lørdag den 14. januar 2017

Iris

Men først dagens solopgang

og månen med svaner i baggrunden, det havde jeg nu ikke opdaget, der er en mark her i nærheden, der er fyldt med svaner.
Solen blev ikke hos os ret længe, så lad os hurtigt gå videre til
dagens tema, der som lovet er iris. Vi starter med
Iris germanica:





 Iris provencal





 de sidste tre her ovenfor er dem, jeg holder mest af. Den mørke her må være Before the Storm
Bluebeard Ghost
og denne her hører ikke til den slægt, de blomstrer allerede i maj. Germanica blomstrer sidst i maj eller først i juni.
Jeg har ikke navne på ret mange af mine iris, da det er kryds købt i Spanien hos Jan Jacobsen, Jan er dansker og sælger gerne af sine flotte iris, de er ikke særligt dyre, jeg har fået lov til at henvise til hans side, her kan du se flere iris, fragten er ikke meget dyrere fra Spanien. Jan har skrevet til mig, at der kommer ny webside til maj, han sendte til mig i august for nogle år siden, store flotte rhizomer/knolde.
Berlin Tiger er også købt hos Jan.
 Iris bucharica har jeg et par stykker af, de er købt andre steder og står i ørkenbedet.
denne her står også i ørkenbedet, den er købt på et plantemarked, Iris chrysographes
 Iris ensata har jeg haft en del år, jeg kan slet ikke huske, hvor jeg har købt den, men jeg kan huske, at Karsten skrev i kommentaren, hvad den hed, det var første gang jeg skrev sammen med ham. Karsten har i øvrigt en god liste over links til forskellige steder, hvor man kan købe spændende planter.
 denne Iris ensata Topas har jeg købt her
Denne her har jeg haft i mange år, jeg aner ikke, hvor jeg har købt den, den dufter skønt.
Iris sibirica:





dem har jeg flyttet en del rundt med, de var ikke så villige til at blomstre i skyggen, så de er blevet delt og plantet andre steder.
Til slut cameliaen som har leveret endnu en fin blomst.
God lørdag aften.

32 kommentarer:

  1. Hej Lisbeth
    Her fik vi et lille drys sne i nat og dagen har også budt på en del sol, mest i formiddags. Eftermiddagen har været lidt mere blandet.
    Iris i flere afskygninger men lige flotte. Germanica stjæler jo nok billedet lidt med de store flotte blomster. Den tofarvede (lys lilla i top og mørk i bund) uha den er lækker 😊 Hos mig er Iris noget af det nye (undtaget lidt sibiriske) og der har du hjulpet til. Håber på en del blomster i år.
    Cameliaen er bare så fin.
    En rigtig god lørdag aften til jer
    Knus Anne

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Anne
      Ja vi fik også et lille drys sne, men I har nok haft sol længere end os.
      Ja germanica er store og flotte/prangende. Ja den du omtaler er flot, selvfølgelig er det en af dem, som ikke vokser så meget, sådan er det altid.
      Ja jeg har da delt lidt ud af mine iris, de skal gerne deles en gang imellem, så må vi håbe, at de vil blomstre.
      Ja jeg nyder cameliaen.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
  2. Kære Lisbeth
    En del snebyger her med store fine fnug, men ikke rigtig noget, der er blevet liggende. Solen var kort fobi i formiddags, men det blev overskyet allerede inden middag. Iris er spændende, er jeg blevet enig med mig selv om - jeg har ikke altid været så begejstret for dem, fordi jeg syntes, de var for stive i det. Det er jeg så kommet over, og det er dejligt at se alle dine forskellige :) Jeg glæder mig til at hilse på dem, jeg fik af dig i sommers. Ligesom hos Anne er Iris også nyt område her, men altså fordi jeg ikke rigtig kunne se fidusen ved dem, men det kunne jeg jo heller ikke ved rhodoer, så det er godt at lære nyt og udvide sin smagshorisont ;) Er vild med den lyseblå Germanica, som jeg også beundrede hos dig sidst i maj. Kameliaen er rigtig fin.
    Fortsat god aften til dig!
    Knus Linda

    SvarSlet
    Svar
    1. Kære Linda
      Jeg har set, at de har fået sne nogle steder, men heller ikke alverden i Silkeborg, kan jeg forstå. Så havde vi samme vejr. Vi må håbe, at dine iris kommer til at blomstre i år, man kan aldrig være helt sikker. De kan godt være noget kedelige, når de ikke blomstrer, bladene er ikke noget særligt. Mon ikke du har fået af den lyseblå germanica, det tror jeg.
      Ja det er den.
      Tak i lige måde
      Knus Lisbeth

      Slet
    2. Jamen, det er da fantastisk med den lyseblå :)
      Knus

      Slet
    3. Ja det er det, nu må vi se, om den vil blomstre, så vi kan se, om du fik den rigtige :)

      Slet
  3. Du milde en imponerende samling iris!

