mandag den 18. marts 2024

Liljer på vej og en forårsdag efter en kold blæsende dag

 Det var lunt i solen, og det var til at være ude, så lidt fik vi da lavet. 

Men først morgenturen:

som gik til Hellerup, hvor Kornus mas blomstrer på livet løs
og påskeliljerne er på vej inde i rhododendronbedet
på vej derhen så vi rød hestehov, nu varer det ikke længe inden, de bliver kedelige at se på

Bent flyttede nogle større sten, og jeg brugte mit nye hakkejern, det er hårdt at komme i gang igen.

under stenene fandt han dette mystiske arrangement. Lidt ærgerligt for vi troede, at vi kunne plante nogle buske der, men det er ikke sådan at få det væk. 

Nu til noget helt andet og kønnere:




På Samsø var jeg lidt misundelig på en have, der havde scilla i græsplænen og i grøftekanten, det var helt blåt, nu har jeg det selv i min have. Jeg nyder synet af det blå hav.
også på stien langs fliserne er der blåt. 
Flere af liljerne er på vej op:
måske fritillaria, det vil tiden vise
det samme her
Dette er en lilje
og martagon
hyacinter på vej
og en tete a tete mellem scillaer
Hortofilia viste en plante i sit sidste indlæg, som jeg genkendte fra min nabos have, hun havde lovet mig, at jeg måtte tage af den, den breder sig ud under hækken, så der var nok at tage af
jeg har lånt billedet af Marie, som anbefalede mig at tage imod foræringen

I går hentede vi den,  den er nu sat i potter, så håber jeg, den vil brede sig her hos os.
træet mod Herrested med flotte skyer fra morgenturen i går
da jeg kom hjem skinnede solen, det har den gjort flittigt det meste af dagen, i dag er solen også stået op, så må vi se, om den vil blive ved med det.
En der også er flittig og følger med her er Dorte fra Haderup, derfor bliver de sidste billeder af rhododendron
R. edgeworthii har to knopper, tror jeg, den står stadig i garagen
R. Wine and Roses bor også her hos mig nu, købt i Billigblomst. 

Jeg har lige kigget på marts 2022, der er vist mange rhodoer på spring nu, det kunne være skønt at se dem, desværre lover de nattefrost, så jeg er glad for, at jeg ikke har rhodoer i blomst. Kan I nu have en god uge, det bliver desværre tilsyneladende ikke så godt vejr de næste dage. 











21 kommentarer:

  1. Godmorgen Lisbeth,
    Sikke dog et hav af scilla du kan fremvise, det er så smukt og forårsagtigt, det kan man da kun blive glad af at se på. Og dine forskellige liljer titter frem, jeg tror også den første du viser er en frittelaria, jeg så en der lignede på gartneriet i går. Den rundkreds af sten som du viser har måske været deres bålplads? Så nu har du et sted børnebørnene kan riste pølser.
    Knopper i din R. edgeworthii, du er heldig, jeg ved ikke med min, den står bag så meget andet, men jeg tror det ikke, men den har tidligere blomstret.
    Vi havde lige lidt nattefrost i går nat, men min R. daurilut som står i fuld flor tog ikke så meget skade, men jeg har 9 R. staccatoer som lige er klar til at blomstre så der behøver ikke at komme frost.
    Jeg må overveje at få scilla ned i skoven, herhjemme har jeg måske 10-15 stk og de formerer sig ikke, nu har jeg jo boet her i snart 33 år.
    Til gengæld begynder mine blodurt at komme op, det glæder jeg mig til.
    Ærgerligt når man ikke kan grave der hvor man lige har planlagt at en plante skulle stå, det kan du tro jeg kender, vi slås jo med mange store rødder i skoven.
    I dag kommer der planter fra Tyskland, har Post nord lovet, det glæder jeg mig til, de har været nogle dage undervejs. Og fremover skulle der gerne dukke planter og træer op i en lind strøm, fik heldigvis kontakt med et gartneri i Tyskland hvor de havde hævet pengene men jeg ikke havde hørt noget, men hun skriver de arbejder så hurtigt de kan, det er en travl tid for gartnerierne for tiden.
    Ha en god dag. Jeg skal jo på arbejde og skal køre i 3. gear for at få den op i omdrejninger siger synsmanden, han siger jeg kører for forsigtigt, haha.
    Kh
    Dorte

