tirsdag den 9. april 2019

På tur og forandringer i haven

Som de fleste nok har gættet, gik turen til Rhododendronhaven, Ida var med, men det var åbenbart for tidligt på året og bilen for lille, for vi gik ikke rigtigt amok, som vi plejer :)

Det var ikke fordi, der manglede fristelser, og vi fik da også lidt med hjem. Skulle der nu sidde en og få lyst til at købe nogle rhododendron, skal du ikke holde dig tilbage, heller ikke selvom du bor langt væk, for det er nemlig en netbutik, hvis du trykker her, kan du finde en masse fristelser. Claus og Helle sender gerne. De fleste af mine rhodoer er fundet ved at gennemgå siden. Du kan vælge mellem store og små, tidlig blomstring eller sen blomstring. Ja om det så er hårdførheden, kan vi finde ud af det ved af kigge på siden. Kig selv hvis du har lyst til rhododendroner i haven, der er som sagt mange fristelser.
Der kom 5 rhodoer med hjem, gødning og en sæk spagnum. Sådan en sæk fylder godt, så er der ikke plads til så mange planter. Tjørnebedet kunne huse de 4 af planterne.
 Lavendula med duft i løvet, jeg havde en i forvejen, men den har det ikke så godt i skoven, der er for skygget
 her har vi Ginny Gee, den har jeg også haft før, også den stod for skygget
Sådan så den ud i 2016
Azurika gik næsten til i tørken i sommer, nu står alle 4 lige ved vandhanen, så jeg håber, det kan lykkes at holde liv i dem.
I søndags var Ida på besøg, som vanligt giver det lidt arbejde til Bent, hun kan altid finde på noget, denne gang var det bestemt godt, så mens vi var væk, havde Bent travlt, denne gang var det ikke den nye medhjælper, men derimod motorsaven.
Der stod nemlig en del thujaer rundt om i haven, de var blevet alt for store, denne her er i stenbedet i den gamle have, væk kom den.
 det gav luft og lys
 og der blev plads til noget nyt, nemlig en rhodo som trængte til at blive flyttet ud i lyset
 kaprifolien kan bedre være der nu og rhodoerne i bedet retter sig forhåbentlig nu, de får lys, der er også et par roser, der nok bliver glade.
Catawbiense Alba fik en plads der i stedet for, der er plads til en mere, som bliver flyttet i morgen.
 her stod en større gruppe thujaer
de fyldte ret godt i bedet
og her hvor de stod ved lyng og blåbær blev der plads til den sidste rhodo, jeg købte. Det er en løvfældende, der hedder Snow Bird, så den er selvfølgelig hvid. Den ses ikke tydeligt, men det kommer, når den får blomster og løv.
 på grunden ved siden af er der mængder af brændenælder og brombær, men heldigvis også mirabeller i blomst.
 Magnoliaen har stadig knopper, godt den ikke er sprunget ud for i nat får vi frost
Der var rim i græsset til morgen, det var ikke godt men heller ikke meget.
Så jeg skyndte mig ud til morgen og sprøjtede vand på skønheden Queen bee x rex
Desværre hjalp det ikke nok, kan I se. De knopper der vender mod syd blev lidt brune.
Det viser sig at man skal begynde at sprøjte, når der er en grad frost og så skal man fortsætte hele natten, det orker jeg ikke, men nu har Bent givet den hætte på, så må vi se, om det kan hjælpe. Allerede nu er der kun 3 grader her.
 R. Wheatear stod i hallen i Rhododendronhaven, den havde ikke mørkt løv som min, fordi den stod inde, det var lidt sjovt.
Det blev lidt sent i dag. Rigtig god aften og god onsdag til jer.22 kommentarer:

 1. Good evening dear Lisbeth,
  You've made a lovely trip!! Your are so brave only taking 5 new Rhodo's home.
  It must be fantastic to have space enough to bring in new things you like so much. What a light in the flowerbed now that the Thuja has gone. Enjoy your new beauty's and have a great rest of the week.
  Rosehugs Marijke

  SvarSlet
  Svar
  1. Good evening dear Marijke
   Yes it was difficult to leave the other rhodoes :) but I did it. Yes it is wonderful to buy new ones at have the place. It is so nice that the thuja has gone.
   Same to you
   Rosehugs Lisbeth

   Slet
 2. Hej Lisbeth

  Heldige deg! Godt jeg har muligheten til å bestille litt derfra. Det må være fantastisk å vandre rundt der og bare se.
  Klem

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marit
   Ja godt du nu har muligheden for at bestille derfra. Du ville nyde en tur rundt og næsten ikke kunne løsrive dig :)
   Klem