    SvarSlet
  4. Så smukke! Tak for et dejligt indlæg! Jeg elsker iris! Jeg synes dog at blomstringen er meget kort (det er måske i virkeligheden en del af charmen ...?), og jeg tænker om du kender til iris der har en relativt langvarig blomstring?

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak Nana
      Jeg er glad for du kunne lide det, og det er jo klart, når du elsker iris. Vi er helt enige, det er en kort blomstring, jeg kender desværre ingen iris, der har langvarig blomstring.

      Slet
    2. Den korte blomstring er måske også - som jeg skrev - en del af charmen ... Man må bare nyde dem lige når de er der :-)

      Slet
    3. Ja det har du ret i, nyder dem gør vi i hvert fald.

      Slet
  5. Hej Lisbeth

    Så mange flotte iris du har! Jeg er spesielt glad i de som heter ensata. Fin soloppgang også.
    Klem

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Marit
      Som sædvanlig har vi samme smag :) Jeg kan også bedst lide ensata iris.
      Klem

      Slet
  6. Hej Lisbeth

    Iris er jo favoritter!
    Og jeg kan kun bifalde din anbefaling af Jan's! Der får cman godt nok meget for pengene, og i super kvalitet.
    Sjovt at den ensata du viser er firedelt. Det sker indimellem:)
    Og så ser jeg du linker til mig - og der er den sidste time 9 der har været inde og kigge links hos mig - normalt er der nok højst et par stykker.

    Ha en dejlig aften

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Karsten
      Ja det ved jeg, at de er. Vi kan roligt anbefale Jan, han er ikke fedtet, når han sender :) og det er flotte eksemplarer.
      Ja men så virker det jo, det lyder rigtig godt.
      Tak i lige måde.

      Slet
  7. Sikke en flot samling - mine 2 ganske almindelige slags blegner lidt ved siden af dine, men jeg er nu glad for dem alligevel :-) Og en flot solopgang - dejligt med lidt sol.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Aase
      Til gengæld har du nogle flotte iris sibirica, husker jeg. Germanica er lidt anderledes og så har de duft, det glemte jeg at skrive, det har de almindelige ikke. Godt du er glad for dem, du har :) Ja det er godt med lidt sol, men her var der for lidt, til gengæld får vi sol i morgen.

      Slet
  8. Hej Lisbeth hvor er alle dine Iris fine. Jeg har også købt hos Jan med stor glæde. 💚👒

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Anne
      Ja man kan roligt handle hos Jan :)

      Slet
  9. Så mange fine Iris du har. Jeg synes at flere af mine germanica bliver mindre år for år. Jeg tror rhizomerne får for lidt sol selv om jeg synes jeg har prøvet at plante dem i udkanten af et bed så der ikke er så meget andet der skygger for dem. De andre slags jeg har er der mere fut i.

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Rita
      Tak skal du have, ja de er ikke helt nemme de germanica. De første år skal de deles, hvis de ikke bliver det forsvinder de, det er min erfaring. Sol vil de også gerne have. Hvilke andre slags har du?

      Slet
    2. Måske jeg skal prøve at dele dem lidt/plante dem om. Jeg har nogle forskellige sibirica og vist også et par ensata og Berlin Tiger.

      Slet
    3. God idé det må du prøve, når de har blomstret. Jeg foretrækker ensata, den er så fin.

      Slet
  10. Smukke månebilleder - både fra sidste indlæg og dette:)

    SvarSlet
  11. Sikken en skøn samling af Iris, de er da bare uundværlige i en have.
    Når jeg går ude i haven i øjeblikket, så nyder jeg også lyden af svanerne og vildtgæs, markerne omkring mig er fyldte med hundredevis af svaner. De larmer virkelig på en skøn måde:-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Bente
      Ja iris er smukke og uundværlige, så de må bare nydes, når de er i blomst.
      Sådan er det også her, jeg har lige set både svaner og gæs flyve forbi os, jeg kan også høre svanerne larme ikke så langt herfra :)

      Slet
  12. Så flotte iris du har, jeg er akkurat i starten med min samling, så nå er jeg spent på om de kommer i blomst dette året. Kjøpte tre ulike på marked i Barcelona i høst, og fikk et par av en kusine i sommer. Går det bra med disse blir det nok flere neste år! Ha en fin søndag! Hilsen Anne-Kristin

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak skal du have Anne-Kristin
      Jeg har en del, jeg håber, du får blomster i dine i år, så må du nok have nogle flere :)
      Tak i lige måde
      Hilsen Lisbeth

      Slet
  13. Hej Lisbeth!
    Så många fina Iris du har, den vita med guldstrimlor är speciell. Mycket vacker. Mina Iris står alla i samma rabatt, några blommar fint varje år, medan några aldrig blommat.
    Ha det fint /Marika

    SvarSlet
    Svar
    1. Hej Marika
      Ja jeg har en del iris, jeg kan også godt lide den lille hvide. Jeg har også en del, der aldrig har blomstret, gad vide om det hjælper at flytte dem? Måske får de ikke sol nok.
      Tak i lige måde.

      Slet