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Dorte
      Ja det er helt fantastisk, jeg nyder dem og synes ikke, jeg kan huske, der var så mange sidste år. Men jeg har jo bemærket, at de kom op alle vegne, at det blev så flot, havde jeg ikke regnet med. Der var bålplads lige over for, men det kan jo være denne her er fra før. Den ligger mellem 2 træer, men der kan nok stå en enkelt busk der, hvis han kan komme i jorden. ja det kender du alt til med rødder i jorden. Held og lykke med plantning af alt det, du forhåbentlig får hjem fra Tyskland. Jeg håber din R. Daurilut har klaret det, du kan ikke være sikker endnu, husker jeg. Den er slem til at falde ½ døgn efter. Det er ikke nemt med R. edgeworthii jeg har længe haft kig på de to knopper, men det ser ud til at være knopper. Så skal vi bare have den ud i lyset, det bliver forhåbentlig godt. Sidst den blomstrede stod den i pavillionen, så kunne jeg bedre nyde duften.
      Scilla vil være flot i din skov, det må du prøve. Jeg har vist ingen blodurt hos dig? Vi må lige tale sammen en af dagene, jeg skal jo også høre med din bil, som du kører forsigtigt :)))
      Kh Lisbeth

      Slet
  2. Hej Lisbeth
    Blått i blått er en nydelig farge om våren. Scilla er gode å ha i hagen. Wine and roses er en veldig fin rhodo. Det blir spennende å se alle dine liljer.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marit
      Ja blåt er flot, dejligt med mange scillaer. Jeg er også glad for R. Wine and Roses, dejligt jeg har fået den igen. Ja det bliver spændende med liljerne.
      Klem

      Slet
  3. et flot hav af blomster, og ja.. det er nu vi alle skal igang med projekterne i haven, det kan nok mærkes i kroppen i de første par dage ;)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Tim
      Ja det er flot med alle scillaerne. Lidt mindre blæsevejr ville være godt, så vi kan komme i gang i haven, men vi må jo starte langsomt op, så vi ikke får alt for ondt ;)

      Slet
  4. Jamen nu kan du så selv prale af et hav af skønne blå scilla og det er dig vel undt! Smukke og livsbekræftende er de i hvert fald. Den blå lungeurt er meget populær hos humlebierne og så pynter den jo også, så det var fint du fik lov at tage den ind i haven.
    Jeg synes der dukker sten op alle vegne i jeres have, men den cirkel af runde sten er vel en slags fliser? Gad vide hvad det er I skal lave der - jeg venter i spænding på fortsættelsen, og i mellemtiden kan jeg nyde synet af liljerne der åbenbart er rigeligt af - også. Dejligt med solen der giver lyst til havearbejde igen.

    Knus fra Ulla

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Ulla
      Ja det kan jeg nemlig, tak. Ja jeg har haft flere lungeurt men ikke så små. Så nu har jeg mere blåt til afløsning af scillaerne. Så må vi håbe, de vil gro her.
      Ja der kommer sten alle vegne her, jeg tror ikke, det har været fliser, den ligger jo mellem to træer. Vi ville bare sætte nogle buske der, men det bliver jo ikke nemt, så skal det være i potter, det kan jo også lade sig gøre, der fik jeg lige en idé. Ja dejligt med liljer, jeg bor jo tæt på Lenes liljer, det er lidt for fristende. Her er solen desværre forsvundet, det er også stadig køligt, der var rim i græsset i morges.
      Knus

      Slet
  5. Danielle;
    Quelle merveilleuse mer bleue, les scillas se propagent bien, les scillas vers le lac sont super beaux !! les miens ont colonisés le petit bois, Quel bonheur de retrouver le soleil, mes semis d'annuelles lèvent déjà...cette semaine les jardiniers a domicile viennent pour élaguer les arbres coté ouest et nord......et pour la première tonte ..ça va être a nouveau présentable !!!!C'est un véritable plaisir de se promener dans vôtre jardin merci pour toutes les photos.
    Bonne semaine Lisbeth.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Danielle
      Dejligt du går med i min have. Ja det er flot med alle de blå scilla. Er det scillaer du har i din skov. Ja det er dejligt, når solen vender tilbage, også godt at få beskåret dine træer af gartnere. Hvad er det for frøplanter, der kommer op hos dig nu.
      Tak for følgeskab i min have.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
    2. Danielle,
      Oui, dans le petit bois ce sont des Scillas qui deviennent de plus en plus abondants et se renouvellent au fil des années. j'ai planté les premiers en 1975...alors au printemps c'est vraiment joli !!!!
      Maintenant comme mon mari est fatigué et ne peut plus m'aider au jardin, j'ai fais quelques semis d'annuelles pour fleurir les jardinières de mes enfants, et je vais faire pour la dernière fois beaucoup de semis de vivaces( je vous dirais quand je les ferais , il me faut bien réfléchir car je dessine mon dernier jardin) , pour n'avoir plus que l'entretien des massifs..il faut que je me simplifie le travail,
      J'adorais vôtre jardin de Samso, mais le nouveau est bien parti pour devenir aussi beau sinon plus, c'est avec plaisir que je passe sur vôtre blog, j'y trouve toujours d'excellents conseils.
      Amitiés jardinières .

