lisbeth

   Slet
 23. Fantastisk historie og sikken udvikling og forandring 10 år kan gi i form af masser af timer samt gode ideer og ikke mindst noget grønt som bare vokser og bliver til en lille skov samt frodige blomsterbede!
  Ang. liljen kan jeg umiddelbart ikke komme med noget bud, en asiatisk cremehvid af slagsen men navn? der findes så mange, flot og frodig ser den ud!
  Tillykke med de mange besøg:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Jan
   Tak for de pæne ord, der er sket rigtigt meget på den relativt korte tid, men jeg har også puttet mange penge i jorden :)
   Ja så må Karsten og jeg klare os uden navnet :)
   Tak skal du have.

   Slet
 24. Hej Lisbeth
  Hvor er det spændende læsning og flotte billeder om din haves tilblivning ;-) Helt fantastiske haveentusiater er I og hvor heldigt for os ;) som så også kan nyde haven her i blogland! Og sikke mange der gør det; et utroligt tal på 2 år!! Tillykke :-)
  Sjovt at der engang har boet en vejmand og hans store familie i huset. Og i et meget smukt hus.
  kh Rose

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Rose
   Jeg er glad for, at du synes det er spændende læsning. Jeg tror ikke, Bent synes, at han er haveentusiast, men han hjælper og laver bede, når jeg beder ham om det. Godt I vil nyde min have, jeg holder jo meget af at lave de indlæg.
   Ja er det ikke underligt at tænke på, at der har boet sådan en stor familie, og da var det meget mindre. Jeg kender endda to af børnene, de er så ældre end mig.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 25. Det er virkelig utroligt så meget frodighed der er kommet på de få år. Godt planlagt. Det ser godt ud!

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Tulle
   Ja det er groet godt på så få år, det er vi rigtig glade for :)
   Tak skal du have og tak for besøget.

   Slet
 26. Kære Lisbeth. Tak for historien :) sikke en omgang, men hvor er resultatet altså blevet godt. Det er en skøn skøn have I har. Og meget smuk, så godt I fik købt det stykke jord.

  Tillykke med de 100.000 det er flot - godt gået.

  Kh
  Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lise Lotte
   Selv tak, ja det er noget af en omgang, og du har heldigvis ved selvsyn set, at resultatet er blevet godt.
   Jeg er i hvert fald glad for, at vi købte jorden, åh hvor jeg nyder at gå rundt derude :)
   Tak skal du have.
   Kh
   Lisbeth

   Slet
 27. Tillykke med at du har rundet de første 100.000 klik på din blog :-)

  Det var et fint indlæg om jeres haves tilblivelse:-) Jeg siger, at jeg forventer at have en have her, der ser ud af lidt om 10-12 år. Når jeg ser på billederne i dit indlæg, passer det jo perfekt, med den tid i har brugt på at bygge jeres op, til det den er i dag :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Vivi
   Tak skal du have. Ja det må være rart for dig at læse om. Heldigvis har du jo belært af erfaringen rigtig mange billeder allerede nu, ligesom du havde fra din gamle have, så snart kan vi også se historie fra dig :)
   Du er næsten nødt til og med en tur herover i år for at se det hele.

   Slet