   Slet
 3. Hej Lisbeth
  Selv om det blev lidt sent, ja så er jeg vågen idag :-)
  Ja jeg havde nok en anelse om at du havde været på rhodotur. Tænker at jeg lægger vejen forbi der i påsken, selv om jeg ikke mangler det helt store. En enkelt af mine klarede ikke tørken, så den skal da skiftes. Nej måske er det ikke det helt store indkøb du har gjort, men lidt har jo også ret. og ja det fylder jo når der også skal spagnum med hjem. Det er da fine køb du har gjort.
  Jeg skal da lige love for at Bent er gået amok med motorsaven :-) det er da dejligt med noget lys og mange af de stedsegrønne har det jo med at blive for store som årene går.
  Det er jo noget uoverkommeligt at skulle vande når det er sovetid, så det forstår jeg godt at du ikke orker. Det er dog den mulighed hvis frostskader skal undgåes. Jeg kan huske dengang jeg arbejde på gartneri der havde vi Solanum på friland og der blev brugt den metode og det virkede. Det var efterårs frost de skulle beskyttes imod, men det gør nok ingen forskel. Kan ikke huske det, men jeg tænker at der var timer på sprinklerne.
  Fortsat god aften
  Knus Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Anne
   Ja men godt du var vågen i dag til at kommentere :)
   Ja selvfølgelig havde du gættet det, du må besøge dem påsken, jeg skaffer jo heldigvis kunder til dem :) Spagnum fylder meget, når man så skal have planter for to i bilen, så kniber det.
   Du kan tro, Bent gik amok og Ida var glad for sit råd, det var dejligt at få mere lys ind i haven.
   Ja det går ikke at vande om natten, og vi har ikke nogle smarte forordninger til det. Jeg havde indtryk af, at Claus havde passet det hele natten, det var ikke sjovt.
   Ja du ved nok noget om det, når du har arbejdet i et gartneri.
   Sov godt
   Knus Lisbeth

   Slet
 4. Kære Lisbeth
  Det ser ud til at have været en fin tur og noget kom der da med hjem 😊 Det ser spændende ud.
  Det er nok heller ikke muligt at proppe bilen helt så voldsomt mere, for der skal jo også findes plads til dem bagefter. Hvor har det givet meget lys og luft, at thujaerne er kommet væk - det ser bare godt ud! Jeg var lidt bekymret for Queen Bee, og der kom så også lidt skader. Jeg kan nu godt forstå, at du ikke orkede at sprøjte vand på dem hen over natten. Jeg håber, hatten hjælper på i nats frostvejr!
  Fortsat god aften!
  Knus Linda

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære linda
   Det var en fin tur, og lidt fik vi da.
   Det er jo det, men nu fik jeg så lige lidt mere plads, så jeg kunne godt have brugt et par stykker mere, men så er der også noget at købe næste gang ;)
   Ja lad os håbe, at det Bent har lavet kan hjælpe mod frosten i nat, desværre er der flere udsprungne, det er ikke nemt at dække alle.
   Godnat
   Knus Lisbeth

   Slet
 5. Hej Lisbeth

  Alletiders - det er godt at få impulser og inspirationpå denne måde - klart at du finder mindre drer er interessant at købe - du har jo så meget allerede.
  Imponerende blomstring hos dig - der er ikke lovet regn de næste mange dage, så mon ikke blomsterne holder sig?

  Ha en dejlig aften

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Karsten
   Ja det er en rigtig god side - jeg kunne have købt flere, men der skal både penge og plads til og ja, jeg har meget allerede.
   Det er en flot blomstring, men det gjorde nu ikke noget med lidt regn, det er tørt i overfladen og hellere det end frost, for det ødelægger dem.
   Tak i lige måde

   Slet
 6. Sikke en spændende butik du linker til! Det må være dejligt at vandre rundt der og lade sig friste. Jeg kan jo slet ikke stå for de tidligt blomstrende rododendron. Jeg så adskillige i blomst i Forstbotanisk Have i søndags. Jeg har planer om at besøge rododendronparken ved Nivaagaard, men det er måske lidt for tidligt på sæsonen.

  SvarSlet
 7. Hej Madame
  Det er en meget spændende butik, vi kommer der mindst et par gange om året, der er altid fristelser, men der skal jo være penge til det og ikke mindst plads i haven. Du kan sagtens besøge Nivaagaard nu og så igen om 14 dage, så ser det sikkert anderledes ud, det gør det i hvert fald her.