      Slet
    3. Hej igen
      Ja efterhånden som vi bliver ældre, må vi skrue ned for tempoet. Men ja du skal tænke dig godt om, når det er sidste gang, de designer have. Det er lidt vemodigt, din mand er nok også ked af, at han ikke kan hjælpe så meget, min mand er 4 år yngre, så jeg håber, han kan lidt endnu, men han er også begyndt at skrue ned. Vi mærker, vi bliver ældre, men dejligt at have minderne. Jeg nyder billederne af min gamle have, men også den nye er jeg glad for. Dejligt at du følger med.
      Havehilsener
      Lisbeth

      Slet
  6. Skønt blåt hav du har. Mine scilla og snepryd er knapt så langt fremme endnu, men om et par dage så er de der. Fyn er nok lidt lunere end Midtsjælland. Har du liljer der titter op? Så tør jeg måske plante mine nye liljer ud snart. De står og hygger sig i drivhuset, beskyttet for mus og andre fnadderdyr. De fleste har nemlig lige spidsen oppe nu.
    Lungeurt er en dejlig plante, men du skal nok ikke have den for længe i potte. Min erfaring er at den hader potter. En havebekendt siger den lider af klaustrofobi.
    Her har det været frost et par nætter, sol næsten sol om dagen, men koldt. Så forårsfornemmelse er kun i læ og solsiden.
    hilsner Gunvor

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Gunvor
      Ja jeg kan tænke mig, at du nok også har mange scilla og snepryd i din have. Ja jeg har liljer, der titter på, så hvis du ikke er bange for at musene skal gå i dem udenfor, kan du vist godt plante dem ud.
      Tak for rådet med lungeurt, det vidste jeg ikke, håber på sol og lunere vinde i morgen, så jeg kan få dem plantet ud.
      Ja her har det blæst meget igen igen, der var rim i græsset i morges.
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  7. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  8. Ja, vi er inde i en Råkold periode. Mon der har været bådplads i den runding, der kom frem i lyset? I bliver helt sikkert glade for lungeurten. Det er rart med tidlige blomster, og insekterne er også glade for den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marie
      Ja det er koldt i disse dage, al den blæst. Jo det har nok været en bålplads, det satser vi på. Heldigvis kan den bruges til andet. Jeg håber lungeurten vil bo her, jeg har sat den i en urtepotte i første omgang, det var den ikke glad for.

      Slet
  9. Det er da sjovt med de sten der er dukket op, gad vide hvad der ligger begravet der :-)
    Dejligt med alt det der er på vej, ja og tænk at hestehov snar bare står med store grimme blade, det hele går bare stærkt nu hvor dagene er blevet længere og nogle dage er milde. Desværre er der dog flest af de kolde endnu. Vi må håbe på at påsken ikke bliver kold, jeg vil jo gerne snart igang, men jeg gider ikke at gå ude og fryse, men så må jeg jo gå igang i drivhuset, det skal jo også ordnes.
    Her er der kun en enkelt Rhodo som er i fare hvis vi får nattefrost, men heldigvis er det ikke endnu den springer ud, og det er kun sket en enkelt gang, men det er super ærgerligt.
    En god aften til jer
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Det er nok som flere har sagt en bålplads, men det har vi nu ikke tænkt os at bruge den til.
      Ja der er meget på vej trods kulden, tænk at de tør stikke snuden op. Ja det går stærkt også med hestehov, og så er der ikke meget ved dem længere.
      Ja vi må se, hvilket vejr påsken byder på, det må gerne blive lunere, vi har huset fyldt de første dag. Du må i gang i drivhuset.
      Godt du ikke har flere tidlige rhodoer, det går nok så længe, de ikke viser farve i blomsten. Ja det er ærgerligt, hvis de bliver svedet af.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  10. Smukke forårsbilleder fra din have og fra omegnen. Dit "blå hav" ser fantastisk ud. Kan godt forstå at du glæder dig hver dag. Så dejligt at se alle de nye grønne skud og glæde sig til at planterne blomstrer.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Sydney
      Ja jeg nyder at se det der dukker op, i dag har det ikke været koldt, så er det dejligt at arbejde derude.

      Slet