  SvarSlet
 8. Kære Lisbeth
  Det fik sandelig lysnet, at thujaerne blev fældet. Jeg kan blive helt nervøs for om du nu har træer og skygge tilbage - men det har du jo nok med alle dine sjældenheder. Og det gav jo foreløbig plads til nogle nye gode køb. Sådan en tur er altid dejlig, også selv om du måske ikke fik så meget. Fem rhododendron er nu ganske meget, synes jeg. Det er en dejlig butik, de har, og hjemmesiden er rigtig god, fordi man kan søge på så mange filtre. Jeg kommer der efterhånden ikke så tit... pladsen er for trang herhjemme.
  Jeg håber, dine planter har klaret natten. Jeg har heldigvis ikke noget, jeg er nervøs for - jeg tror, det hele kan tåle det. Magnoliaen blev godt nok svedet en anelse for et par år siden, men når bare jeg så den fra syd, så den helt normal og flot ud. Men ellers må nattefrosten gerne snart takke af, for der springer jo mere og mere ud.
  Kh Lisbeth

  SvarSlet
  Svar
  1. Kære Lisbeth
   Ja det var en rigtig god ting at få dem væk. Ok ja der er masser af træer og skygge, så det er helt fint. Samtidig blev der plads til nye gode sager. Ja det er altid dejligt med en tur i Rhododendronhaven, det værste er, at det skaber et behov, og selvom jeg har meget plads i forhold til dig, så er de gode pladser ved at være opbrugt.
   Vi fik heldigvis ikke frost i nat, så de klarede det.
   Kh Lisbeth

   Slet
 9. Du har det sikkert som mig, når du ser en spændende plante, som du allerede har, at det i grunden er ærgerligt. For hvis man nu ikke havde den, så ville man jo juble vildt over at finde den. Nå, det er jo et luksusproblem. Mon ikke snart Bent nedlægger forbud mod, at Ida kommmer på besøg.

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Marie
   Ja det er noget i den retning, og så er der ærgerligt at finde nyt, som man ikke har plads til. Ja det er et luksusproblem. Jeg tror nu Bent var ganske godt tilfreds med at få det lidt lysere ved at fjerne thujaerne, det var ikke det værste arbejde, hun har sat ham i gang med, det var jo med motorsaven :)

   Slet
 10. Så mange flotte Rhododendro du har.
  Gøy å se fra hagen din og hvor store forandringer det blir når du fjerner store ting som foreksempel Tuja.
  Jeg ser at du planter Rhododendro rett ned der hvor tuja har stått, godt å vite at det går an.
  Ha en fin dag Lisbeth!
  hilsen fra Turid

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Turid
   Ja jeg har rigtig mange, det var godt at få thujaerne væk. Ja vi har plantet rhodoer, hvor thujaerne var, men vi ved jo endnu ikke, om det går an, men vi håber.
   Tak i lige måde Turid

   Slet
 11. Først tænkte jeg, hvor får hun da plads til nye rhodoer? Men det har I jo løst på fineste vis! Jeg kan godt lide stedsegrønne træer - de giver fin struktur i haven, men det giver så meget lys, luft og ikke mindst plads, når man fælder dem. Her har vi haft frost nok i nat. Tulipanerne, perlehyacinterne og kejserkronerne er klappet helt sammen. De rejser sig om lidt, men magnoliaerne er blevet brune - og jeg tror ikke, min overdækning af hortensiaerne har været nok. Til gengæld har jeg første feriedag i påskeferien - en lang en af slagsen - og jeg har mange planer!

  SvarSlet
 12. Hej Aase
  Ja det er utroligt, vi kan blive ved at finde plads til nye planter, men det går nu meget godt. Thujaerne var blevet for store, men vi har jo andre stedsegrønne som cypresser, fyr og gran, så det går nok. De er for kompakte thujaerne. Jeg har set, I har haft frost, vi slap heldigvis i nat. Ærgerligt med magnoliaerne, mine bliver såmænd nok også brune. Hvor lækkert med ferie allerede nu, så kan jeg godt forstå, at du har mange planer. Vi skal have gæster til formiddagskaffe. God ferie.

  SvarSlet
 13. Pokker tage den nattefrost. Det svider alt for meget.
  Det lysner vel nok at få fældet de thuja,. Kan Bent ikke komme her og fælde et par for os hihi. Spøg til side. De er blevet alt for store til jeg selv kan, dengang de var i en håndterlig størrelse måtte jeg ikke fælde for familien. I stedet for har jeg stammet op så højt som jeg kunne.
  Jeg vil prøve at undgå dit link til de rhodoer, min have duer ikke til dem, men jeg syntes de så skønne.
  hilsner Gunvor

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Gunvor
   Ja det er rigtig træls med den nattefrost, de ødelægger meget.
   Ja det er så godt at få de store thujaer væk, Bent har vidst nok at lave i vores egen have :) kan du ikke finde en, der kan hjælpe med at fælde. Jeg stammede også op i begyndelsen, men det virker ikke så længe.
   Det er synd, du ikke kan have rhodoer, det er nemlig skønne.
   Hilsen Lisbeth

   Slet